SLAB ODAZIV

FOTO Sindikati najavili masovni prosvjed, a nisu okupili niti tisuću ljudi

Na ulici su Cestarski sindikat, Radnički sindikat HZMO-a, Republički sindikat Hrvatske, Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara, Preporod, Sindikat zaposlenika u socijalnoj skrbi i Sindikatu zdravstva i socijalne skrbi
 Goran Mehkek / CROPIX

>>>>NOVO<<<<< 21:10 - Prosvjednici su u Varšavskoj poručili Tomi Horvatinčiću da je lopov i zazivali javni interes, koji je, prema njima, 'umro' s projektom na Cvjetnom trgu. Potom su se uputili prema Trgu bana Josipa Jelačića i u 21:25 završili prosvjed.

20:45 - Vraćaju se na Trg bana Josipa Jelačića, gdje će vrlo vjerojatno završiti skup, koji i neće biti upamćen po dobru jer sindikati su najavljivali masovan prosvjed, a nije se skupilo niti tisuću ljudi.

20:05 - Prolazeći kraj stana ministra Karamarka, prosvjednici su vikali "Ostavka, ostavka", ali nisu se zaustavljali, samo su produžili dalje, prema Hrvatskim šumama.

19:40 - Održana je minuta šutnje "za sve žrtve HDZ-a" i povorka je potom krenula dalje, a zaustavila se pred HAC-om, koji im je odredište zbog najvećeg broja pronevjera, malverzacija, neriješenih slučajeva i općenito izgubljena novca...

19:18 - Prosvjednici su stigli na 'omiljeno' im mjesto, pred središnjicu HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Policijaca je malo, svega njih dvadesetak i nemaju posla. Viče se "HDZ, odlazi", "HDZ, lopovi", "Izbori, izbori"... Čuju se komentari o neuspjehu prosvjeda jer sedam sindikata uspjelo je privuću mizeran postotak svojih članova. Zašto je to tako oni će sami odgovoriti nakon skupa.

18:57 - Povorka je krenula Jurišićevom ulicom, na čelu su studenti, koji su 'podebljali' broj prosvjednika i sad skup izgleda ozbiljnije. Kratko su stajali na pruzi i blokirali promet vičući "Svi na ulice", a potom krenuli dalje Jurišićevom ulicom prema Trgu žrtava fašizma gdje je središnjica HDZ-a.

18:32 - Odlučeno je kako će prosvjed na Trgu bana Jelačića trajati do 19 sati, a potom će krenuti povorka. Protueuropski dio prosvjednika je htio krenuti u povorku ranije, ali odustali su i trenutno se šeću po trgu i 'skupljaju' građane.

18:25 - Broj se povećao, ima oko 400 ljudi, viču "Svi na ulice" i "Izbori, izbori". Isprva su prosvjednici sa zastavama "NE EU" bili na jednoj, a sindikalisti na drugoj strani, ali ubrzo su se svi spojili jer je cilj isti. Uskoro će krenuti povorka, iako se spominjali da je možda neće biti ovoga puta.

18:10 - Na Trgu bana Jelačića se nalazi tek stotinjak ljudi, ali broj se polako povećava. Ipak, šanse da bude nekoliko tisuća ljudi, kako su se sindikati nadali, nisu velike. Ali entuzijazma i maštovitosti ne nedostaje, prosvjednici su pokraj fontane Manduševac postavili maketu Markova trga i zbijaju prvoaprilske šale na račun Hebranga koji ne laže, Kosor koja zna engleski i Šeksa koji ne pije.

ZAGREB - Protuvladin prosvjed u organizaciji sedam sindikata održava se od 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, a specifičan je po tome što su prvi put otkako su građani na ulicama, 'palicu' preuzeli sindikati.

Riječ je o podršci sedam sindikata i njihovim članovima, koji se broje u tisućama. Na ulici su Cestarski sindikat, Radnički sindikat HZMO-a, Republički sindikat Hrvatske, Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara, Preporod, Sindikat zaposlenika u socijalnoj skrbi i Sindikatu zdravstva i socijalne skrbi.

Uvjereni su kako će pridobiti nekoliko tisuća ljudi na ulice i ograđuju se od incidentnih Ivana Pernara i Deana Golubića. Kazali su i da na njihovom prosvjedu nisu dobrodošle protueuropske parole i transparenti, nacionalizam ili ikakav drugi oblik protesta koji nekoga vrijeđa ili poziva na nasilno ponašanje.

Naglašavaju želju da sve prođe mirno, ne žele rušiti Vladu, samo žele prijevremene izbore "kako bi se ispunila volja građana". Shvaćaju i zašto drugi ogranci ne mogu na ulice, ali uvjereni su da će im se i oni pridružiti ako Vlada ne prihvati njihova rješenja za socijalnu stabilizaciju zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:59