U PODRHTAVANJIMA TLA

FOTO: U SNAŽNIM POTRESIMA OŠTEĆENE SVE TRI ZGRADE DRŽAVNOG VRHA Stradali parlament, Vlada i Pantovčak, evo gdje će sada zasjedati Sabor

 
 Jutarnji list

U snažnim potresima koji su pogodili Zagreb oštećene su sve tri zgrade u kojima djeluje državni vrh.

Najteže je stradala zgrada Hrvatskog sabora na Trgu svetog Marka - urušio se dio krova, koji je popodne dijelom saniran zbog mogućih padalina, oštećeni su dimnjaci, u sjeverozapadnom dijelu ima popucalih zidova, napuklina po podovima, stepenicima, teško je stradao dvorišni dio jer su popadale cigle i dimnjaci, ima napuklina i na pročelju i unutarnjim zidovima. U svakom slučaju, sabornica neće biti u funkciji neko vrijeme.

- Najveći nam je problem što se nad sabornicom nagnula klima komora, sva voda je iscurila i to će biti najteže sanirati jer će strojari morati otvarati krov kako bi s dizalicom obavljali radove. Preliminarni statički pregled je izvršen i to je zasad u redu, ali sad tek treba ići detaljni pregled i sabornica sigurno neće moći biti u funkciji - pojasnio je za Jutarnji tajnik Sabora Davor Orlović.

Matija Boltižar

Tijekom večeri je objavljeno kako će Sabor nastaviti sjednicu u srijedu, 25. ožujka 2020., ali na novoj lokaciji.

- S obzirom na to da je zgrada Hrvatskoga sabora znatno oštećena u potresu, Sabor će nastaviti zasjedati u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Rezultat je to dogovora predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i tajnika Sabora Davora Orlovića s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem te predsjednikom zagrebačke Gradske skupštine Dragom Prgometom - priopćeno je iz Jandrokovićeva ureda.

U potresu su oštećeni i Banski dvori, ali zgrada u kojoj zasjeda hrvatska Vlada ima manja oštećenja, te je statički pregled pokazao da nije problematična.

Fotogalerija: Trg svetog Marka nakon potresa

Potres je zatresao i Pantovčak, na glavnoj zgradi gdje je Ured predsjednika nema oštećenja, a na aneksu su, doznajemo, vidljiva manja oštećenja.

- Sutra će se sa stručnjacima utvrditi koliko su ta oštećenja ozbiljna - poručuju s Pantovčaka.

Matija Boltižar

Jutarnji
zgrada Vlade

Jutarnji
zgrada Vlade

Jutarnji
zgrada Vlade

Jutarnji
zgrada Vlade

Jutarnji
zgrada Vlade

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 08:49