'ZAPALI ZA HUANITA I PRAVOSUĐE'

FOTO, VIDEO: RIJEKOM SE VEČERAS ŠIRIO MIRIS MARIHUANE Nekoliko stotina građana okupilo se u znak podrške Huanitu Luksetiću

 
 Matija Djanješić / CROPIX

Dvjestotinjak Riječana svih generacija i profila okupilo se u ponedjeljak točno u 18:05 sati na Jadranskom trgu na Korzu na neformalnom skupu podrške Huanitu Luksetiću.

Jedan dio okupljenih zapalio je jointe te se tim dijelom Korza proširio miris marihuane.

Pod egidom "Zapali za Huanita, zapali za pravosuđe", s Jadranskog trga su odaslani zahtjevi za legalizaciju marihuane i u medicinske i u rekreativne svrhe.

Skup je organiziran ad hoc, preko Facebooka i bez formalnih organizatora, tako da nije niti bio prijavljen kao javno okupljanje.

FOTOGALERIJA: Stotine Riječana na prosvjedu podrške Huanitu Luksetiću

Utučen je, on živ u zatvor ne želi ići

Nakon što je pisao Uredu predsjednice, Vladimir Gredelj, odvjetnik Huanita Luksetića, u ponedjeljak je podnio molbu za pomilovanje i Ministarstvu pravosuđa, piše Slobodna Dalmacija.

- Huanito je i dalje jako utučen. Njegovo zdravstveno stanje je loše. Komuniciram s njegovom majkom jer on uopće o ovome ne želi razgovarati. Veći dio dana leži, potišten je i samo se nadam da sve ovo na koncu neće tragično završiti. Očekujem da će doći do pomilovanja prije nego stigne odluka o izvršavanju zatvorske kazne jer Huanito živ u zatvor ne želi ići - kazao je jučer Gredelj.

Kao što je poznato, netom nakon što je izrečena pravomoćna sudska presuda 41-godišnjem Luksetiću, koji boluje od multiple skleroze, a prema pravomoćnoj presudi mora u zatvor na dvije godine zbog uzgajanja marihuane kojom se liječio, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će ga pomilovati.

Put do pomilovanja ima svoju pravnu proceduru. Da bi predsjednica mogla posegnuti za ustavnim činom milosrđa, mora pričekati izvješće i obrazloženi prijedlog ministra pravosuđa, što, kažu na Pantovčaku, neće dovesti u pitanje njezinu već najavljenu odluku o pomilovanju.

–-Predsjednica će staviti svoj potpis na pomilovanje isti dan čim joj stigne izvješće iz Ministarstva pravosuđa - poručili su iz Ureda.

O tome koliko će u Ministarstvu pravosuđa potrajati procedura prikupljanja potrebnih dokumenata (mišljenje nadležnog Centra za socijalnu skrb, liječničko izvješće, dokumentacija nadležnog suda...), ministar Dražen Bošnjaković jučer nije mogao eksplicitno reći. Najavio je tek da će se to učiniti u najbržem mogućem roku.

S obzirom na to da su se pojavila različita tumačenja o tome treba li Luksetić, da bi dobio pomilovanje, formalno biti barem jedan dan na služenju zatvorske kazne, s Pantovčaka su objasnili kako to neće biti potrebno jer je pravomoćnost presude dovoljna da počne procedura pomilovanja.

Iako ih Zakon o pomilovanju na to ne obvezuje, svi prethodni hrvatski predsjednici, pa i sama Kolinda Grbar-Kitarović, imenovali su komisije za pomilovanja koje su im pomagale u analiziranju brojnih molbi i donošenju odluka o pomilovanju.

Ovih dana, 5. veljače, navršavaju se pune tri godine otkako je, nakon skandala sa savjetnikom Vladimirom Šeksom, predsjednica raspustila svoju šesteročlanu Komisiju za pomilovanje.

Novu još nije imenovala, niti ima signala s Pantovčaka da će to učiniti. Otkad je Komisija raspuštena, predsjednica je pomilovala 14 osuđenika. Ni jedan slučaj nije bio kao Luksetićev - koji će dobiti potpuni oprost od izvršavanja zatvorske kazne. Uglavnom se radilo o prijevremenim rehabilitacijama zatvorskih osuđenika.

Zakonom o pomilovanjima, predsjednica države, među ostalim, može dati potpuni ili djelomični oprost od izvršenja kazne, zamijeniti izrečenu kazna blažom, dati prijevremenu rehabilitaciju, kao i ukinuti ili odrediti kraće trajanje pravne posljedice osude.

- Nadam se da će pomilovanje pozitivno djelovati na Huanita, ali ostaje problem njegova liječenja uljem kanabisa. Iako je marihuana legalizirana za medicinske svrhe, uvozno ulje kanabisa u ljekarnama teško se može dobiti, preskupo je i nije učinkovito kao ono koje je sam radio - žali se Gredelj.

Drugostupanjski sud potvrdio je ocjenu Općinskog suda u Rijeci da su količine marihuane od 15 kilograma pronađene kod Luksetića prevelike samo za njegove osobne potrebe.

- Huanito je proizvodio THC ulje za svoje zdravlje. Nije se bavio preprodajom droge, a sud je taj stav zauzeo bez dokaza. To ga je užasno potreslo, ubilo je svaki optimizam u njemu - kaže odvjetnik Gredelj za Slobodnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:16