USPOREN POVRATAK

FOTO: SUROVA STVARNOST U SLAVONIJI U potopljena sela se i dalje ne može bez zaštitnih odijela

 Vlado Kos / Cropix

Vatrogasci su u Rajevom Selu, Gunji, Račinovcima i Posavskim Podgajcima nastavili dezinfekciju ulica, ispumpavaju se podrumi, prepumpava voda iz kanala, a pomalo se ulazi i u kuće i dvorišta koji se također dezinficiraju. U Rajevo Selo vratili su se i braća Marko i Josip Blažević. Marko je u svoju kuću ušao tek nakon što je papagajkama razbio prozor. Tamo se zatekao sve rastureno i razbacano. Njegov brat Josip pak u svojoj muci nalazi mjesta i za šalu gledajući u potopljeni vrt.

- Evo pomiješali su mi se i papiri od sjemena, pa sad neću znati koji je bijeli, a koji crveni luk - smije se Josip svojoj muci.

Niže u selu gradnja prednasipa je još više usporena. Ponton Hrvatske vojske mora se povlačiti kako opada voda, pa se moraju obavljati mjerenja dubine da ponton s teretom od 10-ak tona vreća s pijeskom ne bi zapao u mulj. Do sada je izgrađeno 135 od potrebnih 350 metara prednasipa.

FOTOGALERIJA: Zbog nedostatka zastitne opreme još uvijek nije počeo značajniji povratak ljudi u svoje kuće na poplavljenom području u istočnoj Slavoniji.

Počele su i pripremne radnje za sanaciju nasipa kod Račinovaca. U sela se i dalje ulazi isključivo sa zaštitnim odijelima, maskama i rukavicama, a po izlasku pripadnici bojne NKBO Hrvatske vojske obavljaju dekontaminaciju vozila i ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:11