AVIONSKA NESREĆA

FOTO Sportski zrakoplov prisilno sletio u more pokraj Vira, pilot neozlijeđen!

Policijski brod je srušenu letjelicu sa pilotom zarobljenim u njoj ubrzo pronašao te je sad tegli prema obali
Vir, Zadar, 050611.Sportski hidroavion je kod otoka Vira nezgodno sletio u more i potonuo. Pri slijetanju mu je otpao plovak za sletanje. Pilot (hrvatski drzavljanin) nije ozlijedjen.Na slici: hidroavion u moru, do Privlake ga je dovukao Ante Kolanovic.Foto: Vladimir Ivanov / CROPIX
 Vladimir Ivanov / CROPIX

VIR - U moru kraj otoka Vira u nedjelju oko 9 sati ujutro potonuo je hidroavion kojim je upravljao 55-godišnji pilot Boris Štefulj, Varaždinac koji je sam izradio svoju letjelicu .

Iako se u početku mislilo da se avion srušio, kasnije se ispostavilo da je riječ o problemima pri slijetanju. Dok se pokušavao spustiti na površinu mora, otkačio mu se jedan od plovaka, "skija" na koju je trebao sletjeti, zbog čega se šest metara dugi hidroavion okrenuo i počeo tonuti.

Pilot je iz zrakoplova isplivao neozlijeđen, a Štefulja i njegov avion na obalu u Privlaci svojom je barkom doteglio 70-godišnji ribar Ante Kolanović koji se nalazio 10 metara od mjesta nesreće.

- Čuo sam buku i prvo sam mislio kako kanader dolazi po more. Onda sam ugledao taj avion kako tone i čovjeka u njemu. Nakon toga se čulo nešto kao eksplozija. Krenuo sam ga spašavati, ali srećom nije bilo potrebno jer nije imao nikakve ozljede. Kad sam došao do njega, prvo sam mu rekao: "mislio sam da ćeš na mene pasti". Nije bilo ugodno, znate, ja u mojoj barkici vadim mireže i odjednom vidim avion kako iđe na me - ispričao nam je jučer stari ribar koji je avion vezao za svoju barku i dovezao do mula u Privlaci gdje će posebnom dizalicom biti izvučen iz mora.

Pilot Boris Štefulj rekao nam je kako je u nedjelju ujutro poletio iz Vira napraviti đir iznad virskog kanala i odlučio se spustiti u more kraj Privlake.

- Nema govora o tome da sam pao. Malo tvrđe sam sletio i plovak se odlijepio . Ali bio sam vezan i kad je avion počeo plutati, isplivao sam - rekao je Štefulj koji je sam izradio svoj hidroavion vrijedan 10 tisuća eura s promjerom krila od pet metara. Ovo mu je prva nesreća otkad pilotira svojom letjelicom, a bio je negativan na alkotestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:08