StoryEditor
VELIKO VESELJE KOD ZAGREBA

FOTO, VIDEO: POČEO JE 193. SAMOBORSKI FAŠNIK: Uz buku, pjesmu i šale maškare su preuzele grad od Kreše Beljaka, on se bacio u estradne vode i zapjevao

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Samobor je od večeras pod vlašću maškara - preuzimanjem ključeva grada od gradonačelnika Kreše Beljaka, te uz mnogo buke, pjesme i veselja, brojni maskirani sudionici otvorili su 193. Samoborski fašnik, najrazigranije i najopuštenije razdoblje ovog gradića nadomak Zagreba.

Sve do 5. ožujka Samoborom će tako vladati Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal, a predstavljeno je i novo vojno zrakoplovstvo - F19 na "fašnički pogon".

'Živila Fašnička Republika'

- Delati, delati, samo treba delati! Podmazivati, štelati, na sve strane hoblati, i čim više zubljati. Sve na jedan kup, i malo sa strane za crne dane. Primite se krampova, čekića, motorki, lopata i svih drugih alata, zaposlite unuka, dedu, sestru i brata, pokažite da od Hrvata nema boljih radnika, sad vam se pruža povijesna prilika! Živila radna etika i poslušna publika. Živila naša Fašnička Republika! – kriknuo je novi gradski suveren Princ Fašnik po preuzimanju vlasti i obećao opće blagostanje te punu zaposlenost, a složno su se pridružili Sraka, Sudec i Fiškal i svi složno zapjevali "da nam živi živi rad".

 

No, nije sve proteklo glatko, jer je u povuci – potegni sistemu ključ iz gradske škrinjice završio u rukama zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića pa je tek brzom reakcijom fašničkih suverena spriječeno da županijske službe preuzmu kontrolu. Na kraju je sve završilo kako je trebalo, na radost brojnog okupljenog fašničkog puka, javili su iz Fašničke Republike.

Prvi potez Princa, Srake, Suca i Fiškala po preuzimanju vlasti  bio je da pozornicu prepuste mladima, a tu priliku iskoristili su učenici samoborskih srednjih škola. Potom je fašnička vlast pozvala sve da se maskiraju, jer najbolje maske i ove godine čekaju bogate nagrade sponzora. Za vrhunac prvog dana 193. Samoborskog fašnika i ustoličene Slobodne Fašničke Republike pobrinuo se Mladen Grdović sa svojim bendom, a priliku za oprobati se u novoj ulozi, kad je već ostao bez posla,  iskoristio je "bivši" gradonačelnik Beljak primivši se mikrofona.

Samobor, 220219.
Trg kralja Tomislava.
Poceo je 193. Samoborski fasnik koji traje do 5.ozujka. Samoborski gradonacelnik Kreso Beljak predao je kljuceve grada Slobodnoj Fasnickoj republici Samobor i vlast su preuzeli princ Fasnik, Sraka, Sudec i Fiskal.
Na fotografiji: Kreso Beljak predaje kljuceve Samobora.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Ulični zabavljači, bubnjari, pjevači, pantomimičari...

Program 193. Samoborskog fašnika u subotu, 23. veljače, u prijepodnevnim satima bit će u znaku dječjih maski. Od 10.30 na Trgu fašničkih velikana predstavljaju se  maskirane grupe dječjih vrtića i škola iz Zagreba i okolice te ostalih gradova, uz prigodni glazbeni program. Na posebno ukrašenom Trgu srakinih mališana od 11 do 17 sati održavaju se majstorski tečajevi u Fašničkom učilištu, tu je i Kondicijski poligon od 12 do 16 sati pod nazivom Šport za bauštelu. U pauzama od učenja i sporta tu su i razne predstave, ulični zabavljači, bubnjari, pjevači, pantomimičari, veliki luna park i ostala fašnička uživancija. Na klizalištu pak (prostor bivše vojarne) od 14 do 16 sati održat će se Fašnički klizački triatlon – sportske igre za cijelu obitelj.

Samobor, 220219.
Trg kralja Tomislava.
Poceo je 193. Samoborski fasnik koji traje do 5.ozujka. Samoborski gradonacelnik Kreso Beljak predao je kljuceve grada Slobodnoj Fasnickoj republici Samobor i vlast su preuzeli princ Fasnik, Sraka, Sudec i Fiskal.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Na glavnoj pozornici u popodnevnim sati nastupaju plesači PK Balans te grupe King size i Krivi smjer, a od 18 sati predstavljaju se maskirane grupe iz Zagreba, Međimurja, Primorja i Dalmacije te susjedne Slovenije. Glavna glazbena atrakcija večeri bit će nastup Nene Belana i Fiumensa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2020 22:51