MIMOHOD U PARIZU

FOTO: 'VAŠI VOJNICI SU ELEGANTNI I VISOKI, ZOVEMO IH AVATARI' Josipović i 75 pripadnika HV-a na paradi za Dan pada Bastille

Bili smo puni treme, baš kao prije nekog važnog ispita - rekao je časnik Branimir Gaćina
 AFP

Hrvatski vojnici sudjelovali su prvi put u velikom vojnom mimohodu u povodu najvećeg francuskog nacionalnog praznika, Dana pada Bastille, koji se svake godine obilježava 14. srpnja. U sklopu počasnog mimohoda, osim hrvatskih vojnika, sudjelovale su i malijske vojne snage, predstavnici svih afričkih zemalja angažiranih u mirovnoj misiji u Maliju te francusko-njemačka združena brigada u čast 50. obljetnice potpisivanja Elizejskog sporazuma između Charlesa de Gaullea i njemačkog kancelara Konrada Adenauera.

Ukupno 75 pripadnika Hrvatskih oružanih snaga sudjelovalo je na najstarijoj vojnoj paradi na svijetu koja se tradicionalno održava od 1880. godine.

Desetak dana vježbi

Hrvatski su vojnici, nakon desetak dana svakodnevnih vježbi u vojnom kampu Satory i na poligonu Nexter u blizini Versaillesa, na Elizejske poljane došli u nedjelju u ranim jutarnjim satima uzbuđeni, prožeti osjećajem velike časti i ponosa. - I sam naš dolazak bio je krasan. Osjećali smo se sretni i ponosni zbog sudjelovanja u ovako velikom i važnom mimohodu. U autobusu smo malo slušali hrvatske pjesme, što nam je pomoglo da se opustimo. Bili smo puni treme, baš kao prije nekog važnog ispita - rekao je Branimir Gaćina, časnik hrvatskog ešalona zadužen za odnose s javnošću.

Hrvatski su vojnici pod zapovjedništvom brigadira Dragana Basića za ovu svečanu prigodu bili odjeveni u tri različite vojne odore: zelenu, u koju su bili odjeveni pripadnici kopnenih i zračnih snaga, plavu za pripadnike Hrvatske ratne mornarice te “pustinjsku” koju su nosili naši vojnici angažirani u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Stotine tisuća ljudi

Osim što se mogla čuti primjedba da u sklopu hrvatskih snaga nije marširala niti jedna žena, francuski su vojni kolege, ali i stotine tisuća posjetitelja koji su pratili povorku, bili oduševljeni elegancijom, ali i dominirajućom visinom hrvatskih vojnika. Tako su Francuzi hrvatske vojnike zbog korpulentne građe u šali prozvali “hrvatskim Avatarima” po istoimenom filmu.

Mimohod je kao počasni gost pratio i hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović. On se prethodni dan susreo s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom koji je i u nedjeljnom obraćanju francuskoj javnosti istaknuo važnost strateškog partnerstva s Hrvatskom, novom članicom EU.

Pouzdan partner

Josipović se danas susreo i s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom s kojim je razgovarao o položaju hrvatskog članstva u regiji te temama oko predstojećeg zasjedanja UN-a. - Francuska očekuje još intenzivniju gospodarsku razmjenu i suradnju s Hrvatskom. Naša zemlja dočekana je i u Francuskoj kao zemlja koja može biti dobar i pouzdan partner - rekao je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 09:03