DRAMA U ALJMAŠU

FOTO: SPASIO SUSJEDE IZ KUĆE U PLAMENU 'Samo sam skočio unutra, bez razmišljanja'

 Vlado Kos/CROPIX

ALJMAŠ - Zahvaljujući brzoj i nadasve hrabroj reakciji susjeda predvođenih 24-godišnjim Jurajem Petrijevčaninom u rano nedjeljno jutro iz plamteće su kuće u Aljmašu spašeni životi supružnika Davora (41) i Mirele (37) Strahinjić.

Pozivi u pomoć njihova 11-godišnjeg sina proparali su tihu aljmašku noć. Njega je otac navodno kroz prozor prebacio na ulicu, a dječak je počeo dozivati u pomoć, što je alarmiralo susjede, koji su još uvijek sneni istrčali iz svojih kuća i počeli razbijati prozore. Među njima je bio i Juraj, kojega je probudila majka.

- Bilo je 4 ujutro kada mi je mama ušla u sobu vičući: „Gori, gori, gori!“ Izletio sam kao strijela iz kreveta, na brzinu se obukao i došao pred kuću koja je bila sva u plamenu. Neki susjedi su već bili tamo, razbijali prozore, dok je mali vikao: „Pomozite mami i tati. Unutra su, unutra su“, trčao je lijevo-desno, bio je sav izbezumljen. Moj otac je razvalio kapiju, a onda smo svi zajedno razbijali prozore.

Pokušao sam ući kroz desni prozor, ali se od mraka i gustog dima ništa nije vidjelo. No, kada smo razbili oba prozora dim je počeo sukljati van tako da se u lijevoj prostoriji malo razbistrilo, a javna rasvjeta je bila uperena ravno u tu prostoriju. Moja je mama vidjela sjenu, a ja sam ne razmišljajući uskočio unutra - prepričao nam je Juraj što se događalo u tih nekoliko minuta akcije spašavanja supružnika Strahinjić.

Juraj Petrijevčanin koji je spasio svoje susjede iz zapaljene kuće

Vlado Kos / CROPIX
Aljmas, 090913.Jucer u cetiri sata ujutro izbio je pozar u obiteljskoj kuci u centru Aljmasa.U kuci koja je gorjela ostali su zarobljeni supruznici Davor i Mirela Strahinjic koji su teze ozlijedjeni.Supruznike Strahinjic iz zapaljene kuce uspio je spasiti susjed Juraj Petrijevcanin.Na fotografiji: Juraj Petrijevcanin koji je spasio svoje susjede iz zapaljene kuce.Foto: Vlado Kos / CROPIX

S Davorom je kaže često igrao mali nogomet na obližnjem igralištu, a kuće su im jedna preko puta druge u neposrednoj blizini poznate aljmaške „labudice“ kako popularno zovu crkvu u ovom marijanskom svetištu Gospe od Utočišta. Uskočio je u kuću i prvo je u hodniku došao do Mirele, koju je povukao za ruku, podigao i odnio do prozora, gdje su je ostali susjedi primili i položili na tlo, dok je Juraj već nosio i Davora. Oboje su bili bez svijesti, a liječnica iz Hitne pomoći poslije je rekla da su izbavljeni u posljednji tren.

Kuća u centru Aljmaša u kojoj su ostali zarobljeni supružnici Strahinjić

Vlado Kos / CROPIX
Aljmas, 090913.Jucer u cetiri sata ujutro izbio je pozar u obiteljskoj kuci u centru Aljmasa.U kuci koja je gorjela ostali su zarobljeni supruznici Davor i Mirela Strahinjic koji su teze ozlijedjeni.Supruznike Strahinjic iz zapaljene kuce uspio je spasiti susjed Juraj Petrijevcanin.Na fotografiji: kuca u centru Aljmasa u kojoj su ostali zarobljeni supruznici Strahinjic.Foto: Vlado Kos / CROPIX

- Nisam imao vremena razmišljati o strahu. U takvoj situaciji čovjek reagira instinktivno. Ne znam, nije realno, meni je to bio kao neki san, kao da sam bio u nekom filmu. Kad ih je Hitna odvezla samo sam stajao ispred kuće i gledao ravno ispred sebe. Bio sam u majici kratkih rukava i kratkim hlačicama, na jednoj nozi imao sam patiku, dok sam drugu patiku izgubio u kući, a nije mi bilo hladno. Ne znam kako bih vam to opisao. Poslije nisam mogao zaspati - kazao je ovaj nezaposleni viši fizioterapeut na kojem se vidjelo da je i dan poslije bio pod dojmom svega što se događalo u tih nekoliko vatrenih minuta.

Raščišćavanje kuće u centru Aljmaša u kojoj su za vrijeme požara ostali zarobljeni supružnici

Vlado Kos / CROPIX
Aljmas, 090913.Jucer u cetiri sata ujutro izbio je pozar u obiteljskoj kuci u centru Aljmasa.U kuci koja je gorjela ostali su zarobljeni supruznici Davor i Mirela Strahinjic koji su teze ozlijedjeni.Supruznike Strahinjic iz zapaljene kuce uspio je spasiti susjed Juraj Petrijevcanin.Na fotografiji: rascicavanje kuce u centru Aljmasa u kojoj su za vrijeme pozara ostali zarobljeni supruznici Strahinjic.Foto: Vlado Kos / CROPIX

Davor i Mirela došli su k svijesti nakon desetak minuta, no bili su izgubljeni i zbunjeni. Hitna ih je prevezla u osječku bolnicu i oboje su izvan životne opasnosti, a policija provodi kriminalističko istraživanje o svim okolnostima uzroka požara. Kao i ostali mještani, Juraj će ovogodišnju Malu Gospu, koja je u nedjelju slavljena i u Aljmašu, pamtiti cijeli život.

Izgorjeli autići, igračke 11-godišnjeg sina supružnika Strahinjić

Vlado Kos / CROPIX
Aljmas, 090913.Jucer u cetiri sata ujutro izbio je pozar u obiteljskoj kuci u centru Aljmasa.U kuci koja je gorjela ostali su zarobljeni supruznici Davor i Mirela Strahinjic koji su teze ozlijedjeni.Supruznike Strahinjic iz zapaljene kuce uspio je spasiti susjed Juraj Petrijevcanin.Na fotografiji: izgorjeli autici, igracke 11-godisnjeg sina supruznika Strahinjic.Foto: Vlado Kos / CROPIX

Vatrogasci su mu pak obećali da će mu kao nagradu za ovaj hrabri čin kupiti nove tenisice za nogomet, no Juraju je najveća nagrada to što su spašena dva mlada ljudska života i što njegov 11-godišnji susjed nije izgubio oca i majku. Unutrašnjost kuće pak u potpunosti je izgorjela, od velike temperature pukla su i dva prozora na susjednoj kući, a daljnje širenje vatre spriječili su vatrogasci lokalnih DVD-ova Aljmaš i Bijelo Brdo te JPVP Osijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:26