POLIGON GAŠNICA

FOTO: ŠTO NAM JE POKAZALA VOJNA VJEŽBA HRVATSKE VOJSKE? Prvi put su zajedno djelovali tenkovi, borbena vozila pješaštva i borbeni helikopteri

 
Tenk M84A4 i helikopter Kiowa Warrior
 M. Čobanović / MORH

Jučer je na vojnom poligonu Gašinci završena četverodnevna združena vježba HRZ-a i HKoV-a napada oklopne satnije tenkova M-84A4 i borbenih vozila pješaštva M-80 s podrškom helikoptera.

Prva je to vježba tog tipa u Hrvatskoj jer petnaestak godina nije bilo borbenih helikoptera u sastavu HRZ-a, što se promijenilo s dolaskom 16 izvidničko - borbenih OH-58D Kiowa Warriora. Oni su u vježbi sudjelovali u svojoj izvornoj ulozi: kao izvidnička potpora manevarskim snagama, te su demonstrirali sposobnosti prikrivanja na terenu i korištenja MMS senzora.

M. Čobanović / MORH
Tenk M84A4 i helikopter Kiowa Warrior

Obje Kiowe su nosile po jednu M3P tešku strojnicu, jedna je nosila lanser nevođeih raketa Hydra, a druga jednu M36 inertnu vježbovnu varijantu protuoklopne rakete AGM-114 Hellfire koje je Hrvatska naručila, a koja služi za uvježbavanje procedura korištenja iste.

M. Čobanović / MORH
Tenk M84A4 i helikopter Kiowa Warrior

Očita je namjera koristiti Kiowa Warriore kao oči i uši oklopnih snaga u napadu, te za uništavanje neprijateljskog oklopa kada se pruži prilika. S obzirom na naoružanje, Hrvatska će imati najnaprednije protuoklpne sposobnosti u susjedstvu.

M. Čobanović / MORH
Tenkovi M84A4 i helikopter Kiowa Warrior

Osim što je sama vježba bila impresivna, pokazala je i koliko su brzo naši piloti napredovali u obuci i usavršavanju. Bliska suradnja borbeno – izvidničkih helikoptera s kopnenom vojskom nužna je za što uspješniju sinergiju djelovanja na bojištu, a svakako bi se trebalo razmisliti i o formalnom pridruživanju tih helikoptera kopnenim snagama.

M. Čobanović / MORH
Tenkovi M84A4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:59