USPJEŠNO SPAŠAVANJE

FOTO: VATROGASCI ČAK 11 SATI SPAŠAVALI MIGRANTA Muškarac zaglavio u kontejneru za prijevoz smole: 'Ovo je bila zahtjevna i teška akcija'

 
 Vatrogasna postrojba Kutina

Osim s požarima vatrogasci se svakodnevno bore i s neobičnim situacijama u kojima pomažu građanima ili njihovim životinjama. Tako je Vatrogasna postrojba Kutina pred sobom ovih dana imala velik težak zadatak pomoći migrantu koji je zaglavio u kontejneru za prijevoz bitumena (lat. zemljana smola).

Na svojoj stranici na Facebooku objavili su fotografije intervencije i objasnili da je cijela akcija trajala čak 11 sati, a samo spašavanje osobe osam i pol sati. Evo što su napisali: ‘25/26.07.2017. Intervencija spašavanja migranta iz kontejnera za prijevoz bitumena. Tehnički zahtjevna i vrlo, vrlo teška i psihički opterećena intervencija koja je trajala 11 sati, od čega je za samo oslobađanje osobe iz bitumena vatrogascima trebalo 8:35 sati. Migrant živ i svjestan ujutro odvežen hitno u bolnicu.’

Marijo Paluh, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Kutina, u telefonskom razgovoru za Jutarnji.hr je ispričao da je ovo bio jedan od tek nekoliko takvih slučajeva u svijetu, a zadatak je i fizički i psihički bio izrazito zahtjevan.

Vatrogasna postrojba Kutina

Vatrogasna postrojba Kutina

Pretpostavlja se da se muškarac iz Afganistana ukrcao na vlak u Srbiji, i to u kontejner koji je prevozio rafinirani bitumen koji nastaje kao nusprodukt iz proizvodnje nafte, a koristi se za proizvodnju asfalta. Također se pretpostavlja da je muškarac ovako namjeravao preći granicu dalje u neku od europskih zemalja.

Vatrogasna postrojba Kutina

Međutim, kako nam objašnjava Paluh, tijekom cijelog dana vožnje na visokim temperaturama, kontejner se zagrijao, a time se zagrijala i smola.

‘Bitumen se stvrdne kad nije zagrijan. Mi pretpostavljamo da je on otvorio poklopac, vidio tvrdu masu i ušao unutra. Ispod je složio nešto robe i legao na to, a pretpostavljamo i da je tijekom vožnje zaspao. Vlak se na suncu zagrijao, a bitumen je postao tečan i čovjek je počeo propadati’, priča Paluh.

Više je puta u razgovoru istaknuo da se radi o silno ljepljivoj tvari kad je otopljena i usporedio je sa živim blatom. Nekoliko stanica prije Kutine izvana se čulo zapomaganje i lupanje. Vlak je stao, pozvana je policija, no ustanovljeno je da mu se ondje ne može pomoći pa je kontejner prebačen u Kutinu na kolodvor.

Vatrogasna postrojba Kutina

‘Prvo smo morali napraviti otvor u kontejneru. Živo blato je ništa naspram ovoga. Kroz otvor smo komadić po komadić te smole odvajali od njega, podizali ga na površinu. Međutim, i sami vatrogasci su tonuli jer smo zapravo stajali unutra, izvana nismo mogli do njega. Pomoću nafte smo omekšali bitumen, ali situacija je bila grozna, i psihički i fizički. Njega smo izvlačili osam i pol sati, a on je za to vrijeme jukao i vikao od bolova. Na kraju smo ga i s velikom količinom bitumena na njemu oslobodili, no važno je da je život spašen’, govori u nevjerici zapovjednik postrojbe i dodaje da su čuli za tek jednu ili dvije takve nesreće u svijetu.

Vatrogasna postrojba Kutina

Vatrogasna postrojba Kutina

U akciji koja je trajala oko 11 sati sudjelovalo je deset vatrogasaca, a nesretni Afganistanac trenutno se nalazi u bolnici na oporavku, kaže Paluh. Njegova daljnja sudbina mu nije poznata, no ponosan je što su spasili život.

‘U ovakvoj situaciji nema nikakvog jednostavnog rješenja, to je niz tehnika i pokušaja dok ne uspijete’, zaključuje.

Vatrogasna postrojba Kutina

Vatrogasna postrojba Kutina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:07