#SPASIME

FOTO, VIDEO: PROSVJEDI PROTIV NASILJA ODRŽANI I DILJEM HRVATSKE OBALE 'Prepoznajmo žrtvu i prijavimo nasilje, trpe djeca, žene i muškarci...'

 
 Paun Paunović/Nikša Stipaničev/Božo Radić / Cropix

- Ovdje smo da bismo podržali žrtve nasilja. Svi pate - djeca, žene, muškarci, a to se jedva primjećuje. Želimo osvijestiti građane da prepoznaju žrtvu i prijave nasilje te da ohrabre žrtve da se same obrate institucijama za pomoć. Postoje centri za socijalnu skrb, specijalizirane udruge i policija. Svi oni rade za građane, jedino treba pokazati hrabrost - poručeno je s prosvjednog šibenskog skupa inicijative #SPASIME, održanom u subotu ispred Krešimirova doma u Šibeniku.

Na skupu se okupilo dvjestotinjak građana, uglavnom žena koje su noseći transparente protiv nasilja prošetale rivom i Kalelargom.

- Neodržive su zakonske odredbe prema kojima žrtve i nasilnici dobivaju jednaku kaznu za remećenje javnog reda i mira. Neodrživ je ovakav pravosudni sustav koji nasilnike u obitelji ne kažnjava ni pravično, ni promptno - kazala je Marina Šimundža, organizatorica šibenskog prosvjeda inicijative #SPASIME.

FOTOGALERIJA: Prosvjed u Šibeniku

- Bila sam žrtva obiteljskog nasilja i brutalnog napada u kojemu sam zadobila teže ozljede. No, u ovom mom slučaju sudski proces traje već tri godine i tko zna kad će završiti jer presuda nije na vidiku. On je primjer sporosti pravosuđa u rješavanju predmeta obiteljskog nasilja, a mi žrtve trpimo godinama - kazala je jedna sudionica tijekom prosvjedne šetnje jedna Šibenka, koja je željela ostati anonimna.

Prosvjed podrške žrtvama nasilja održan je i u Dubrovniku pred crkvom svetog Vlaha, te u Splitu, gdje su se prosvjednici okupili na Rivi. Pogledajte kako je bilo...

FOTOGALERIJA: Prosvjed u Dubrovniku

FOTOGALERIJA: Prosvjed u Splitu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:34