DVOJE MRTVIH

FOTO: TRAGEDIJA KOD VRBOVCA Uzrok pada aviona prenisko letenje i gubitak uzgona ili otkazivanje motora?

 Ranko Suvar / CROPIX

Dvije osobe poginule su u padu sportskog zrakoplova oko 16.30 sati tijekom aeromitinga na aerodromu u Zvekovcu kod Vrbovečke Dubrave.

Prema prvim informacijama policije, sportski avion u kojemu su bile dvije osobe, srušio se tijekom leta i pao oko sto metara od aerodroma na meki teren. Obje osobe koje su bile u avionu na mjestu su poginule.

Ova teška nesreća dogodila se tijekom demonstracije letenja zrakoplova, žirokoptera, jedrilica i padobrana koja je počela oko 16 sati na aerodromu u Zvekovcu u sklopu šireg programa održanog u sklopu Dana otvorenih vrata Aerokluba Dubrava. Mnoštvo sudionika i zainteresiranih promatrača koji su se okupili na aerodromu u Zvekovcu mogli su samo nijemo promatrati kako avion pada. Letačima više nisu mogli pomoći.

Na mjesto nesreće izišla je policijska ekipa za očevide kao i dežurni državni odvjetnik te istražitelji Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, koji bi trebali utvrditi uzroke pada aviona i pogibije dvoje letača. Policija za sada nije željela davati u javnost podatke o stradalim osobama.

Iz Agencije za istraživanje zrakoplovnih nesreća najavili su da će izdati priopćenje za javnost po završetku očevida. Nisu željeli komentirati infromacije s terena da je letjelica prije pada letjela prenisko i stoga izgubila uzgon. Osim toga, na mjestu događaja mogle su se čuti i špekulcije da bi uzrok pad moglo biti i otkazivanje rada motora.

Na istom aerodromu prije četiri godine dogodila se slična nesreća u kojoj su poginuli vojni piloti Marijan Lovrić (50) i Vladimir Bodiša (60). Oni su tada krenuli u probni let ultralakom letjelicom Ransom S-9. Što se tada točno događalo u zraku nikada se nije otkrilo. Oni su u trenutku četvrtog zaokreta iznad uzletno-sletne travnate piste upali su u kovit (spin) iz kojeg se nisu uspjeli ispraviti te su okomito pikirajući udarili o tlo oko dvije stotine metara od uzletno-sletne piste, a zrakoplov je potpuno izgorio nakon pada.

Ako imate snimke ili fotografije kobne nesreće pošaljite nam na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:58