NAPOKON SRETAN

FOTO: Šuker pucao od sreće: Za krizni fond odabrano šest banaka

 Dragan Matić/CROPIX

Kako to i priliči skupu visokih državnih dužnosnika, press konferencija na kojoj su objavljeni rezultati prošlotjedne akcije HBOR-a, obilovala je pozitivnim tonovima i optimistično intoniranim konstatacijama, kao da je nekoliko aukcija dovoljno da se Hrvatska iskobelja iz duboke krize.

Za financiranje obrtnih sredstava odobreno je ukupno 200 milijuna kuna koje će HBOR preusmjeriti bankama da bi se stvorio kreditni potencijal u kojem HBOR sudjeluje sa 40%.

Za razliku od nervozne litanije u kojoj se osvrnuo na špekulacije o neminovnom rebalansu državnog proračuna za ovu godinu, osmijeh prilikom predstavljanja rezultata aukcije nije krio niti ministar Ivan Šuker, vjerojatno zadovoljno trljajući ruke činjenicom da se kamatna stopa u prihvaćenim ponudama banaka kreće u rasponu od 4,93% do 5,11%.

Na konferenciji je istaknuto kako je upravo visina kamatne stope bila temeljni kriterij za odabir pristiglih ponuda. Pritom je zeleno svijetlo dobilo šest banaka, od čega najviše (71,25 milijuna kuna) otpada na Privrednu banku Zagreb, čiji korisnici mogu računati na kamatnu stopu od 5,11%.

Najpovoljniju kamatnu stopu za primatelje sredstava (4,93%9 ponudila je Societe Generale - Splitska banka, koja će od HBOR-a primiti 25 milijuna kuna, a tu su još i VABA banka, Hrvatska poštanska banka, Raiffeisenbank i Hypo banka. Ponude desetak preostalih banaka, zbog ponuđene kamatne stope, nisu prihvaćene, a kako je istaknuto na konferenciji, realizacija projekta i dodjela kredita mogli bi krenuti sredinom ožujka.

Prema najavama, iduća bi aukcija mogla uslijediti za desetak dana, dok bi se aukcija prema modelu B, u kojem će država preuzeti dio rizika kreditnih plasmana banaka, mogla održati sredinom ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:02