SPEKTAKL NA RIVI

FOTO, VIDEO: 'OVOLIKO MI JE SRCE, A DA SAM TIH DANA IMAO OVAKVU HAUBICU...' Pogledajte kako su Splićani puni emocija odali počast legendarnim Paucima

 
 CROPIX

Tisuće Splićana je u nedjelju na Rivi odalo počast slavnoj 4. gardijskoj brigadi "Pauci".

- Ovo je odličan događaj koji bi trebalo češće organizirati da ljudi ne zaborave. Radim u školi, pa znam da, nažalost, mali broj djece danas zna o Domovinskom ratu. Jer o tome se uči samo u osmom razredu i to nekako šturo, te mi se čini da sve to blijedi, a to se ne bi smjelo dogoditi - kaže Katja Zoraja za Slobodnu Dalmaciju.

Njen mlađi brat je vojnik koji je u nedjelju sudjelovao u mimohodu svečanog ešalona od HNK, preko Marmontove ulice i Rive, u sklopu svečanog obilježavanja 28. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade.

- Bilo je baš dobro, ali tenkovi su mi bili najbolji - veli nam jedna djevojčica.

- Ovoliko mi je srce - širi ruke Nediljko Rogošić, dragovoljac Domovinskog rata, i dodaje:

- E da sam onda imao onu haubicu koju možete danas vidjeti na Rivi.

Stanka M. (79) nam se prvo pohvalila da je rod pokojnom generalu Andriji Matijašu Pauku.

- Na Rivi sam bila i kada je nakon Oluje došao Andrija Matijaš. Svi smo tada skočili pozdraviti ga - kaže naša sugovornica i dodaje:

- Sve je danas izgledalo veličanstveno i lijepo. Neka ovo vide mlade generacije koje nisu upamtile rat. Prije svečanog mimohoda ratnih postrojbi sam bila na misi u Gospe od Zdravlja s prijateljicom Milicom. Onda sam vidjela generala i ministra Damira Krstičevića kojeg poznajem preko Andrije Matijaša. Gospodin Krstičević mi je dao ruku, pozdravio me je i pitao me je kako sam.

Stankina prijateljica Milica nam se hvali da se i ona rukovala s generalom Krstičevićem.

Ministru obrane je u nedjelju na Rivi ruku dalo stotine građana, ali i brojni furešti među kojima je bila Kineskinja s malim djetetom u naručju i sa suprugom. Bili su toliko očito oduševljena s tenkovima i ostalim oklopnim vozilima ispred Turističke palače, te s brojnim vojnicima i okupljenim svijetom, da su svog turističkog vodiča upitali koga to svi pozdravljaju, te su se zatim i oni "izborili" da pozdrave generala Krstičevića. Izraz na licima turista iz Kine otkrivao je da im je atmosfera na Rivi pružila veliko uzbuđenje.

- Molim vas slikajte me s generalom Željkom Glasnovićem i pošaljite mi fotografiju da je mogu pokazati suprugu - čuli smo kako na Rivi govori jedna starija gospođa.

- Drago mi je da sam nakon mise susrela generala Glasnovića i nisam odoljela da se s njime ne slikam. To mi puno znači. Ovu obljetnicu doživljavam punog srca - veli naša vesela sugovornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:41