PROSVJED UPOZORENJA

FOTO: 'TKO ĆE LJUDSKE ŽIVOTE IMATI NA DUŠI?' Zbog najave ukidanja tima Hitne pomoći otočani blokirali Jadransku magistralu

U ovom prosvjedu sudjelovala je raznolika populaciju otoka Murtera, od mama s djecom u kolicima, radnika, ribara, težaka do umirovljenika
Kapela kod Tisnog, 120416.Predvodjeni saborskim zastupnikom SDP-a i nacelnikom opcine Tisno Ivanom Klarinom stanovnici otoka Murtera zaustavili su promet na Jadranskoj magistarali hodajuci po pjesackim prelazima na kruznom toku Kapela, zbog najave ukidanja Hitne pomoci u TisnomFoto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / EPH / Copyrighted

Prosvjednom šetnjom preko pješačkih prijelaza kružnog toka raskrižja Kapela, oko tristotinjak mještana naselja Tisnoga, Jezera, Betine i Murtera sa istoimenog otoka, u utorak je u prijepodnevnim satima na 15 minuta blokiralo promet Jadranskom magistralom, te se stvorila više kilometara duga kolona automobila u oba pravca – prema Zadru i Šibeniku. Ovim činom građanskog neposluha mještani otoka Murtera izrazili su svoje ogorčenje prijedlogom novog ustroja Mreže hitne medicine Ministarstva zdravlja, kojim se ukida Tim 1 Hitne pomoći u Tisnome. Prema tom prijedlogu Tim 1 Hitne službe kojeg sačinjava liječnik, tehničar, medicinska sestra i vozač ubuduće bi bio stacioniran u Vodicama, dok bi u Tisnome ostao punkt Tima 2 Hitne pomoći, u kojemu nije predviđen liječnik.

Uz zavijanje vatrogasnih vozila DVD-a Tisno, prosvjednici su nosili transparente s natpisima 'Vodice 13 kilometara od Šibenika, a otok Murter 40?, 'Ne damo Hitnu sa otoka!', 'Tko će ljudske živote imati na duši?.

>>> FOTOGALERIJA

- Nedopustivo je da se otoku Murteru oduzima Hitna služba prve kategorije koju je još prije četiri godine dodijelilo Ministarstvo zdravlja. Sada nam se to stečeno pravo želi oduzeti na sramotan način, bez valjanih argumenata. Brutalne političke odluke ne smiju zadirati u medicinu i sigurnost zdravlja naših ljudi i 30 tisuća gostiju koji tijekom sezone ljetuju na otoku Murteru. U ove posljednje četiri godine tišnanska Hitna služba spasila je više desetaka života, a sad je žele ukinuti i preseliti u Vodice. Vodička gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev hvali se pred svojim sugrađanima kako su Vodice dobile Hitnu službu tijekom cijele godine. Ne nisu je dobile, nego se Hitna medicinska služba želi političkom odlukom HDZ-a ukrasti mjestima otoka Murtera – kazao je tijekom prosvjeda Ivan Klarin, saborski zastupnik SDP-a i načelnik Općine Tisno, u čijoj je organizaciji i održano ovo okupljanje ogorčenih mještana.

Ovaj prosvjed tek je prvo upozorenje, a ako Ministarstvo zdravlja ustraje na ovom novom ustroju, dodao je Ivan Klarin, blokirat ćemo ulaz u Vodice u srcu turističke sezone.

Inače, u ovom prosvjedu sudjelovala je raznolika populaciju otoka Murtera, od mama s djecom u kolicima, radnika, ribara, težaka do umirovljenika. Svi oni redom nisu krili svoje ogorčenje i strah najavama ukidanja Hitne u Tisnome.

- Da nije bilo Službe hitne pomoći, sad ne bi bio ovdje, već na drugom svijetu – kazao nam je 73-godišnji umirovljenik Slavko Stilinović iz Tisnoga.

Jedna mlada mama s bebom u kolicima dodala je kako je prosvjeduje zbog budućnosti djece sa otoka Murtera, kojoj se nebuloznom odlukom Ministarstva zdravlja želi ukinuti pravo na kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Ovaj prosvjed osiguravalo je oko dvadesetak pripadnika Temeljne i Intervente Policije PU Šibensko-kninske, a nakon jednosatnog zadržavanja na platou Kapele uz Jadransku magistralu, mještani otoka Murtera su se mirno razišli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:42