SLABOVIDNOST KOD DJECE

FOTO Sveti Duh: Klinika za očne bolesti postala Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije

 
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - U Kliničkoj bolnici Sveti Duh u ponedjeljak je otvoren Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za dječju oftalmologiju i nova zgrada u kojoj će biti smješteno pet klinika sa šest djelatnosti, čiju je izgradnju i opremanje financirao Grad Zagreb s 21,5 milijun kuna.

Ravnatelj bolnice Mladen Bušić izjavio je kako je WHO prepoznao napore Klinike za očne bolesti KB-a Sveti Duh u provedbi projekta ranog otkrivanja ambliopije ili slabovidnosti u četverogodišnje djece.

"To predstavlja vrh naših napora u zadnjem desetljeću, kada smo prvo na razini Zagreba krenuli s projektom 'Ambliopija u četverogodišnje djece', koji je 2015. Ministarstvo zdravstva podiglo na nacionalnu razinu u obliku Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti. Dobili smo i Nacionalni registar oboljelih te Nacionalni dan ambliopije i po tome smo jedini u svijetu, dok screening na ambliopiju ima svega desetak zemalja u svijetu", rekao je Bušić.

"Prepoznavši te napore, WHO koji ima svega dva takva kolaboracijska centra u Europi, a devet u svijetu, izdvojio je našu kliniku kao centar izvrsnosti", dodao je.

Suradnja Klinike za očne bolesti s WHO-om znači da će njezini stručnjaci sudjelovati u provedbi projekata WHO-a, educirati stručnjake iz drugih zemalja i odlaziti u države koje WHO odredi da bi uspostavili probire na slabovidnost u četverogodišnje djece.

Preventivni pregledi omogućuju izliječenje

Ambliopija je izlječiva u 90 posto slučajeva ako se otkrije dovoljno rano. U Hrvatskoj je danas 300.000 ljudi s ambliopijom, koji su to mogli izliječiti da su kao djeca obavili preventivne preglede, ističu stručnjaci.

Dosadašnjom provedbom programa, u sklopu kojeg se djecu poziva na oftalmološke preglede, utvrđeno je kako u Hrvatskoj ima oko osam posto slabovidne djece, a cilj je izliječiti slabovidnost do polaska u prvi razred osnovne škole.

Suradni centar otvorila je predstavnica Regionalnog ureda WHO-a za Europu Donna Zilstroff, a svečanosti je prisustvovao i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je izrazio ponos na postignuće KB-a Sveti Duh jer postati jednim od devet suradnih centara WHO-a veliki je uspjeh te bolnice.

Novoizgrađenu zgradu u krugu bolnice, u kojoj će biti smještene patologija, citologija, kardiologija, gastroenterologija, oftalmologija i ortopedija otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Radi se o proširenju postojećih klinika s novim kapacitetima, koji će omogućiti vrhunsku skrb za naše pacijente. Time će bolnica pružiti novu kvalitetu Zagrepčanima i pacijentima iz cijele Hrvatske koji se dolaze liječiti u našu ustanovu", rekao je Bušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:08