TUŽAN PRVI MAJ

FOTO: TUŽNE SCENE S MARJANA Splićani se doslovce borili za plastičnu zdjelicu graha, neki su ostajali bez zraka, morali reagirati i zaštitari

 Tom Dubravec / Hanza Media

Zbog porcije fažola, neki su na Marjanu, ispred ulaza u Zoološki rat, doslovno ostali bez zraka, piše Slobodna Dalmacija.

Tako je i ovog puta tradicionalna proslava Međunarodnog praznika rada pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije prošla u već toliko puta viđenom otužnom naguravanju naših sugrađana koji su se doslovno borili za plastičnu zdjelicu graha, pri čemu su u nekoliko navrata morali uredovati zaštitari, s obzirom da je ograda prijetila popuštanjem, piše Slobodna Dalmacija.

Oni koji su se uspjeli domoći ovog variva, bili su izuzetno zadovoljni ukusom za koji su bili zaslužni kuhari iz restorana "Arkada".

- Super im je ispao, ovakav je i naš doma kada mi ga radi kćer, baš ukusan i sladak. Samo da me nisu stisli dok sam čekala, skoro nisam odapela! - povjerila nam se Svetlana Đorđević.

Da se ne prekine tradicija, i ove godine smo među kušačima fažola naišli na Cvitka Tešiju, koji je na proslavi 1. svibnja uvijek redovit sugovornik u našem tekstu.

- Ove godine je bolji fažol nego prošle. Ima više kobasice i pancete, što mi se sviđa - kratko nam je dao ocjenu i nastavio jesti.

No, s njim se ne bi složila ekipa koju smo zatekli na ulazu u Prirodoslovni muzej, kojima su nam se požalili sa su dobili puno fažola, a malo kobasica!

- Kad bude Kerum gradonačelnik, onda će i fažol biti najbolji! - povikao je jedan od njih, očito dobro raspoložen.

Iako je podijeljeno preko 2000 porcija, očito nije bilo dovoljno za sve, pa je na kraju, na žalost, dio naših sugrađana ostao gladan. Istovremeno, samo nekih 200 metara naprijed, sa štandova je dopirao miris pečene janjetina i odojka. Ne zna se za koju je deliciju bio veći red.

Za kilogram odojka tražilo se 100, a janjetine 180 kuna. Tko si to nije mogao priuštiti, a nije se htio gurati za fažol, mogao je izabrati kebab, ćevape i kobasicama, a osladiti se palačinkama, fritulama, šećernom vunom...Za svakoga ponešto.

Svakako, lijep i sunčan dan, spojen s vikendom uzrokovao je pravi desant ljudi na naša "pluća grada", jer se platooom ispred Zoološkog na trenutke nije moglo proći. Za dobru zabavu pobrinule su se Splitske mažoretkinje, klape "Ježinac" i "Friži", ženska klapa "Marjanke" te "Adriatic band" koji su nastupili u organizaciji Turističke zajednice Grada Splita

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:17