KORMILO U RUKAMA

FOTO: TURISTI NISU BILI NI SVJESNI DA IH JE U PORAT UVELA - PREDSJEDNICA! Pala je i fotografija s legendom trajektne luke

 Tom Dubravec/CROPIX

Staro reportersko iskustvo kaže kako 'prava priča sa škoja počinje na vaporu', a kad se u popodnevnom trajektu za Brač nađe hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je nakratko napustila izdvojeno zapovjedno mjesto u splitskoj Lori, tulum počinje odmah. Čim je stupila u salon 'Biokova' okružili su je mobitelski fotoaparati, pružene ruke i pljesak.

Pola trajekta se prije partence snimilo s predsjednicom širokog osmjeha, primila je duzinu privatnih poruka i komplimenata, a onda smo se opskrbili sladoledima, ponovili protokol za sutradan i 'zavrnili' ćakulu, piše Slobodna Dalmacija.

'Radim sve što i drugi ljudi'

- Sretna sam što smo ured na desetak dana izmjestili u Split, već je peti dan, i baš mi je žao što ćemo se uskoro vratiti, bilo je divno. Na Brač smo krenuli trajektom, tako se vozi i većina naših građana - kazala je predsjednica novinarima Slobodne i otkrila zbog čega još, osim susreta s bodulima, želi obići Brač.

- Zaljubila sam se u kamene cvjetove gospođe Ide Jakšić, ukrašavali su inauguraciju na Markovu trgu, jeste li vidjeli?

Mislim da bi bilo prekrasno pokloniti ih kao simbol opstanka, dugovječnosti i čvrstoće, simbol Hrvatske, stranim državnicima.

- Čini se da malo koji Dalmatinac nema fotku s vama velika je gužva oko vas, smeta li vam?





[ZA ANTU MRVICU] S legendom trajektne luke, na putu prema Braču.

Posted by Kolinda Grabar-Kitarović on Monday, 10 August 2015




- Ne, ljudi prepoznaju da iskreno želim biti s narodom, želim se sa svima sresti i pokazati poštovanje za ono što građani imaju reći. Predsjednica im vjerojatno neće moći riješiti sve problema, ali želim uspostaviti kodeks ponašanja.

- Pa vam zamjeraju da vas svugdje ima, da piturajete, ribarite, žanjete...

- Onaj kojem to smeta treba se zamisliti, a moralo bi mu i biti neugodno. Građani su izvor demokracije, tako žive hrvatski građani. Sve što sam radila, rade i naši ljudi. Poduzetnici, ribari, poljoprivrednici, oni koji žanju, miješaju beton, lijepe pločice, oni će pokrenuti Hrvatsku, izvesti nas iz krize, njima treba posvetiti svu pažnju, a onima koji drže isprazne govore iz ureda, poručujem da je to farizejstvo. Uostalom, rad je dio mog životnog iskustva, uz pomoć na obiteljskom gospodarstvu, kao srednjoškolka čistila sam kuće, kao studentica prevodila...

Serija "selfija"

Razgovor prekida glas s mosta, zapovjednik Paul Janković poziva predsjednicu u posjet posadi. Odmah pada ideja:

- Predsjednice, u onoj seriji poslova fali vam upravljanje trajektom!

- Tko kaže?! Hoćete mi pokazati... – bila je spremna.

Putnici dolje ni slutili nisu da ih u supetarski porat uvela predsjednica države!

Dok se silazili palo je još rukovanja i fotografija, dok se jedna mama snašla s novom tehnikom Kolinda je iz ruke napravila selfie s njezinim devetnaestogodišnjim Teom Ljubičićem. Ispod balature predsjednicu je dočekao humački akademski kipar Pere Jakšić i darovao joj jednu od svojih čuvenih mramornih 'Beštija', navodi Slobodna Dalmacija .

- Takva je i Hrvatska, moćna i spremna na skok. Samo da se skok dogodi... – poželio je Jakšić.

U galeriji Jakšićevih

Prva "zemaljska" postaja je bila u Donjem Humcu, kod obitelji Jakšić: tata Dražen jedan je od najboljih hrvatskih kamenoklesara, mama Ida je dizajnerica odjeće i nakita, kćer Dina akademska slikarica, često slika na kamenim pločama, a sin Lovre klesar..Predsjednica je konačno ugledala one svoje kamene cvjetove u buketima koje je osmislila Ida, vidjela 'kamenu haljinu', kipove i slike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:16