POZVANA I VOJSKA

FOTO U Rudinama gorjele kuće. Šokirani mještani: 'Jedva smo se spasili. Bosi smo odjurili do auta!'

 Zvonimir Barišin/CROPIX

Dramatično je bilo danas u Rudinama nedaleko Splita - uplašeno stanovništvo bježalo je iz svojih kuća dok su vatrogasci očajnički pokušavali obuzdati vatru koja se, nošena vjetrom, od podneva širila naseljem.

Požar koji je buknuo između Rudina i Kaštel Novog brzo se proširio i zahvatio kuće, vikendice i automobile pa su Rudine u kratkom roku bile pod opsadom zemaljskih i zračnih vatrogasnih snaga.

Na teren su odmah poslane sve raspoložive snage. Uz Javnu vatrogasnu postrojbu Split, lokalna dobrovoljna društva i državne intervencijske postrojbe s više od 130 vatrogasaca vatrenu stihiju gasila su dva kanadera, dva air-tractora i dva helikoptera. Gasili su i mještani, u nevjerici gledajući kako se vatra velikom brzinom širi naseljem.

Nadljudskim naporima gasitelja naselje je ipak obranjeno, no vatra je progutala nekoliko štala, napuštenih kuća i automobila, a izgorjelo je više hektara borove šume, makije, niskog i visokog raslinja. Ljudskih žrtava srećom nije bilo, no Hitna pomoć intervenirala je kako bi se spasila starija mještanka koja je ostala zarobljena u kući okruženoj plamenom. Izgorjelo je i nekoliko ovaca i kokoši, kažu mještani. Rudine su danas bile prekrivene pepelom i gustim dimom koji je obavijao naselje.

- Bili smo u trgovini kada su nam iz kuće javili da se vatra proširila do našeg imanja. Odmah smo dojurili i vodom iz bunara uspjeli spasiti kuću. Vatra je bila toliko blizu kuće da nam je istopila prekidač od zvona na vratima, no najviše me uplašilo iskrenje s električnog stupa. Nazvali smo Elektru koja je isključila struju u čitavom naselju - ispričao nam je šokirani mještanin Rudina Sadik Krakalović.

Rudine su danas bile obavijene gustim dimom koji je bio vidljiv iz središta Splita. Ništa manje dramatično nije bilo ni njihovim susjedima koji su bosih nogu odjurili do automobila i pobjegli s terase koju je odjednom zahvatio požar. Drugi automobil parkiran ispred njhove kuće posve je izgorio.

- Ne možemo doći k sebi. Pili smo kavu na terasi ispred kuće kada je odjednom sve planulo. Jedva smo se spasili - kroz suze nam je ispričao vlasnik kuće Dragan Kozina.

Situacija je najkritičnija bila u brdovitom dijelu naselja gdje je izgorjela staja obitelji Botić.

Nekoliko kokoši koje uzgajaju jedva su spasili otvorivši im vrata kokošinjca, no izgorjele su im bačve za vino i građevinski materijal. Obitelj Botić danas je kritizirala gasitelje zbog nedovoljno brze reakcije.

- Molili smo ih da natope područje oko naše kuće kako se vatra ne bi širila. No, oni su imali problema s opremom pa smo na kraju suprug i ja uzeli šmrk i sami zalijevali vodom oko imanja. Nismo uspjeli, jedna šišarka samo je doletjela i staja se odjednom zapalila. Mogli smo samo gledati kako ju vatra guta. Na trenutak smo pomislili da će se vatra proširiti i na našu kuću u kojoj je bila nepokretna 91-godišnja majka moga supruga, no srećom to se nije dogodilo - ispričala je prestravljena Ivka Botić.

Njezin suprug lakše je opečen prilikom gašenja, no nije zatražio liječničku pomoć.

Vatrogasci u Rudinama u pomoć zovu vojsku

Vatrogasci koji gase požar u Rudinama, iznad Kaštela, kasno poslijepodne pozvali su vojsku da se im pomogne gasiti vatru u brdskome dijelu. "Ako bude potrebno, vojska bi večeras mogla izaći na teren gasiti veliki požar", izjavio je za Hinu zapovjednik kaštelanskih vatrogasaca Milivoj Taslak. Po njegovim riječima, dva su vatrogasca zbog dima imala tegoba s očima pa je jedan od njih otpušten s terena, a drugi je ostao. (H)

Spašena hidroelektrana Peruča

Dalmatinski vatrogasci danas su imali težak dan. Gorjela je borova šuma u naselju Sveta Marta kod Planog, nedaleko Trogira a požar je velikim naporima oko 15 sati stavljen pod nadzor. U jednom su trenutku bili ugroženi i stambeni objekti. Nešto prije podneva vatra je ugrozila i hidroelektranu Peruča. Zračne i zemaljske snage jedva su spriječile razbuktavanje požara trave, makije i raslinja nedaleko Peručkog jezera, a požar u trenutku zaključenja ovog izdanja još nije bio ugašen. Manji požar buknuo je ujutro kod Knina no ubrzo je lokaliziran. Kanaderi su se jučer borili i s požarom na Svilaji koji planinom bjesni još od petka, a rano ujutro zračne snage upućene su i na požar kod Bilice na predjelu Lugovića u šibensko-kninskoj županiji. ( T. Kukec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 23:38