PREGOVARAJU S NJIMA

FOTO, VIDEO: PRIZORI KAOSA S GRANICE HRVATSKE I BiH Više stotina migranata pokušava ući u RH: 'Situacija izmiče kontroli!'

 
Foto: Radio Velika Kladuša

Veća skupina ilegalnih migranata u ponedjeljak je pokušala prijeći iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku na području graničnog prijelaza Maljevac kod Velike Kladuše gdje ih je zaustavila policija a gradonačelnik Bihaća upozorio je kako stanje postupno izmiče kontroli te zatražio jače angažiranje angažiranje entitetskih i državnih vlasti kako bi se spriječila eskalacija krize.

Gotovo dvije stotine migranata koji su su boravili na području Unsko-sanske županije zaustavljeno je oko podneva kada su pokušali zajednički nastaviti put ka Hrvatskoj, a bosanskohercegovačka policija s njima je pregovarala kako bi ih uvjerila da se vrate u objekte u kojima su boravili.

Pregovori su, kako javlja Radio Velika Kladuša, nastavljeni i u poslijepodnevnim satima.

Najveća koncentracija ilegalnih migranata zabilježena je na području Velike Kladuše i Bihaća, a bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić je upozorio kako se lokalne vlasti više ne mogu same nositi s tim problemom.

"Zahtijevamo punu i stalnu prisutnost snaga zakona i reda u gradu. Ukoliko MUP Unsko-sanske županije nema dovoljno kapaciteta za to neka se uključi policija Federacije BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) kako bi se građani osjećali sigurnije, ali i radi prevencije nemilih zbivanja poput onog u Velikoj Kladuši", kazao je Fazlić na konferenciji za novinstvo.

Radio Velika Kladuša

Foto: Radio Velika Kladuša

Time je podsjetio na činjenicu da je proteklog vikenda u Velikoj Kladuši u međusobnom obračunu migranata jedan od njih podrijetlom iz Maroka ubijen. Policija je nakon toga pretražila objekte u kojima su ilegalni migranti smješteni a lokalni su mediji izvijestili kako je pronađena veća količina hladnog oružja.

Gradonačelnik Bihaća je kazao kako su lokalne vlasti svjesne da se ne smije dopustiti širenje ksenofobije niti poticati neprijateljstvo prema migrantima, no građani imaju pravo na zaštitu a vlasti im to moraju osigurati.

Migrantska kriza bila je i na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH koja je održana u Sarajevu.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić predstavio je podatke iz kojih proistječe kako je u BiH od početka godine ušlo nešto više od 6600 ilegalnih migranata  a njih oko šest tisuća je izjavilo kako kani zatražiti azil iako većina to nikada nije učinila.

 

Novinarima je nakon toga potvrdio kako se poduzimaju mjere ne bi li se osigurali dodatni kapaciteti za smještaj uključujući uporabu jednog od napuštenih tvorničkih kompleksa "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši.

Mektić je kazao i kako se policija u BiH do sada suzdržavala od uporabe sile protiv migranata, ali je istaknuo kako je jasno da su neki među njima skloni izgredima te će ih se morati tretirati na poseban način odnosno smještati "u izolaciju" u objekte zatvorenoga tipa.

Najavio je i da će se u Bruxellesu već u ponedjeljak sastati s europskim povjerenikom za migracije Dimitrisom Avramopoulosom i zatražiti pomoć kako bi se migrantska kriza učinkovito riješila.

Šef karlovačke policije: 'Situacija je pod kontrolom'

Načelnik karlovačke policije Josip Ćelić izjavio je u ponedjeljak da je „u potpunoj kontroli s jedne i druge strane granice” situacija na prijelazu Velika Kladuša Maljevac gdje je 200-tinjak migranata iz BiH prijepodne pokušalo ući u Hrvatsku.

Većina migranata zaustavljena je s bosanskohercegovačke strane, a tek ih je manji dio uspio prijeći hrvatsku granicu gdje su raspoređene jake policijske snage za nadzor granice.

„Dobili smo informaciju pravovremeno i pregrupirali snage i zapravo provodili Zakon o kretanju i boravku stranaca na način da smo zapriječili ilegalan prelazak”, rekao je Ćelić.

Kako se doznaje na terenu, granični prijelaz je zatvoren, a migranti se okreću svjesni da ne mogu ući u Hrvatsku kroz koju žele dalje prema zapadnoeruopskim zemljama. Na prijelazu je i veliki broj novinarskih ekipa koje čekaju rasplet situacije.

Jedan migrant izboden nožem u migrantskom centru kod Mostara

Jedan pakistanski državljanin izboden je nožem u ponedjeljak u migrantskom centru Salakovac kod Mostara u obračunu s drugim migrantom.

 Kako su potvrdili iz centra, izgred se dogodio oko 07.00 sati kada je došlo najprije do verbalnog, a zatim i fizičkog sukoba dva pakistanska migranta. Oni su sve prijavili lokalnoj, Hercegovačko-neretvanskoj policiji.

''Nakon provedene istrage i urađenog očevida, utvrđeno je da je nakon fizičkog sukoba dva državljanina Pakistana, jedan dobio ozljede nožem u predjelu leđa. Osumnjičeni je uhićen te je obaviještena služba za poslove sa strancima, a ozlijeđeni migrant je prebačen u Regionalni medicinski centar dr Safet Mujić'', navodi se u priopćenju MUP-a Hercegovačko -neretvanske županija.

Medicinski izvori iz RMC-a naveli su kako je pakistanski državljanin izvan životne opasnosti, te je zadržan na promatranju.

U obračunu na području Velike Kladuše, jedan migrant je ubijen proteklog vikenda. (HINA)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2020 00:42