VELEBIT 18 - ZDRUŽENA SNAGA

FOTO, VIDEO: PLENKOVIĆ NA DUGOM OTOKU PRATI NAJSVEOBUHVATNIJU VOJNU VJEŽBU Pogledajte kako je raketa ispaljena s topovnjače pogodila svoj cilj

 
 Ana Franić / SD, MORH

Drugi dan vojne vježbe "Velebit 18 - Združena snaga" nastavljen je u nedjelju na Dugom otoku.

Na otoku je održana video konferencija na kojoj je premijeru Andreju Plenkoviću i ministru obrane Damiru Krstičeviću, načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalu zbora Mirku Šundovu, te zapovjedniku HRM-a Ivi Raffanelliju prezentiran tijek vježbe na kojoj će raketne topovnjače izvesti gađanje ciljeva na moru.

Ana Franić

Zapovjednik združenih snaga Jug u toj vježbi komodor Raffanelli izvijestio je premijera da je sve spremno za današnji dio vježbe na moru te da je moral sudionika vježbe na vrlo visokoj razini.

"Tijekom današnje vježbe, koju ćemo promatrati s Dugog otoka, obavit će se raketno i topničko gađanje te gađanje ciljeva u zraku", najavio je komodor Raffanelli.

Vlada RH

Predsjednik Vlade izrazio je zahvalu svim zapovjednicima, prije svega ministru obrane, načelniku Glavnog stožera, zapovjedniku HRM-a i svim sudionicima na svemu što su napravili tijekom dosadašnjih aktivnosti te najveće operacije "Velebit" nakon Domovinskog rata - združena integrirana operacija - koja pokazuje visoke sposobnosti Hrvatske vojske.

Istaknuo je kako činjenica da je uključeno više od pet i pol tisuća vojnika pokazuje i odličnu pripremu i jako dobru organiziranost.

Vlada RH

"Veselim se da i osobno vidim dio te operacije, ovdje na Dugom otoku, i uvjeren sam da će i ono što predstoji danas popodne i sutra, završnica na Slunju, pokazati da Hrvatska, i sukladno svojoj strategiji nacionalne sigurnosti, ima sposobnosti štititi svoj teritorij na najučinkovitiji način, pridonositi međunarodnom miru i naravno ono što Hrvatska vojska često jest - biti potpora brojnim civilnim operacijama i potrebama tijekom godine", rekao je premijer čestitavši još jednom sudionicima operacije na organizaciji te vježbe.

Na početku vježbe uspješno je lansirana raketa RBS 15 i pogođen cilj na 30 km u akvatoriju Dugog otoka.

pomorske operacije koje uključuju provedbu raketno-topničkog djelovanja na ciljeve na moru te topničko djelovanje na ciljeve u zraku
M. Čobanović / MORH

Pogledajte i snimku rakete kako pogađa cilj.

Sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga, koja se u neprekidnom trajanju od 72 sata provodi na više lokacija u Hrvatskoj, počela je u subotu u vojarni „Josip Jović“ u Udbini.

Početku vježbe nazočila je predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov te drugi predstavnici MORH-a i OSRH. Vježbu na Udbini pratio je i zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general Neil Loidolt.

Vlada RH

Vježba Velebit 18 - združena snaga glavni je obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. u kojem sudjeluje oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.

Vlada RH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 06:39