POČAST PRVOM PREDSJEDNIKU

FOTO: U ZAGREBU TUĐMAN DOBIVA SPOMENIK VISOK ČAK OSAM METARA!? Pogledajte kako bi mogao izgledati

Marija Ujević: Važna je i staza koja vodi do kipa, ona simbolizira put k državnosti

Zamislio sam spomenik kao stablo jer u tom je parku riječ o velikom brisanom prostoru. Iako je u natječaju bilo zadano da spomenik mora biti do četiri metra, moja je ideja da on bude visok osam metara. Mora biti dovoljno velik da konkurira okružju - rekao nam je jučer kipar Kažimir Hraste, autor jednog od četiri jednakovrijedna rada izabrana na nedavnom natječaju za spomenik prvom hrvatskom predsjedniku u Parku Franje Tuđmana u Zagrebu.

Kažimir Hraste

rad od korodiranog čelika, visine osam metara, jedini izvan gabarita

Treba ih doraditi

Osim njegova, žiri je izabrao i djela kipara Kuzme Kovačića, Nevena Bilića te dvojca Marije Ujević Galetović i Mirjane Birtić. Većina je nagrađenih kipara jučer bila ogorčena činjenicom da se javnosti predstavljaju samo njihovi kipovi bez simulacije okružja u kojem će se nalaziti, a što smatraju bitnim za pravi doživljaj predloženog. Neki od njih smatraju i da se njihove radove izložene u Udruženje hrvatskih arhitekata treba doraditi, izvesti u većem mjerilu i tek onda pokazati javnosti. Oni su sada visoki do 40 centimetara i nisu detaljni, a kamoli da se vidi kako bi izgledali u golemom parku.

Kiparica Marija Ujević Galetović kaže da se malenom skulpturom za natječaj nije moglo kvalitetno predstaviti zamisao. I ona je promijenila neke odredbe natječaja, propis da se spomenik nalazi bočno u parku, iza zgrade nekadašnje vojarne.

- Kip smo smjestile centralno u parku. Tko je vidio da stoji iza zgrade?! Važna je i staza koja vodi do njega i koja isto ima svoju simboliku u Tuđmanovu traženju, putu k državnosti - rekla je Marija Ujević.

Pozicija u parku

Neven Bilić uređenje partera zamišlja kao diskretnog pratitelja skulpture. “Ujedno se ostvaruje jedan ležeran i nenametljiv prostor u kojem se može zadržati, odmoriti i sagledati skulpturu”, opisano je u radu Nevena Bilića.

Neven Bilić

uz spomenik je predviđena šetnica i mjesto za odmor

Od odabranih autora jedino nam je kipar Kuzma Kovačić rekao da njemu okruženje nije posebno bitno.

- Od svih tih drugih detalja zaboravlja se osnovno, a to je sam kip - rekao je kratko Kovačić.

Zadana prostorna pozicija u natječaju određena je prema projektu uređenja parka arhitekta Nenada Fabijanića koji bi se tek trebao provesti. On je izjavio da niti jedan od četiri rada nije potpuno u skladu s točno određenom pozicijom u parku. Od izabranih radova jedino je rad Kažimira Hraste nešto suvremenije rješenje.

- Ako se želi imati spomenik koji je kopija prvog predsjednika Franje Tuđmana, to je lako, bar se danas može jednostavno preko 3D printera napraviti njegov lik - kaže Kažimir Hraste.

Anketa Jutarnjeg

Upravo je njegov rad izabran na našoj anketi na Jutarnji.hr gdje su čitatelji mogli glasati koji je njima najbolji od četiri spomenika. Pobijedio je u tijesnoj borbi s radom Ujević/Birtić.

- Drago mi je da je izbor Jutarnjeg pokazao da ima onih koji žele drugačiji pristup. Mnogo mladih kipara nije se ni natjecalo jer je uvriježeno mišljenje da se traži i prolazi samo kopija lika - kaže Hraste.

Grad: Odluka žirija još nije konačna!

Nakon što su odabrana četiri jednakovrijedna rada te je uslijedila prozivka žirija jer nije donesena konačna odluka, jučer su iz Grada stigle izjave da Povjerenstvo za odabir još nije donijelo konačan sud.

- Odluka nije konačna. Očekujemo onakav spomenik i trg kakav dr. Tuđman zaslužuje. U Zagrebu se sigurno neće dogoditi promašaj - rekao je Ivica Lovrić, pročelnik za kulturu. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 06:52