HTJELI NA NJENA VRATA: NOVI PROSVJED U SRIJEDU

FOTO, VIDEO: Pogledajte kako su prosvjednici naganjali premijerku po Zagrebu

Prosvjednici traže ostavku Vlade. S Cvjetnog trga pokušali su do Markovog trga. Zatim su prosvjedovali kod sjedišta HDZ-a, pa pred NSK-om i kod Kamenitih vrata.
Zagreb, 280211. Novi prosvjed facebook grupe kojemu je cilj rusenje vlade. Nakon okupljanja na Cvjetnom trgu prosvjednici su se uputili prema sredisnjici HDZ-a na Trgu zrtava fasizma a zatim do NSK gdje se nalazi predsjednica vlade Jadranka Kosor na dodjeli Zlatne kune.Na fotografiji: policija ispred NSK.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

Oko 22 sata završio je još jedan u nizu antivladinih prosvjeda. Iako su prosvjednici 'obišli' nekoliko lokacija u gradu, sve je proteklo uglavnom mirno, a zbog manjih incidenata nekoliko je osoba privedeno.

No, nisu svi prosvjednici otišli kućama, njih 200-tinjak krenulo je prema stanu premijerke Jadranke Kosor. Prema posljednjim informacijama, policija je okružila zgradu na Ravnicama u kojoj živi premijerka, a blokada za prosvjednike postavljena je već na Maksimirskoj ulici. Do tamo je došlo njih 50-ak, no nisu mogli dalje od Dinamovog stadiona, pa su se počeli razilaziti nešto prije 23 sata.

>>>>>>>> NOVO: 21:50 - Prosvjednici su se počeli razilaziti. Prije odlaska iz Radićeve, jedan od 'predstavnika organizatora prosvjeda' - kako se sam predstavio - najavio je novi prosvjed za srijedu u 18 sati i pozvao građane da im se priključe u zahtjevu za ostavkom Vlade i raspisivanjem izbora.

>>>>>>>>21:40 - Oko 1.000 prosvjednika stiglo je s gornje strane Radićeve ulice, no prije Kamenitih vrata opet ih je dočekala policijska blokada. Kada ih je jedan policajac upitao što žele, nisu rekli da žele na Markov trg, već da ih puste dolje po Radićevoj. Policija im je na to odgovorila kako to nije moguće, jer ne mogu micati barikade, tako da se prosvjed nastavlja u blizini Kamenitih vrata.

>>>>>>>> 21:25 - Prosvjednici su stigli do Trga bana Jelačića, ali nisu se zaputili prema Radićevoj ulici, gdje ih je poslije 18 sati dočekala policijska blokada, već su krenuli prema katedrali, pa vjerojatno namjeravaju stići do Markovog trga okolnim putem. Procjenjuje se da ih je na ulicama više od 1.000, a usput pozivaju građane da im se pridruže u prosvjedu.

>>>>>>>> 21:15 - Broj prosvjednika sada se kreće oko 1.000. Trenutačno su ponovno u centru grada i idu u smjeru Markovog trga. U međuvremenu, doznalo se da premijerka Jadranka Kosor ipak nije napustila svečanost u NSK, a organizator prosvjeda Ivan Pernar rekao je da je policiji prijavio novi prosvjed za srijedu.

>>>>>>>> 20:55 - Prosvjednika ima već oko 2.000. Kreću se Avenijom Vukovar prema Savskoj, gdje ih je ponovno dočekala blokada. Policija ih zaustavlja kod zgrade Ministarstva unutarnjih poslova.

>>>>>>>> 20:40 - Premijerka Jadranka Kosor vjerojatno je izašla na stražnji izlaz iz Nacionalne sveučilišne knjižnice koji je bio pod jakom zaštitom policije. Prosvjednici su nakon toga prestali prosvjedovati pred zgradom NSK i sada se kreću Vukovarskom ulicom. Promet uglavnom stoji, neki su zauzeli tramvajsku prugu i lupaju po tramvajima, pozivajući putnike da im se priključe u prosvjedu i krenu s njima na Markov trg. Prolazeći kraj Gradskog poglavarstva vikali su 'Bandiću lopove!'

>>>>>>>> 20:30 - Policija ne dopušta pristup knjižnici u kojoj je Jadranka Kosor. Prosvjednici su uglavnom smješteni na stepenicama ispod zgrade, gdje izvikuju parole protiv HDZ-a, Vlade i premijerke. Situacija je mirna, a promet je otežan na potezu od 'KD Vatroslav Lisinski' do Mosta slobode.

kliknite za uvećanje infografike

>>>>>>>> 20:15 - Više stotina prosvjednika uspjelo je doći do NSK-a. Policija je uspjela blokirati stražnji ulaz u knjižnicu, no nije sigurno je li premijerka došla u zgradu, ili ju je možda napustila nakon dolaska prosvjednika. Gomila viče: 'Jaco, javi se' i 'Karamarko Jadranku'.

>>>>>>>> NOVO: 20:10 - Prosvjednici su stigli do Trga kralja Tomislava, odakle ih je oko 1.000 nastavio put prema Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici . Tamo se u sklopu svečane Skupštine Hrvatske gospodarske komore dodjeljuju priznanja 'Zlatna kuna', a prisutna bi trebala biti i premijerka Jadranka Kosor.

>>>>>>>> 19:55 - Nakon što nisu uspjeli doći do središnjice HDZ-a, koju je osiguravao velik broj policajaca, prosvjednici su se počeli povlačiti s Trga žrtava fašizma. Prethodno su neki prema policijskom kordonu okrenuli gole stražnjice, nakon čega ih je nekolicina privedena. Dio prosvjednika poziva na povratak na Cvjetni trg, gdje je večerašnji prosvjed počeo, dok neki zovu okupljene da ponovno pokušaju doći do Markovog trga. Među prosvjednicima nisu samo mladi, ima i umirovljenika, među kojima i starijih od 70 godina. Tramvaji i dalje ne voze preko Trga žrtava fašizma, a učenike iz obližnjih gimnazija u Križanićevoj ulici policija je nakon nastave preusmjerila prema Branimirovoj ulici.

>>>>>>>> 19:40 - Nastavlja se prosvjed i skandiranje pred sjedištem Hrvatske demokratske zajednice. Neki prosvjednici obučeni su kao Indijanci , i glasaju se kao Indijanci, a viču: ' Dajte nam barem Hebranga!'

>>>>>>>> NOVO: 19:30 - Policija je privela jednog od prosvjednika koji ih je vrijeđao, a kod sebe je imao i staklenu bocu piva. Nekoliko boca poletjelo je prema interventnim policajcima u Ulici Franje Račkog, a u međuvremenu, prosvjednici su kroz okolne ulice uspjeli doći do Trga žrtava fašizma. No, interventna policija napravila je 'živi zid' i onemogućila im prilaz zgradi u kojoj je sjedište HDZ-a. Prosvjednici viču 'HDZ lopovi', 'Dolje vlada' i sl. Promet preko trga je potpuno blokiran.

>>>>>>>> NOVO: 19:05 - Prosvjednika ima već više od 1000. U Ulici Franje Račkog dočekala ih je policijska blokada, zbog koje ne mogu pristupiti Trgu žrtava fašizma. Povorka se zaustavila pred interventnim policajcima, prema kojima je poletjela jedna plastična boca. Prosvjednici skandiraju i pjevaju 'Moja domovina'.

>>>>>>>> NOVO: 19:00 - Na putu prema središnjici HDZ-a, prosvjednicima se pridružilo još nekoliko stotina ljudi, pa se procjenjuje da ih je sada ukupno 500-tinjak. Hodajući prema Trgu žrtava fašizma ponovno izvikuju parole protiv vladajućih, jedna od omiljenih im je 'J... vas Ivo Sanader!'

>>>>>>>> 18:50 - Prema policijskoj blokadi u Radićevoj ulici poletjela je jedna boca, no nije došlo do većih izgreda. Prosvjednici su se ubrzo smirili i odlučili maknuti se iz Radićeve, te krenuti prema sjedištu HDZ-a na Trgu žrtava fašizma.

>>>>>>>> 18:45 - Prosvjednici su s Cvjetnog trga došli do Radićeve ulice u namjeri odlaska na Markov trg. Prema posljednjim informacijama, sada ih je više od 300, a u Radićevoj ih je dočekala policijska blokada. Počelo je skandiranje protiv HDZ-a, Vlade i policije, puklo je i nekoliko petardi, no zasad je mirno.

>>>>>>>> 18:30 - Okupljenima se prvi obratio osječki operni pjevač Dali Mor: 'Ne znamo je li bura propuhala mozak Vladi i jesu li ostali bez dasaka u glavi. Što čekaju? Neka odlaze s vlasti' – poručio je Mor, a prosvjednici nastavili skandirati 'Jaco odlazi'.

Zatim je megafon u ruke uzeo Ivan Pernar. Između ostalog je rekao da je policija, umjesto da u službi naroda, postala 'instrument ove nakaradne vlasti'.

'Došao je trenutak istine. Jasno je da ste vi najslabija karika, ostavka je ono što se od vas traži' – poručio je Pernar premijerki Jadranki Kosor. Za sve koji su u subotu privedeni na Županijski sud, a danas im je određen 48-satni pritvor, rekao je da 'nisu nikakvi huligani, već ljudi koji su htjeli mirno prosvjedovati na Markovom trgu, a policija ih je zatvorila.'

'Čekamo trenutak kad na tom sudu više neće zatvarati prosvjednike, nego Jadranku Kosor sa svojim korumpiranim suradnicima' – izjavio je Pernar, tražeći smjenu ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, što su okupljeni popratili ovacijama.

Na Cvjetnom trgu našao se i čakovečki bend 'Kom3via' koji je skup iskoristio za promociju svojeg novog singla 'Super Branimir'. Kažu da je riječ o novom superjunaku koji će spasiti Hrvatsku.

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu u 18 sati počeo je novi prosvjed protiv Vlade. U organizaciji Ivana Pernara , poziv na prosvjed širio se preko Facebooka, a zasad se odazvalo 200-300 ljudi.

Prosvjednici nose transparente i izvikuju parole poput 'Dolje Vlada', 'Što Jadranka čeka?' i sl., te pozivaju 'na akciju'. Pretpostavlja se da će prva 'akcija' biti pokušaj odlaska prema Markovom trgu, a policija je, kao i za vrijeme prošlotjednih prosvjeda, blokirala sve prilaze Gornjem gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:37