PRIMOPREDAJA

FOTO: TITO VIŠE NIJE NA PANTOVČAKU Uklonjena bista Josipa Broza, predana Muzejima Hrvatskog zagorja

Iz Ureda predsjednika u Vili Zagorje na Pantovčaku u srijedu je uklonjena Titova ostavština
 Ured predsjednice

U Uredu Predsjednice Republike Hrvatske obavljena je primopredaja umjetničkih djela i ostalih artefakata zaostavštine Josipa i Jovanke Broz iz nekadašnje Vile Zagorje, objavio je u srijedu Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

'Sukladno odluci Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović navedena će djela biti predana na korištenje Muzejima Hrvatskog zagorja', objavljeno je u priopćenju.

Stručno preuzimanje obavili su mr. Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, kustosica Tanja Brlek, v.d. voditeljica Muzeja Staro Selo Kumrovec i muzejski savjetnik Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu g. Davorin Vujčić.

Među više od stotinu djela, uz Augustinčićevo poprsje Josipa Broza i još jedno gipsano, dva su portreta, ulja na platnu Marina Tartaglie i Omera Mujadžića.

Predsjednica je u utorak u Njemačkoj rekla da će Titova bista iz predsjedničkih dvora biti uskoro premještena na drugo mjesto.

"Tito je bio diktator", rekla je predsjednica na pitanje o Titovoj bisti, naglasivši kako će ona biti uklonjena iz predsjedničkih dvora i, kao umjetničko djelo, smještena na prikladno mjesto, vjerojatno u njegovu rodnom kraju.

Grabar Kitarović i ranije je najavila da će ukloniti Titovu bistu iz Ureda u kojem se nalazila i za vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Njezina najava naišla je na kritike dijela javnosti, a bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je zatražio od predsjednice da Titovu bistu da njegovu uredu.

Svečana primopredaja umjetničkih djela i predmeta iz ostavštine Josipa i Jovanke Broz iz nekadašnje Vile Zagorje najavljena je za četvrtak ujutro u Kumrovcu.

Dogovori o donaciji i posudbi iz Ureda predsjednike počeli su još u vrijeme bivšeg predsjednika Ive Josipovića, nakon njegova posjeta Kumrovcu, rekla je Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja za Hinu.

"Nismo opterećeni političkim konotacijama i od iznimne nam je važnosti što darovanim predmetima možemo obogatiti i revitalizirati zbirku predmeta Muzeja "Staro Selo" u Kumrovcu", rekla je.

Objasnila je kako je riječ o izboru predmeta iz Vile Zagorje, 105 predmeta, darova Josipu Brozu Titu iz Vile Zagorje koje je dobivao iz cijeloga svijeta.

Među njima su i egzotični artefakti iz Kine, Indonezije, Nepala, ali i s prostora cijele bivše Jugoslavije, predmeti iz tvornica poput kristalnih vaza, srebrnog bešteka te pet predmeta koji su dani Muzejima Hrvatskog zagorja u trajnu posudbu, među kojima je i Titova bista u mramoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:30