ARHITEKTONSKO ČUDO VRIJEDNO 76 MILIJUNA KUNA

FOTO: U RIJECI OTVORENA NAJLJEPŠA DŽAMIJA U EUROPI Na svečanost došlo 20 tisuća vjernika

Hrvatska može biti primjer drugim europskim zemljama kako rješavati muslimansko pitanje, ali i muslimanskim zemljama kako rješavati pitanja manjinskih kršćanskih zajednica - kazao je muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj
 Žunić/Markičević/CROPIX

RIJEKA - Multikulturalna, multireligijska i multinacionalna Rijeka i Hrvatska u kojoj svi građani bez iznimke ostvaruju svoje pravo na vjerske slobode sintagma je često ponavljana s govornice prilikom otvorenja Islamskog centra u Rijeci.

Muslimanska zajednica Rijeke, Hrvatske, kao i čitave regije dobila je doista impozantno zdanje, kako je u nekoliko navrata isticano, arhitektonsko remek-djelo realizirano prema idejnom rješenju pokojnog akademskog kipara Dušana Džamonje i projektu arhitekata zagrebačkog ADB-a Branka Vučinovića i Darka Vlahovića.

Kao što je bilo i najavljivano, svečanost je privukla najmanje 20-ak tisuća vjernika islamske vjeroispovjesti iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

U subotu su se već od ranog jutra prema Islamskom centru slijevale rijeke ljudi, a sve okolne uličice bile su zatvorene za promet.

Automobili i autobusi hrvatskih, bosanskohercegovačkih, slovenskih, austrijskih, njemačkih, čeških i drugih registracija bili su parkirani na potezu od čvorišta zaobilaznice za Pehlin i Krnjevo prema Gornjem Zametu, a čitavo područje od jutra je nadlijetao helikopter.

Na otvorenju se okupio čitav niz vjerskih velikodostojnika i političara, od predsjednika RH Ive Josipovića, bivšeg predsjednika Stipe Mesića, člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predsjednika Sabora Ivana Leke, predstavnika islamske zajednice Hrvatske i BiH do katarskog ministra vakufa Ghais bin Mubarek el-Kuwarija i šefa delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paula Vandorena.

- Hrvatska može biti primjer drugim europskim zemljama kako rješavati muslimansko pitanje, ali i muslimanskim zemljama kako rješavati pitanja manjinskih kršćanskih zajednica - kazao je muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj u svojem govoru. Generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, monsignor Enco Rodinis, rekao je da ga raduje zrelost riječkog i hrvatskog ozračja u kojem je zajamčena i sloboda vjeroispovijedanja i omogućena gradnja bogomolja, a pozvao je sve one koji na to mogu utjecati da se založe da se kršćanima zemljama u kojima su muslimani većinski narodi omogući dizanje svojih bogomolja.

Reis-ul-ulem Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović rekao je da je hrvatska država na ovaj način poslala poruku Europi i cijelom muslimanskom svijetu da je zrelo društvo, a Rijeka kozmopolitski grad.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je da je Hrvatska dobro mjesto za život Bošnjaka i muslimana te da način na koji je riješen njihov status može biti primjer i drugim europskim zemljama.

Ghais bin Mubarek el-Kuwari, izaslanik katarskog emira čija je donacija bila ključna za izgradnju ovog centra, podsjetio je na riječi iz Kurana da su ljudi stvoreni od jedne žene i muškarca i podijeljeni na narode i plemena da bismo se upoznali. Pozvao je hrvatske muslimane da se drže umjerenog, srednjeg puta i izrazio nadu da će Islamski centar postati mjesto dijaloga i upoznavanja s drugim religijama, a upozorio je da ekstremizam i fanatizam često proizlaze iz pogrešnog tumačenja religije.

Temeljni kamen položen je 3. listopada 2009. a gradnja je počela u ožujku 2010. godine. Centar je sagrađen na sjeverozapadu Rijeke, neposredno uz riječku obilaznicu.

Mjesto molitve i okupljanja

Islamski centar, mjesto molitve i okupljanja 10 do 12 tisuća građana islamske vjeroispovijesti u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, već je, kako ističu u Islamskoj zajednici, prozvan najljepšom džamijom u Europi. (H)

Islamski centar u brojkama

- 1966. godine utemeljena je Islamska zajednica u Rijeci, a 1968. Prvi puta iskazana je potreba za Islamskim centrom.

- 2009. godine postavljen je kamen temeljac Islamskog centra Rijeka.

- 10.816 četvornih metara veličina je parcele na Gornjem Zametu na kojoj je izgrađen Islamski centar Rijeka.

- 5.291 četvornih metara je bruto površina centra, od čega je 3.612 kvadrata zatvorenog i 1.679 kvadrata otvorenog i natkrivenog prostora.

- 1200 do 1400 vjernika može primiti molitveni dio, odnosno džamija. Centar je koncipiran kao polivalentni prostor gdje se uz molitveni dio nalaze sadržaji vjerske, obrazovne i kulturne namjene, uredski prostori, učionica za vjeronauk, igraonica za djecu, kafić, restoran i drugo.

- 23 metra visina je minareta.

- 76 milijuna kuna ukupna je vrijednost projekta, a uz donatore muslimane i Hrvatske, glavni je donator država Katar. U znak zahvalnosti kongresna dvorana Centra nosi ime katarskog emira NJ. E. Hamada Bin Khalifa Al-Thanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 13:08