AFERA REMORKER

FOTO: UHIĆEN NADAN VIDOŠEVIĆ Policija iz HGK odnijela slike i računala, a zatim ga odvela u pritvor

Neslužbeno doznajemo kako policija tereti Vidoševića u nastavku istrage o aferi ‘Remorker’ da je zajedno sa pročelnicom svog ureda Zdenkom Peternel i njenim pomagačem Davorom Komeričkim sudjelovao u izvlačenju oko 32.9 milijuna kuna iz HGK u razdoblju između 2005. i 2010. preko tvrtke Igora Premilovca Remorker, po kojoj je afera i dobila ime

NOVO - 22:35 - HRT je u Dnevniku 3 izvijestio da je Nadan Vidošević predan pritvorskom nadzorniku na Oranicama.

21:15 - Nakon što je oko 18 sati Vidošević prepraćen u prostorije HGK gdje je policija obavila pretres, optuženi šef HGK nešto prije 21 sat u pratnji policije napustio prostore Komore i najvjerojatnije se uputio prema USKOK-u. Istražitelji su iznosili dokumentaciju, računala i slike.

---------------------------------

18:43 - Odvjetnik Zdenke Peternel, bivše šefice ureda predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića, večeras je demantirao medijske tvrdnje da je Peternel u svom iskazu teretila danas uhićenog Vidoševića.

"Zdenka Peternel, nakon što je prvi puta iznosila obranu prilikom uhićenja, od dana 16. listopada 2013. svoju obranu nije dopunjavala te time nije mogla učiniti ono što joj mediji neutemeljeno stavljaju na dušu", ističe njen odvjetnik Davorin Budin.

Vidošević je, kako se neslužbeno doznaje, danas uhićen zbog sumnje da je upleten u slučaj Remorker, odnosno da je povezan s izvlačenjem novca iz institucije koju je vodio punih 18 godina.

Iako policija i tužiteljstvo ne žele službeno govoriti o ovom slučaju, iz izvora bliskih istrazi doznaje se da su tijekom dana obavljene pretrage Vidoševićevog ureda i kuće na Gornjem prekrižju ispred koje su snimljeni policijski istražitelji.

Oko 18 sati Vidošević je snimljen i kako u pratnji policijskih istražitelja dolazi u sjedište HGK u središtu Zagreba.

Jedino je Komora službeno potvrdila da se "istražne radnje" provode nad Vidoševićem, ali i voditeljicom Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK Josipom Mladinov.

Josipa Mladinov odlazi iz HGK u pratnji istražitelja

Iako se isprva nagađalo da je riječ o slučaju u nadležnosti Uskoka, naknadno su procurile neslužbene informacije da bi Vidošević, koji se na ključnim političkim i gospodarskim funkcijama nalazio još od početka devedesetih, nakon policije trebao biti ispitan u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu. Očekuje se da bi se to moglo dogoditi tek sutra.

Taj je dio tužiteljstva i pokrenuo slučaj Remorker u kojem je, sredinom listopada, uhićena Vidoševićeva suradnica Zdenka Peternel, osumnjičena da je od 32 milijuna kuna izvučenih iz HGK čak 28 milijuna zadržala za sebe. Uz nju je pritvoren i dugogodišnji suradnik Komore na marketinškim projektima Davor Komerički, za kojega se također nagađa da bi mogao biti "izvor" što je Vidoševića povezao sa slučajem Remorker.

Od svih osumnjičenika na slobodi je ostao jedino Igor Premilovac koji je priznao da je preko fiktivnih tvrtki i računa u inozemstvu izvlačio novac koji je umanjen za proviziju predavao Zdenki Peternel. Iz ovog slučaja pokrenuta je i istraga za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta, također preko Premilovčevih tvrtki, a istragu je od zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva preuzeo Uskok.

--------------------------------------------

ZAGREB - Predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića danas u sedam ujutro ispred prostorija Kraša u Zagrebu privela je policija.

Iako policija nije željela potvrditi informaciju o Vidoševićevu uhićenju, neslužbeno se doznaje da je u tijeku pretraga njegove luksuzne kuće na Gornjem Prekrižju. HTV javlja kako Vidošević trenutačno odgovara na pitanja istražitelja.

Neslužbeno doznajemo da je uhićena i šefica financija HGK Josipa Mladinov.

BIOGRAFIJA NADANA VIDOŠEVIĆA: Trideset godina poslovne karijere obilježenih brojnim aferama

Neslužbeno doznajemo kako policija tereti Vidoševića u nastavku istrage o aferi ‘Remorker’ da je zajedno sa pročelnicom svog ureda Zdenkom Peternel i njenim pomagačem Davorom Komeričkim sudjelovao u izvlačenju oko 32.9 milijuna kuna iz HGK u razdoblju između 2005. i 2010. preko tvrtke Igora Premilovca Remorker, po kojoj je afera i dobila ime.

Komerički i Peternel se već nalaze u pritvoru mjesec dana, dok se Premilovac, koji je istražiteljima otkrio čitavu aferu brani sa slobode.

Prema prvim informacijama tužitelji su, čini se, uspjeli dokazati da je na vrhu piramide isisavanja novca iz HGK bio najdugovječniji predsjednik te institucije.

Naime, pretpostavlja se da je Peternel istražiteljima potvrdila Vidoševićevu umiješanost u aferu pa je došlo do uhićenja.

Podsjetimo, afera Remorker počela je sredinom listopada uhićenjem pročelnice Ureda predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića , Zdenke Peternel. Ona je uhićena je i pritvorena zbog sumnje da je uz pomoć dvojice suosumnjičenika na temelju fiktivnih faktura iz HGK izvukla čak 32 milijuna kuna.

Vidošević je tom prilikom izjavio kako je i sam iznenađen tim događajem, no porekao je bilo kakvu odgovornost i odbio je ponuditi ostavku na mjesto predsjednika.

AFERA VEĆA OD FIMI MEDIJE Ispovijest pokajnika: 'Kako smo preko Češke oprali više od 70 milijuna kuna'

Od toga je, prema optužbama zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, 28 milijuna kuna zadržala za sebe, dok je razlika ostala kao svojevrsna provizija za suosumnjičenog Igora Premilovca koji je organizirao izvlačenje novca.

Drugi krak afere Remorker vodio je prema Hrvatskim autocestama. Sve o tom slučaju možete pročitati OVDJE

Hrvatska gospodarska komora (HGK) potvrdila je poslijepodne da se u HGK provode istražne radnje nad predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem i voditeljicom Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipom Mladinov.

"Možemo potvrditi da se provode istražne radnje nad predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem i voditeljicom Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipom Mladinov te u ovom trenutku, u interesu istrage, to nismo u mogućnosti komentirati", navode iz Komore u priopćenju o istražnom postupku koji se provodi u HGK.

Unatoč tim istražnim radnjama, sve organizacijske jedinice HGK funkcioniraju normalno i obavljaju planirane aktivnosti, poručuju iz Komore. Nadzorni i Upravni odbor HGK sastat će se sutra i donijeti odgovarajuće odluke, najavljuju iz Komore i napominju kako pravovremeno izvještavati javnost o svim daljnjim postupcima.

Ujedno iz Komore opovrgavaju pisanje jednog internetskog portala da je sazvan sastanak predsjednika županijskih komora. Nije istina da je sazvan bilo kakav sastanak predsjednika županijskih komora, navode iz Komore..

Poduzeće Kraš priopćilo je danas da su o privođenju savjetnika svoje uprave Nadana Vidoševića informirani iz medija te da ne mogu "komentirati istragu koja je u tijeku".

"Kraš d.d. i uprava Kraša o cijelom su slučaju informirani isključivo iz medija te raspolažu s premalo informacija da bi mogli komentirati istragu koja je u tijeku, a koja se odnosi na drugi pravni subjekt", navode u priopćenju.

Josipović: 'Je li Vidošević kriv ili nije, o tome će nadležna tijela odlučiti'

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas kako nema poseban komentar o uhićenju dugogodišnjeg čelnog čovjeka Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, "jer je zakon jednak za sve i mora se provoditi".

"Je li Vidošević kriv ili nije, o tome će nadležna tijela odlučiti", rekao je Josipović novinarima prilikom obilaska štandova na sajmu knjiga Interliber. (H)

Gordan Maras: 'Uopće nisam iznenađen Vidoševićevim uhićenjem'

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras nije uopće bio iznenađen Vidoševićevim uhićenjem. Poručuje - ovo nije obračun s njim kako bi se postavili drugi ljudi - skloni SDP-u, rekao je danas za Soundset.hr.

"Neka policija i DORH rade svoj posao. Drago mi je vidjeti da institucije rade svoj posao. Želim upozoriti da priča oko javnog novca, javnih ovlasti, javnih pozicija mora imati jednu drugu konotaciju kada su u pitanju HGK i Obrtnička komora...Ovakve stvari su nedopustive. Još prije mjesec dana sam rekao da Vidošević mora odstupiti", rekao je ministar Gordan Maras u razgovoru za Soundset.

Vidošević je bio predsjednički kandidat 2009., ali prije toga i član HDZ-a. Maras dodaje da je uhićenje samo dokaz kako je HDZ radio. Ne boji se kritika da se zapravo radi o mućki SDP-a i pokušaju da se preuzme HGK. "Do zadnjih predsjedničkih izbora Vidošević je bio vrlo ugledan član HDZ-a. To je ta razina odgovornosti HDZ-a koja se prakticirala 90-tih, a ja bih rekao nastavila poslije 2004. do 2011. kada su bili na vlasti na čelu sa Sanaderom. To je dokaz da ovo itekako ima veze s njima, a s SDP-om apsolutno nikakve.

Maras očekuje da i drugi u HGK, kolokvijalno rečeno "Vidoševićevi ljudi" preuzmu odgovornost za način na koji je trošen novac poduzetnika. "Znam da to nije jednostavno ljudima koje je Vidošević doveo i vodio 20 godina. Ali odgovornost se mora preuzeti jer sadašnja situacija to nalaže", dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:57