NOVE INVESTICIJE

FOTO: VAL NOVIH ULAGANJA U BROJNE TRGOVAČKE CENTRE Grade se novi, a adaptiraju se i proširuju mnogi kojima se želi vratiti stari sjaj

 
 Srećko Niketić/Cropix / MZOIP

U mnogim trgovačkim centrima u Hrvatskoj posljednjih nekoliko mjeseci događaju se značajne promjene, grade se novi centri dok se postojeći adaptiraju, moderniziraju ili proširuju.

Uskoro počinje gradnja novog trgovačkog centra u naselju Špansko u Zagrebu, u tijeku je gradnja velikog centra Max Stoja u Puli, kreće proširenje zagrebačkog Centra Arena, a istodobno su značajno preuređene i adaptirane donje etaže Galerije Importanne. Dogradnja Supernove u Zadru je pri kraju. Neki su centri nedavno promijenili vlasnika, poput Colosseuma u Slavonskom Brodu, a uskoro će, kako saznajemo, i Centar Kaptol u Zagrebu. Oko Uskrsa počet će veliko preuređenje Branimir centra, a potom, navodno, i Centra Kaptol.

- U posljednjih nekoliko godina zabilježena je stagnacija razvoja trgovačkih centara, planirani projekti nisu realizirani, a razvoj ostalih projekata bio je zaustavljen zbog nepovoljnih tržišnih okolnosti. Najveća transakcija dogodila se prije dvije godine kada je investicijski fond NEPI preuzeo vlasništvo nad trgovačkim centrom Arena Zagreb. Potom je austrijska investicijska grupacija M2 preuzela nekoliko postojećih trgovačkih centara, primjerice Garden Mall u Dubravi, a odnedavno i Centar Cvjetni - kaže Patrick Franolić, direktor tvrtke Spiller Farmer, konzalting agencije za poslovanje nekretninama.

M2 grupa, u čijem su vlasništvu i objekti pod nazivom Supernova u zagrebačkom Buzinu, Zadru, Šibeniku, Karlovcu, Sisku, Varaždinu i Slavonskom Brodu, postala je lani vodeća tvrtka u Hrvatskoj po broju trgovačkih centara u vlasništvu.

Zagreb, 150218.
Nova ves.
Kaptol centar.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Koncept

Kako saznajemo, oni će uskoro preuzeti i Kaptol Centar koji planiraju adaptirati i modernizirati kako bi mu vratili stari sjaj i status na tržištu.

Krajem ožujka otvara se aneks postojećeg centra Supernova Zadar. Ta investicija grupe M2 vrijedna je 228 milijuna kuna. Novi prošireni dio trgovačkog centra u Zadru bit će veličine 30.000 četvornih metara te će se spojiti s postojećim centrom i ukupno imati oko 67.700 četvornih metara.

Supernova, odnosno grupa M2 preuzela je nedavno i Branimir centar u Zagrebu čije preuređenje kreće početkom travnja. Novi koncept uključuje bogatu ugostiteljsko-zabavnu ponudu s novim restoranima, barovima i sličnim sadržajima. Namjera je novih vlasnika podići razinu usluge i kvalitete te ponuditi posjetiteljima, uz već postojeće kino i ostale zabavne sadržaje, novu ponudu dnevnog i noćnog tipa.

Novi centar gradi se u Puli, a uskoro će i u Zagrebu. U centar Max Stoja u Puli prvi zakupci uselit će se u srpnju ove godine. Centar će se prostirati na šest etaža i površini od 71.000 kvadrata. Investicija EECF Istre teška je oko 400 milijuna kuna. U prizemlju i na još dvije etaže planirani su zabavno-trgovački sadržaji. Taj će centar imati futuristički izgled.

Pula, 140218.
Izgradnja Centar Max Stoja.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX;
Srećko Niketić / CROPIX
Izgradnja Centra Max Stoja

MZOIP

Zabavni sadržaj

U Puli se planira širiti i postojeći Pula City Mall austrijske tvrtke MID Bau. Riječ je o drugoj fazi projekta koju vlasnici nastoje provesti. Novi trgovački centar uskoro će se početi graditi u Španskom, na mjestu nikad završenog Leclerca. Investitor je domaća tvrtka Sensa nekretnine. Na dijelu zemljišta nekadašnjeg Leclerca planirana je gradnja Retail parka i trgovačkog centra koji će uključivati brojne trgovačke, zabavne i sportske sadržaje. U novi trgovački centar, navodno, dolaze brendovi koji nisu zastupljeni u obližnjem City Centeru One West.

Patricka Franolića pitali smo hoće li novi centar u Španskom i CCO biti konkurencija.

- City Center One, koji vrlo dobro posluje, etablirao je ovu lokaciju i na neki način privukao druge. Neće među njima biti prevelike konkurencije jer neće biti dvostrukih sadržaja - smatra Franolić.

Arhitekt Alan Leo Pleština, autor budućeg centra u Španskom koji je i autor Centra Arena, kaže kako analitičari procjenjuju da je Zagrebu potrebno još mjesta za nove brendove. Primjerice, grupa koja je relativno nedavno stigla u Hrvatsku je poljska LPP grupa s niz brendova.

Zagreb, 201010.
Novoizgradjeni trgovacki centar Arena Centar na Lanistu. 
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

- Novi trgovački centri u odnosu na stare moraju ponuditi dodatnu vrijednost kako bi ljudi dolazili u njih, a ne samo u trgovine. Centar u Španskom bit će kao dnevni boravak toga dijela grada koji je u ekspanziji. Ispred će imati veliki trg s podnim grijanjem te igrališta, sportske terene i zelenilo. Govorimo o novoj generaciji u smislu oblikovanja pa će centar u Španskom izgledom biti “svemirski” - kaže arhitekt Pleština.

Dodatnih 6000 kvadrata dobit će najposjećeniji hrvatski trgovački centar Arena gdje su počeli s radovima prije tjedan dana. Proširuje se na prostor dijela svojega golemog parkirališta. Lokali su navodno već rezervirani te ovdje dolazi Müller, što je Areni nedostajalo. Očekuje se i dodatno uređenje unutrašnjosti same Arene, zone prehrane, gdje sada znaju biti gužve. Iduće godine planiraju i otvaranje retail parka ispred zapadnog dijela centra na 8000 kvadrata.

U “starom” centru King Cross krajem prošle godine tvrtka SES, sestrinska tvrtka Spara koji drži više od 40 posto tog centra, kupila je ostatak te su sad vlasnici cijelog centra.

Gastro adrese

Galerija Importanne nedavno je provela uređenje donjih etaža u poslovno, modno i gastro odredište. Uredili su veliki food court, prvenstveno zbog brojnih ureda u susjedstvu. Najveća preobrazba u reorganizaciji i redizajnu interijera je na etaži -1, prostoru koji je dobio novi Cento food lounge i a la carte restoranom s više od 100 sjedećih mjesta, raznovrsnom gastro ponudom te proširenom dm trgovinom na preko 500 kvadrata. Atrakcija je prostor za bowling na etaži -2.

Zagreb, 140218.
Iblerov trg.
Obnovljene su -1 i prizemna etaza Importranne Gallerie.
Na fotografiji: kafic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / Cropix
Importanne Galleria

Zagreb, 140218.
Iblerov trg.
Obnovljene su -1 i prizemna etaza Importranne Gallerie.
Na fotografiji: Centro restoran.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / Cropix
Importanne Galleria

Zagreb, 140218.
Iblerov trg.
Obnovljene su -1 i prizemna etaza Importranne Gallerie.
Na fotografiji: kuglana.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / Cropix
Importanne Galleria

Trendovi

Planira se i veće preuređenje nekoć popularnog Kaptol Centra. Taj će centar dobiti novi koncept kojim mu se želi vratiti stari sjaj. Nudit će atraktivna mjesta za večere, zabavni dio za sve generacije, dvorišni dio osmislit će se za razna događanja i sav će se obnoviti. Procjenjuje se da će biti uređen za dvije godine.

No, zašto je u ovom segmentu došlo do pomaka?

- Više je razloga. Došlo je do porasta potrošnje, odnosno stabilizacije opće ekonomije, i to se najviše odnosi na područja obale i Zagreb. Također, banke su počistile portfolije prodajući potraživanja ili same zgrade centara. Običaj je i da se trgovački centri svakih pet do deset godina obnavljaju - odgovara Franolić.

Arhitekt Pleština objašnjava da je renoviranje centara svakih deset godina obavezno jer se interijerski trendovi mijenjaju. Prisutno je, dodaje Pleština, i stalno natjecanje među samim centrima koji jedni druge tako navode na poboljšanja, naravno u vrijeme kad dobro posluju.

Zadar, 130218.
Radovi na prosirenju trgovinskog centra Supernova blize se kraju.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / Cropix
Radovi na proširenju trgovačkog centra Supernova u Zadru

U trendu je uređenje food court dijelova koji se dosta traže i dobro su posjećeni.

- Dovođenje novih brendova, veći fokus na pitanja prehrane te sadržaja za djecu i roditelje sad su prioriteti. Leasure i gastronomija su u porastu. Procjene su da se u šopingu provede do sat vremena, a u zabavi više od dva - objašnjava Franolić.

I City Center One je prošle godine preuredio svoj food dio, što se pokazalo uspješnim.

Spomenimo i kako Mercator prodaje četiri trgovačka centra u Hrvatskoj. Ljubljanski Dnevnik navodi da prodaju Super Konzum na Radničkoj cesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:52