POŽAR NA MORU

FOTO, VIDEO: OVO ZGARIŠTE JE SVE ŠTO JE OSTALO OD LUKSUZNE JAHTE Vatrogasci objavili dramatičnu snimku eksplozije u kojoj su ozlijeđeni gasitelji

 
 Screenshot/Facebook / Tonči Plazibat / CROPIX

Luksuzna jahta 'Kanga' na kojoj je prije dva dana izbio požar u Dubrovačkom akvatoriju, danas je dotegljena u uvalu Prapratno, gdje je nastavljeno gašenje s kopna, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, jahtu duljine 40 metara pod malteškom zastavom koja se zapalila u petak ujutro oko 8 sati pokraj otočića Mali Vratnik, na jugoistočnom dijelu poluotoka Pelješca, s posebnim je oprezom gasilo petnaestak vatrogasaca s dva plovila, a nadležna Lučka kapetanija Dubrovnik pozvala je posebni brod za ekološke akcidente CIAN zbog opasnosti od izlijevanja goriva u akvatorij.

Jahta se zapalila u petak kad je Obalna radiopostaja Dubrovnik radio zaprimila poziv zapovjednika motorne jahte "Kanga", pod zastavom Republike Malte, koji je izvijestio da spremnik nije prazan. Uspješno je evakuirano devet putnika i četiri člana posade koji su ostali neozlijeđeni.

Tijekom gašenja došlo je, međutim, do dvije eksplozije na jahti, pri čemu su lakše ozlijeđena trojica vatrogasaca, a dramatična snimka gašenja plamteže 'Kange', na kojoj se vidi i trenutak kada je došlo do eksplozije, objavljena je na Facebook stranici Vatrogasci naši heroji.

Osim gašenja požara, interventne službe potrudile su se spriječiti potonuće motorne jahte, dok će se uzroci ove pomorske nesreće utvrditi u okviru očevida pod vodstvom Lučke kapetanije Dubrovnik.

FOTOGALERIJA: Motorna jahta Kanga u luci Prapratno na Pelješcu

Dodatnu opasnost predstavlja i 40 tona pogonskog goriva tipa diesel, koje se nalazi u brodskim spremnicima, zbog čega su poduzete dodatne protupožarne mjere te je osigurana morska površina u slučaju onečišćenja.

Doznaje se kako je cijelo nadgrađe plovila izgorjelo, a za gašenje gornje palube primijenjena je pjena. Nadležne službe koordinirano nadziru područje pomorske nesreće koje je pravodobno osigurano u cilju gašenja požara i suzbijanja eventualnog onečišćenja mora i morskog okoliša, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:20