VIZIONARI KOJI SU OBLIKOVALI EUROPU

FOTO: U EUROPSKOM PARLAMENTU PREDSTAVLJENE HRVATSKE INOVACIJE Posjetitelji izložbe mogli su vidjeti najznačajnije povijesne, ali i suvremene inovacije

 
Davor Škrlec
 Flickr

Parabolično zrcalo, padobran, izmjenična struja, cepelin, robotska neuronavigacija i električni hiperautomobil C_Two. Iako se radi o inovacijama iz različitih područja i različitih povijesnih era, sve one imaju dvije zajedničke stvari. Prvo, svaka od njih je na svoj način promijenila društvo i drugo, sve su potekle iz Hrvatske.

Naime, mnogo ljudi ne zna da Hrvatska vuče inovacijske korijene još iz davne 1602. godine kada je hrvatski matematičar i fizičar Marin Getaldić izumio parabolično zrcalo. Ta inovacijska tradicija duga čak 500 godina predstavljena je danas u Europskom parlamentu u Strasbourgu u sklopu izložbe „Hrvatske inovacije - vizionari koji su oblikovali Europu“ .

Europskoj javnosti prikazane su najznačajnije povijesne inovacije Nikole Tesle, Slavoljuba Penkale, Fausta Vrančića, Lavoslava Ružičke i drugih, a također su izložene i suvremene inovacije naših inovatora i kompanija poput Rimac Automobili, Greyp Bikes, Končar, ALTPRO i brojnih drugih koji svojim domišljatim rješenjima pozitivno utječu na razvoj društva.

Flickr

Izložbu je organizirao hrvatski eurozastupnik Davor Škrlec koji je na otvorenju rekao kako na ovaj način želi podići svijest o hrvatskim inovacijama koje su obilježile svijet.

- Tehnološke inovacije doprinose napretku čovječanstva, a zbog povezanosti s gospodarstvom potiču pozitivne promjene u društvu i primjenu načela kružne ekonomije. Tako primjerice, ova izložba pokazuje da i u Hrvatskoj postoje inovatori koji nude ekološki prihvatljiva rješenja poput zaštite od buke i poplava, pročišćavanja zraka, alternative jednokratnoj plastici i smanjenju emisija CO2. Svakako je potrebno istaknuti i naše mlade inovatore koji su smislili sjajna rješenja poput pametne narukvice za punjenje mobilnih uređaja i aplikacije za pametno gospodarenje otpadom - izjavio je zastupnik Škrlec.

Flickr

Osim povijesnih inovacija, na izložbi su predstavljene i neke moderne hrvatske inovacije. Najpoznatiji su proizvodi iz radionice Mate Rimca - električni hiperautomobil C_two te električni bicikl Greyp koji je nedavno na poklon dobio i kineski premijer Li Keqiang tijekom svog posjeta Hrvatskoj. Osim njih, tu je i sistem obrane od poplava koji je osmislio Frano Dokrajčić, zatim pametni ekološki sustav za pročišćavanje i modificiranje zraka koji potpisuje Inga Kovačić-Sindik te pametna narukvica koja služi kao punjač mobitela, a koju je izumio mladi srednjoškolac Dorian Crnoja.

Izložbu je otvorila potpredsjednica Europskog parlamenta Heidi Hautala koja se posebno osvrnula na inovaciju Jasne Gajinov i Nenada, Filipa i Luke Grgeca koji su prije dvije godine predstavili štapiće za uši od papira. Upravo je njih proizvod navela kao primjer kojemu trebaju težiti svi inovatori.

- Ako Europska unija namjerava pretvoriti ovaj svijet u bolje mjesto i olakšati život ljudima, onda su nam za to potrebne snažne inovacije. Osim inovacija, veoma važna je i kružna ekonomija. Resursi su na ovom planetu limitirani i već smo blizu iskorištavanju zadnjih zaliha, zato trebamo biti sigurni da možemo stvoriti jedan novi način života temeljen na novom načinu proizvodnje i konzumacije – rekla je Hautala.

Flickr

U svom govoru se ujedno dotaknula Grada Sveta Nedelja koji je zaslužio posebno mjesto na izložbi kao grad koji promiče inovacije i poduzetništvo. Naime, samo ove godine je u tom gradu ukinut prirez i porez na potrošnju i komunalnu naknadu za hotele i kampove, paušalni je porez spušten na minimalnih 150 kuna po smještajnoj jedinici, a taxi dozvola se u Sv.Nedelji mogu po novom dobiti za nula kuna. Svetonedeljski gradonačelnik Dario Zurovec istaknuo je kako su tako poduzetnicima i građanima direktno uštedjeli 7 milijuna kuna.

- Prvenstveno morate omogućiti poduzetnicima da dišu na način da im se smanje davanja i omogući potrebna infrastruktura . Kada im to omogućite onda će normalno raditi, a kada dobro rade, svima nam je dobro - velike su plaće, njihove su zarade velike i na koncu više novca ostaje i u gradskoj blagajni. Kada imamo više novaca onda možemo graditi i ulagati novac u druge sektore.

Flickr

To je onda neka gruba formula kako jedan grad treba funkcionirati - kazao je Zurovec i dao naslutiti da će Rimac Automobili, koji imaju sjedište u Svetoj Nedelji, uskoro krenuti s novim projektom unutar nove gospodarske zone koja će se graditi u tom gradu.

Nakon izložbe održana je u Europskom parlamentu rasprava o inovacijama u Hrvatskoj. Panel raspravu je otvorio Davor Škrlec i Dario Zurovec, nakon čega su svoje inovacije predstavili hrvatski inovatori među kojima su bili profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu Bojan Jerbić te pročelnik Zavoda za neurokirurgiju u KB Dubrava Darko Chudy (Ronna – Robotska neuronavigacija), Ivo Haladin (Ruconbar-betonske barijere za zaštitu od buke s recikliranom gumom), Josipa Majić (Teddy – pametna igračka) i Siniša Brođanac (Moto SOS Locator - uređaj za detekciju i dojavu pada motocikala i lokacije vozača).

Na raspravi su osim inovatora sudjelovali i učenici iz OŠ Sveta Nedelja, Gimnazije Antuna Matije Reljkovića u Vinkovcima, Ekonomske škole u Požegi te studenti sa zagrebačkog FER-a i Ekonomskog fakulteta u Osijeku gdje su se upoznali s izazovima i preprekama hrvatskih inovatora i poduzetnika.

Fotografije: Marko Milas

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:28