VRLO SLAB ODAZIV

FOTO U šest gradova na prosvjedima se skupilo oko 500 ljudi

Ono pravo se ipak očekuje u subotu 19. ožujka, kad će se prosvjedovati u 15 gradova diljem Hrvatske
Dubrovnik, 160311.U 18 h na Pilama poceo je protuvladin prosvjed organiziran od strane facebook grupe "Dosta, hocemo promjene - Dubrovnik protiv Vlade".Foto: Zoran Kusalo / CROPIX
 Zoran Kusalo / CROPIX

Na protuvladinim prosvjedima u šest hrvatskih gradova nije se okupilo mnogo ljudi. Najveći problem bile su vremenske nepogode. Kiša diljem Hrvatske, a na Jadranu jak jugo. Na kraju je ispalo kako ima više policije nego nezadovoljnika.

SPLIT - Vremenske nepogode u Splitu nekako su najmanje smetale radnicama Uzora, kojih se skupilo desetak od ukupno tridesetak prosvjednika. One ne žele propustiti niti jednu priliku da kažu što im je učinio Bruno Orešar i što im čini stečajna upraviteljica, koja im je podijelila otkaze iako firma prima narudžbe.

Bilo je 'vatreno' pred Biskupijskom palačom u Zvonimirovoj ulici, gdje su se aktivisti udruge Volim Hrvatsku, poriječkali s radnicama Uzora. Smetalo im je što su se prosvjednici okomili na Crkvu. A prosvjednicima je smetalo što aktivisti brane Crkvu, koja se protivi prosvjedima "i boljitku života za sve građane".

Osim u Splitu, prosvjednici su se okupili i u Dubrovniku, Puli, Karlovcu i Rijeci. Ali slike su bile kao i u Dioklecijanovu gradu. Loše vrijeme, malo ljudi okupljenih na prosvjedu.

DUBROVNIK - Stotinjak Dubrovčana okupilo se u 18 sati na Pilama, na prvim dubrovačkim protuvladinim prosvjedima. 'Jaca am$terdam' , 'Dosta nam je strahovlade i terora', 'Bolje grob nego biti u HDZ-u ulizica', 'Ili Vlada pada ili Hrvatska propada', Svega nam je dosta, bacit ćemo se sa Pelješkog mosta', neke su od parola koje su prosvjednici nosili uzvikujući 'HDZ lopovi, Hrvatsku ste varali', 'Vratite nam budućnost' , 'Jaco odlazi'......

Nakon okupljanja na Pilama, gdje su minutom šutnje odali počast poginulim dubrovačkim braniteljima, prosvjednici su se preko Straduna praćeni policijom zaputili prema Gradskoj vijećnici gdje su od HDZ-a zatražili da ode sa vlasti te poručili kako će se ponovo okupiti i prosvjedovati Isto su poručili i pred sjedištem gradskog i županijskog HDZ-a.

Među prosvjednicima mogli su se vidjeti i poznatiji Dubrovčani poput bivšeg gradonačelnika Vida Bogdanovića, predsjednika gradske organizacije Hrvatskih laburista Branka Vukovića, SDP-ovca Nikše Klečaka te odvjetnika Srđa Jakšića kao i Srđan Kera te članovi Udruge Nazbilj. Uz poruku, 'Idemo u Zagreb', prosvjednici su se vratili na Pile čime je završen prvi protuvladin prosvjed u Dubrovniku.

SISAK - Manje od stotinu Siščana, tri puta manje nego na prosvjedu prošle subote, okupilo se u srijedu 16. ožujka navečer na protuvladinom prosvjedu. Prosvjednici su prošetali ulicama grada uzvikujući protuvladine parole, tražeći ostavku i odlazak premijerke.

U organizaciji Facebook grupe okupljene oko 25-godišnjeg nezaposlenog Siščanina Davora Moučke, prosvjednici su najavili novi prosvjed za subotu 19. ožujka u 18 sati, u isto vrijeme kada će se prosvjedi održati širom Hrvatske. Uz zvuke zviždaljki i navijačkih truba prosvjednici su prošli pored zgrade Županije i Gradske vijećnice, no nosu se zaustavili. Samo su uzvikivali da hoće izbore i posla, prozivali su HDZ: "Bando lopovska" i tražili da premijerka ode "Jaco, odlazi". Iz kolone su prosvjednici uzalud pozivali Siščane koji su sjedili u obližnjim kafićima ili ih gledali s prozora svojih kuća da im se pridruže, no tijekom jednosatne šetnje broj prosvjednika nije se povećavao.

KARLOVAC - Na drugom "Facebook" prosvjedu koji se na karlovačkim ulicama odvijao u srijedu navečer okupilo se tek dvjestotinjak prosvjednika. Iako su prema najavama organizatora ovoga puta prosvjednici imali suglasnot policije za prolaskom prosvjedne povorke svim karlovačkim ulicama, jedinice specijalne policije blokirale su demonstrante u naselju Rakovac, spriječivši ih da dođu pred zgradu gradonačelnika Damira Jelića.

"Jeliću, evo nas" i "Rakovac - Markov trg" parole su koje su gradonačelniku upućene iz susjedne ulice, s udaljenosti od nekoliko stotina metara od njegova stana. Podršku prosvjednicima su povicima s prozora i balkona pružali brojni građani. Povorka je uz već uobičajene poruke upućene Jadranki Kosor, Ivi Sanaderu, Branku Vukeliću te lokalnim političarima prošla starim i novim centrom Karlovca, a završila je bez incidenata oko 21 sat, dva sata nakon početka.

Ono 'pravo' se ipak očekuje u subotu 19. ožujka , kad će se prosvjedovati u čak 15 gradova.

Prosvjedi najavljeni za subotu 19. ožujka

Čakovec, Trg Republike, 11 sati

Virovitica, Trg kralja Tomislava (kod sata), 14 sati

Vinkovci, pješačka zona, 18 sati

Varaždin, Korzo, 18 sati

Rijeka, kod Hotela Continental, 16 sati

Pula, Trg Portarata, 18 sati

Split, Riva, 18 sati

Sisak, kod Velikog Kaptola, 18 sati

Labin, Kature, 18 sati

Koprivnica, Zrinski trg, 18 sati

Šibenik, kod Katedrale sv. Jakova, 18 sati

Zadar, na Branimiru, 18 sati

Osijek, Trg Ante Starčevića, 18 sati

Zagreb, Trg bana Jelačića, 18 sati

Ogulin, ispred Frankopanskog kaštela, 18 sati

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 03:24