ŠTO JE TO!?

FOTO: U MORU KOD MLJETA PRONAĐEN MISTERIOZAN UREĐAJ Nevjerojatan ulov ribara u dubrovačkim Elafitima, kutija je teška 100 kilograma

 
 Wikipedia, morski.hr

Ribari broda Marian II u srijedu su između otoka Mljeta i otočića Svetog Andrije u dubrovačkim Elafitima sa 140 metara dubine izvukli neobičnu neidentificiranu plutaču s lancima i utegom koja je bila opremljena elektronskom opremom, piše Morski.hr.

- Cijelu zimu kočamo tu i ništa ovako nikad nismo uhvatili, a i gambeti i kadene (kopče i karike lanca) novo, sve se sjaji, a nije inox - priča za Morski.hr Darko Kunac Bigava iz Podgore, dodajući da ovaj uređaj očito nije bio dugo u moru.

- Ova kutija nema oznaka, narančaste je boje, oko 130 cm promjera, oko 100 kg teška, a manji je uteg promjera 40×40 centimetara, da ga ni nas trojica ne možemo makniti. Čini mi se da je neki uređaj za mjerenje s utegom da potone i ima onu električnu kuku da se opusti, pa da mogu uzeti podaci i da mogu promijeniti baterije - rekao je Kunac Bigava te dodao da i njega zanima tko je to tamo ostavio kako bi mu mogao adresirati naknadu štete od oko 20 tisuća kuna koja se dogodila paranjem mreža.

Darko Kunac Bigava/MORSKI.HR /
Darko Kunac Bigava/MORSKI.HR

Nakon što su fotografije uređaja objavljene na društvenim mrežama, među ribarima se razvila i teorija da su uređaj u moru ostavili Amerikanci ili da im je ostao greškom. Korisnici društvenih mreža sugerirali su da je moguće da se radi o nekakvom stacionarnom oceanografskom instrumentu.

Portal Morski u utorak je primio i zanimljivu poruku od jednog čitatelja: "Štovani, pošto se vi često bavite morskom problematikom, možda ste upućeni i u ovo neuobičajeno kretanje broda USNS Bruce Heezen u našim vodama. Ovo vam pišem ponukan raspravom između nas par prijatelja koji počesto prate promet na AIS-u."

Screenshot/Vesselfinder/MORSKI.HR
Screenshot/Vesselfinder/MORSKI.HR /

Morskom je potvrđeno da je spomenuti specijalizirani vojni oceanografski brod na redovitom remontu u brodogradilištu Viktor Lenac pa je moguće da se brod kretao tako kako se kretao ne bi li provjerio funkcioniranje navigacijskog sustava. USNS Bruce Heezen specijaliziran se višenamjenski vojni istraživački brod koji podupire flotna djelovanja američke Ratne mornarice.

Na kutiji se nalaze i dva natpisa: "TC-2" i "DHL", pa sitnim slovima “DHL HR ZAG – RJK”. Oznake DHL dostavne službe potvrđuju dostavu iz Zagreba prema Rijeci 20. studenog 2019. godine.

Bivši djelatnik Hrvatske ratne mornarice (HRM) koji je radio na tehničkim sustavima rekao je za Morski da se čini da je riječ o mjernom instrumentu.

- Na prvi pogled, jedan dio uređaja izgleda kao sonarni ili akustični otpuštač. On se aktivira zvukom i odradi nešto, recimo da otkači tu bovu da izleti na površinu. Može biti da služi i za podvodnu komunikaciju - rekao je i dodao da je moguće da uređaj služi za podvodnu komunikaciju s podmornicom ili ronilicama, ali i izrazio sumnju da bi se takav uređaj namjerno stavio u ribolovnom području.

- Osim ako to nije označeno u peljaru, onda zašto ne? Možda naši imaju nešto s tim. Uostalom, Split i Lora su NATO luka za odmor otkako je zadnji put bila tamo cijela američka flota s nosačem zrakoplova. Ovo je zasigurno seizmički senzor. Ne vidim da bi moglo biti išta pametnije. Uostalom, ako je na ovoj oznaka TC-2, to znači da postoji još najmanje jedna “TC-1” sonda ili u moru ili su je skupili, a možda ih ima i još."

Bivši je djelatnik HRM-a rekao da uređaj ne mora nužno biti vojne prirode, čak i ako ga je tamo ostavila vojska.

- Vojska može koristiti kao ispomoć civilnim strukturama. Svi ti državni instituti kratki su s novcem. Pa u toj teoriji ako je to bacio i vojni brod, ne mora biti striktno vojno. Kao što je naša mornarica sudjelovala u čišćenju Marjana ili zrakoplovstvo daje helikopter za hitan medicinski prijevoz. Samo kod Amerikanaca nikad nije besplatno, ali može biti drastično jeftinije. Usput bi to njima mogla biti vježba polaganja podvodnih sondi - dodao je.

- Izgleda da ovi uređaji idu u paru, pa si mjere udaljenost međusobno. Moguće je da mjere klizanje podmorskog tla. To je HIPAP – acoustic underwater positioning and navigation systems čiji je vijek trajanja baterije je 16-102 dana ovisno o režimu rada transpondera. U principu služi za podvodnu navigaciju podmornice ili rovera na dnu mora, ali i pomorsku navigaciju općenito. Dakle, ovisno o senzorima koji se dodaju na jedan kraj kućišta, uređaj može poslužiti za komunikaciju i/ili mjerni senzor za precizno određivanje položaja. Dakle može biti bilo što. Uređaj sprema podatke sa svojih senzora kod sebe i to se akustičnom podvodnom komunikacijom može očitati ili poslati drugoj sondi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:59