TEŠKA HAVARIJA>>>LJUDI ISKAKALI S BRODA

FOTO Trajektu otkazale komande, zabio se u plažu punu ljudi. Ozlijeđeno sedam osoba!

Mičite se! Mičite se!, vikala je posada broda dok se približavao obali. Kupači i putnici su u šoku
 Goran Novotny / CROPIX

JABLANAC - Nova teška pomorska havarija. Trajekt Rapske plovidbe "Barbat" oko 18 sati, prilikom pristajanja u luku Jablanac ostao je bez pogona i udario u rivu koja je ujedno i mjesna plaža.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (MZSS) objavilo je večeras da je u nesreći ozlijeđeno sedam osoba.

Svih sedam ozlijeđenih prevezeno je u Dom zdravlja Senj. Četiri osobe s lakšim povredama zadržane su na promatranju. Njih troje, među kojima i šestogodišnja djevojčica s kontuzijama glave i nosa, prebačeni su u KBC Rijeka na daljnju specijalističku obradu. Kod ostalih je uglavnom u pitanju šok, te lakše ozljede pa će većina vjerojatno već noćas biti otpuštena, čekaju da po njih dođe rodbina. Među ozlijeđenima nema stranaca, u pitanju su vikendaši iz Zagreba, Siska, Rijeke i Senja.

Kupači, ali i putnici u potpunom su šoku, no mještani tvrde kako je bilo pravo čudo da se nesreća već nije i ranije dogodila.

Trajekt Barbat, zadnja prinova u floti Rapske, ujedno je i njihov najveći trajekt kupljen lani u Grčkoj za 5 milijuna dolara.

Nabavljen je za novu trajektnu luku u Stinici koja nije u funkciji zbog 200 metara još neizgrađene prometnice o čemu je Nedjeljni Jutarnji pisao prošlog mjeseca.

Prema neslužbenim saznanjima, brodu je prilikom manevra pristajanja otkazao sustav upravljanja i nekontrolirano se zabio u rivu.

Bili su angažirani i ronioci kako bi se utvrdilo da nema nastradalih i u moru, ali i razmjeri oštećenja samog trajekta.

U trenutku nasukavanja brod je bio pun vozila i putnika, a HRT javlja da je došlo do iskakanja nekih putnika s trajekta.

Na licu mjesta i dalje je jedan medicinski tim, policija obavlja očevid, zajedno s predstavnicima Lučke kapetanije i Mministarstva mora. Na mjestu havarije okupila se i velika grupa znatiželjnika, jer se sve dogodilo u samom centru Jablanca ispod hotela Ablana, udaljenom desetak metara. Očevici kažu da je trajekt kada je bio šezdesetak metara od obale sirenom upozoravao kupače da se maknu.

- Mičite se, mičite se - vikala je i posada broda kojem su u trenutku pristajanja iz još neutvrđenih razloga otkazale komande. Trajekt je zatim udario u kupališnu rivu, polovinu urušio, čak i šest zidanih kabina, a rampa trajekta zabila se u rivu. Svi automobili preko rampe su iskrcani s broda, ostali su samo kamioni. Od siline udara nekoliko je vozila oštećeno, a putnici su također u šoku. Na licu mjesta je i državni tajnik za more kapt. Mario Babić koji nam je rekao da će se nakon što su iskrcana vozila trajekt pokušati odsukati. - Pozvani su i tegljači Jadranskog pomorskog servisa, ukoliko bude trebala asistencija, rekao nam je Babić te dodao da se okolnosti koje su dovele do havarije tek tebaju utvrditi.

Inače, trajekt Barbat, dug je 73 i širok 15 metara, može ukrcati 63 vozila i 400 putnika, a izgrađen je 2007. godine u Grčkoj.

Na plaži zatekli prestravljene kupače

- Bili smo u punoj pripravnosti jer su prve dojave paničnih mještana govorile o tridesetak ozlijeđenih, na sreću, sve je ipak puno manjih razmjera i među ozlijeđenima nema vitalno ugroženih, izjavila nam je ravnateljica Doma zdravlja Senj dr. Mira Nekić-Lopac koja je i koordinirala akciju medicinskog zbrinjavanja nastradalih u Jablancu. Kaže kako su dojavu o nesreći dobili u 18 sati i u roku od 20 minuta tri ekipe hitne pomoći već su bile na licu mjesta. Na plaži Banj zatekli su prestravljene kupače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:10