HAVARIJA U SPLITSKOJ LUCI

FOTO: Trajekt 'Tin Ujević' udario u obalu, isteklo više od 33 tone nafte

Nitko od stotinjak putnika koji su u trenutku havarije bili na brodu koji je doplovio s Hvara nije ozlijeđen
 Ante Čizmić/Cropix

SPLIT - Više od 33 tone dizelskog goriva iscurilo je u more u ponedjeljak navečer, u havariji trajekta “Tin Ujević”, koji je pri pokušaju pristajanja lijevim krmenim bokom udario u gat Svetog Petra i splitsku gradsku luku pretvorilo u veliku masnu mrlju.

Na sreću, nitko od stotinjak putnika koji su se u trenutku havarije našli na brodu koji je doplovio iz Starog Grada na Hvaru, nije ozljeđen. Kako se na oštećenom bočnom dijelu trajekta nalazi spremnik goriva, od udara je nastala rupa veličine tri sa tri metra, kroz koju je dizel počeo istjecati u more.

Masne mrlje širile su se splitskom lukom, a miris goriva zagušio je, ne samo gradsku luku, već gotovo cijelu rivu.

Veliko prijeteće onečišćenje na mjestu događaja okupilo je lučke službe, policajce i vatrogasce, a sat vremena kasnije u akciju spašavanja od daljnjeg onečišćenja mora uključili su se, s kopna i mora, djelatnici splitskog Ciana.

Što je dovelo do havarije trajekta kojim je upravljao kapetan Damir Rušinović - upravljački mehanizam, stroj ili nešto treće - odgovor još uvijek nitko ne zna. No, prema riječima lučkog kapetana Borisa Matošića, sreća je u nesreći što se nije dogodilo i veće zagađenje mora.

- Lako dizelsko gorivo prouzročit će daleko manje onečišćenje nego što bi se dogodilo da je kojim slučajem iscurio mazut - utješno je rekao kapetan Matošić.

I dok su radnici Ciana postavljali brane za sprječavanje daljnjeg širenja masnoće morem, putnici koji su doživjeli havariju gotovo i nisu shvatili što se s trajektom dogodilo. Tek neki od njih osjetili su udar, ali kažu, ozlijeđenih nije bilo, pa time ni razloga za paniku.

Mjesto događaja obišao je i gradonačelnik Željko Kerum.

- Najvažnije je da se nikome ništa nije dogodilo, a greške se često događaju - kazao je Kerum.

- Iako nisam stručnjak za procjenu štete, dodao je, vjerujem da će se i brod i onečišćenje mora sanirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 08:54