INVESTICIJA OD 58,4 MILIJUNA KUNA

FOTO: USKORO POČINJE GRADNJA DVA NOVA STUDENTSKA PAVILJONA U PULI Uz 127 soba, tu su informatička učionica, fitness centar, tulumarnica...

 

Već idući mjesec mogla bi početi gradnja dva nova studentska paviljona u Puli za koje je tamošnje Sveučilište Jurja Dobrile dobilo stopostotno financiranje. Riječ je o investiciji od 58,4 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz fondova Europske unije, a ostatak je osigurala država iz svojih fondova.

U tijeku je poziv za izvođače radova koji bi trebali biti izabrani početkom veljače, a onda bi se uveli u posao kako bi za godinu dana završili oba paviljona kojima će se osigurati dodatnih 248 novih ležaja. Naime, Pula je dobila studentski dom 2015. godine kada su uređene prve sobe sa 144 ležaja. Sve se to zbiva na prostoru gdje je nekad bila bolnica koja je imala svoje odjele po raznim starim zgradama. Kako se selila u nove prostore, tako je stare zgrade prepuštala Sveučilištu koje se svake godine širi - i brojem studenata i novim studijima. Trenutačno je u Puli osam fakulteta koje je upisalo oko 4000 studenata, od čega su polovica izvanredni. Oko 1700 studenata može podnijeti zahtjev za smještaj u dom.

Dva nova paviljona nastat će na području nekadašnje kotlovnice i praonice, s time da će se kotlovnica srušiti i na njezinu će se mjestu sagraditi potpuno nova zgrada s 97 dvokrevetnih soba i dodatnim restoranom, dok će se stara praonica, koju je krajem 30-ih godina prošlog stoljeća projektirao Alberto Turina, adaptirati zahtjevima konzervatora te dobiti dodatni kat. Tamo će biti uređeno 27 luksuznih i prostranih soba.

Ravnatelj Studentskog centra, Miodrag Čerina, rekao je da radovi malo kasne zbog neočekivanih arheoloških istraživanja na području gdje će se nalaziti jedan paviljon.

- Riječ je o području između utvrde Svetog Mihovila i nekadašnje kotlovnice gdje smo otkrili staro groblje koje su naši studenti arheologije, pod nadzorom profesora Roberta Matijašića, istražili. Nije bilo značajnijih nalaza, a sada se može nastaviti s radovima. Međutim, ne znamo što ćemo zateći ma tom području nakon što srušimo kotlovnicu gdje bismo trebali graditi novi paviljon - istaknuo je Čerina.

Naime, opće je poznato da je Pula krcata arheološkim nalazima i svaku investiciju prate kako konzervatori tako i arheolozi, a na ovom području nekad su bile dvije crkvice.

U budućnosti bi gradnjom ova dva paviljona, trga i parka za druženje studenata trebala biti do kraja zaokružena investicija u studentski smještaj u Puli, koji ljeti postaje hostel kroz koji su prošli studenti iz više od 40 zemalja svijeta. U novim paviljonima studentima će, kao i u aktualnom studentskom domu, u prostranim klimatiziranim sobama s vlastitim kupaonicama na raspolaganju biti frižider, televizor i besplatni internet. Tu su i informatička učionica, fitness centar, multimedijalna učionica, tulumarnica, praonica rublja te garaža za bicikle, mopede, električne automobile i mopede s punjačima. Novi studentski dom zadovoljit će sav moderni komfor, a cijena smještaja bit će nešto niža nego što je danas.

- U studentskom domu većinom su smješteni brucoši jer roditelji žele biti sigurni gdje žive njihova djeca, posebno dok se ne snađu u novom gradu. Sada je cijena doma 700 kuna, a gradnjom novih paviljona bit će između 400 i 500 kuna. Imat ćemo više mjesta, a prednost će pri bodovanju imati studenti u nepovoljnom položaju te osobe s invaliditetom. Vjerujem da bi se prvi studenti u nove prostore mogli useliti u rujnu 2020. godine - zaključio je Čerina.

Nakon ove investicije Studentski centar i Sveučilište usmjerit će se na uređenje sadašnje Mornaričke bolnice gdje će preseliti dio fakulteta nakon što se bolnički odjeli isele u novu bolnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:31