StoryEditor
ISPRAĆAJ NA VJEČNI POČINAK

FOTO: VELA LUKA OPROSTILA SE OD SVOG OLIVERA Nepregledna tužna povorka ispunila groblje, pokopan je jedan od najvećih glazbenika u hrvatskoj povijesti

 
 Tom Dubravec / CROPIX, Paun Paunović / CROPIX

Na posljednjem ispraćaju Olivera Dragojevića na groblju Sv. Roka u Veloj Luci na Korčuli u srijedu se okupilo više tisuća štovatelja toga iznimnog hrvatskog glazbenika, među kojima su, uz obitelj i brojne prijatelje, bili i njegovi kolege umjetnici.

Načelnica Općine Vela Luka Katarina Bikić rekla je tog prigodom da je Oliver "najveći Velolučanin" i trajno će ostati u srcu Velolučana.

"Onda kada smo čuli da se više nikad nećemo vidjeti, da se više nikad nećeš prošetati našom valom, naš se svit preokrenuo i ovdje je sve stalo," istaknula je Bikić. "Vječno ćeš ostati zapisan u povijesti ovog malog mista, kojeg si upravo ti učinio velikim", dodala je.

Bikić je istaknula kako Oliver nije samo veliki glazbenik već i veliki čovjek.

"Nek' ti je laka ova Lučka zemlja natopljena solju, neka ti je mirno more. Adio kapetane", rekla je Bikić na posljednjem Oliverovom ispraćaju u Veloj Luci.

Klapa Ošjak iz Vele Luke je na posljednjem oproštaju s Oliverom otpjevala pjesmu "Tek sad vidim što mi znači Vela Luka" te njemu u čast pjesmu "Vrati se mili ćaća".

Kovčeg s Oliverovim tijelom je prije polaganja u grobnicu pokriven Torcidinom zastavom na kojoj je ispisana godina 1950. kada je osnovana Torcida. Nakon toga su tajnik Torcide Toni Baletić i predstavnik Hajduka Jurica Gizdić zajednički u Oliverov grob ubacili navijački šal Hajduka.

Na pokopu Olivera Dragojevića u Veloj Luci okupili su se i njegovi brojni prijatelji iz glazbenoga, kulturnog i sportskog života Hrvatske, među kojima glazbenik Zlatan Stipišić Gibonni, pjesnik Jakša Fiamengo, proslavljeni hrvatski košarkaši Dino Rađa i Rato Tvrdić. Nazočili su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Ivo Raffanelli, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, saborski zastupniku Branko Bačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Kako su rekli u organizacijskom odboru za Oliverov pokop, na tisuće građana danas je posjetilo obiteljsku kuću Dragojevića u Vela Luci i ispred nje zapalili svijeće i položili cvijeće.

Među tim posjetiteljima nisu bili samo Velolučani i Korčulani nego i turisti, a posebice Slovenci koji ljetuju na Korčuli. Za Oliverov pokop danas je iz Splita do Vele Luke osiguran posebni katamaran.

Mještani Vele Luke ističu kako je smrt Olivera Dragojevića obavila tugom to mjesto, ali i ponosom što je odlučio da ga se pokopa u rodnoj Veloj Luci.

Velolučanin i Oliverov prijatelj Tonči Surin izjavio je kako se Oliverov doprinos afirmaciji Vele Luke ne može usporediti ni sa čime.

"Vela Luka je izgubila velikog promotora, Oliver je bio taj koji je uvijek isticao vrijednost Vela Luke", rekao je Surin za Hinu. Bez obzira na to što je Oliver nastupao na svjetskim pozornicama, dodao je, on je uvijek dijelio sudbinu s Velolučanima i pomagao im.

Na pogreb u Velu Luku stigao je i bliski Oliverov glazbeni suradnik Goran Franić koji je više od 40 godina bio Oliverov basist.

"Oliver je bio duša od čovjeka", kazao je Franić za Hinu, dodavši da je Oliver zaslužio "svu ljubav svijeta" jer je širio pozitivnu energiju lijepom pjesmom i lijepom riječju. (Hina)

--------------------------

U nastavku donosimo tijek sprovoda koji smo popratili uživo:

19:12 Lijes s preminulim Oliverom spušten je u grobnicu, Oliver je pokopan. Četiri mladića u tom trenutku su upalila baklje i digli ih visoko u zrak.

Vela Luka, otok Korcula, 010818.
Posljednji ispracaj legendarnog pjevaca Olivera Dragojevica u njegovom rodnom mjestu Veloj Luci na otoku Korcula. Oliver Dragojevic pokopan je na mjesnom groblju Sv. Roko.
Na fotografiji: bakljada.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX
 

----------------------------

19:00 Oliver je stigao na svoje posljednje počivalište u obiteljsku grobnicu u kojoj su mu otac i majka. Po posljednji put klapa Oliveru pjeva Velu Luku, a okupljeni na sprovodu su se pomolili. Kako se bliži trenutak polaganja lijesa u grob, sve su glasniji jecaji.

----------------------------

18:50 Svećenik vodi molitvu, a nepregledna i velika pogrebna povorka radi krug oko groblja u čast Oliveru. Tu su i kola Hitne pomoći u slučaju da nekome pozli, budući da je jako vruće, a ljudima dijele i vodu.

Na sprovodu su viđeni i zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, HDZ-ov saborski zastupnik i Korčulanin Branko Bačić, pjevač i Oliverov blizak suradnik i prijatelj Zlatan Stipišić Gibonni, glumac Enis Bešlagić, televizijska voditeljica Fani Stipković...

----------------------------

18:30 Povorka je krenula prema Oliverovom grobu. Groblje je puno, povorka je velika, pa dio ljudi koji su došli na sprovod promatraju sve iz udaljenosti i drugih mjesta na groblju, budući da je nemoguće da svi prođu do Oliverova vječnog počivališta.

----------------------------

18:20 Violončelist Stjepan Hauser izveo je instrumental pjesme ‘Moj galebe’, na što su mnogi zaplakali. Hauser je i inače surađivao s Dragojevićem, pa mu je ova izvedba jako teško pala. Nakon toga svećenici su počeli s molitvom.

Vela Luka, otok Korcula, 010818.
Posljednji ispracaj legendarnog pjevaca Olivera Dragojevica u njegovom rodnom mjestu Veloj Luci na otoku Korcula. Oliver Dragojevic pokopan je na mjesnom groblju Sv. Roko.
Na fotografiji: Tom Dubravec / CROPIX.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Stjepan Hauser
 

18:00 Počeo je posljednji ispraćaj Olivera, a Groblje sv. Roka je prepuno. Oliverov lijes je iznesen iz kapele, a klapa je u tom trenu počela s pjesmom.

U galeriji donosimo fotografije sa sprovoda i trenutke prije njegova početka:

 

----------------------------

17:45 Neposredno prije početka pogreba legendarnog pjevača iz Splita je pristigao izvanderdni besplatni katamaran. Brod je bio ispunjen do zadnjeg mjesta, a krcat je bio i trajekt Petar Hektorović, za kojim su krenule nebrojene brodice, javlja Slobodna Dalmacija.

----------------------------

17:40 Na sprovod je nešto prije početka došao i proslavljeni košarkaš Dino Rađa sa suprugom, a ranije danas je na svom Facebooku napisao emotivnu poruku o Oliveru.

Vela Luka, otok Korcula, 010818.
Posljednji ispracaj legendarnog pjevaca Olivera Dragojevica u njegovom rodnom mjestu Veloj Luci na otoku Korcula. Oliver Dragojevic pokopan je na mjesnom groblju Sv. Roko.
Na fotografiji: Dino Radja sa suprugom.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
CROPIX, Tom Dubravec
Dino Rađa sa suprugom

- Cili dan cmizdrin i nije me briga. Zaslužija je svaku prolivenu suzu. Pokušava san ne otvarat internet, ali nemoš uteć. Jače je to od mene bilo - kazao je među ostalim.

U galeriji donosimo fotografije  prije početka sprovoda:

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 00:24