SVE JE POD SNIJEGOM

FOTO, VIDEO: SNJEŽNI PRIZORI U DALMACIJI Palo i do 40 cm snijega, u Imotskoj krajini otkazana nastava. Zabijelili se Pelješac i dio Konavala

 
 Slobodna Dalmacija

Visina snijega koji je sinoć i noćas pao u Dalmatinskoj zagori ponegdje iznosi i do 40 centimetara, piše Slobodna Dalmacija, dok Radio Dalmacija izvještava da snijeg povremeno pada u Lici i Dalmaciji, što znači da su kolnici mjestimice mokri ili vlažni te skliski.

Čitatelj Slobodne Dalmacije u srijedu je oko 6:30 sati snimio kako izgledaju ceste između Ogorja i Muća.

"Palo je dosta snijega sinoć i noćas. Najviše ga ima na području Kamenskog i to 35-40 centimetara. Ima ga dosta prema Vrlici, Vrgorcu, Imotski, Tijarica, Aržano…. Poviše Klisa na Kočinjem brdu ima 10-15 centimetara snijega. Praktično cijela Dalmatinska zagora je pod snijegom.

Trideset vozila zimske službe angažirano je na čišćenju i posipanju cesta. Glavni cestovni pravci su prohodni, a postupno će se raditi i na čišćenju i posipanju cesta nižih razina", rekao je za Radio Dalmaciju Petar Vuletić, voditelj zimske službe Županijskih cesta Split.

FOTOGALERIJA: Snijeg u Imotskom

Radio Imotski piše da se zbog snježnog nevremena i neprohodnosti cesta u srijedu 9. siječnja u nijednoj od 11 osnovnih škola Imotske krajine neće održati nastava. Nastava se neće održati niti u imotskim srednjim školama niti u tamošnjoj Glazbenoj školi.

Dubrovački vjesnik izvještava da snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala.

Županijski centar 112 Dubrovnik izvijestio je kako je za područje Dubrovačko neretvanske županije obavezna zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama.

Državni hidrometeorološki zavod izvještava da će u srijedu u Hrvatskoj biti umjereno, a ponegdje i pretežno oblačno. Nadalje, postoji mogućnost da će biti i povremenih oborina. Na kopnu će padati oborina na granici kiše i snijega, dok će u Dalmaciji tijekom prvog dijela dana padati uglavnom kiša. Na jugu i u unutrašnjosti Dalmacije očekuje se snijeg. Na sjevernom Jadranu bit će uglavnom suho.

Na kopnu će ujutro ponegdje biti magle, a puhat će i slab jugozapadni vjetar koji će mjestimice biti i umjerene snage. Na Jadranu će pak puhati umjereni sjeverozapadnjak i bura u jačanju. Najviša temperatura zraka na kopnu varirat će od dva do šest stupnjeva Celzijusa dok će na obali i otocima biti od šest do 11 stupnjeva.

Hrvatski autoklub (HAK) izvijestio je u srijedu ujutro da su kolnici mjestimice mokri ili vlažni i skliski, a da snijeg povremeno pada u Lici i Dalmaciji. HAK je pozvao vozače na oprez zbog moguće poledice, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u unutrašnjosti, a ima je i na autocestama A1 Zagreb -Split-Ploče između Lučkog i Karlovca, A3 Bregana-Lipovac između Križa i Nove Gradiške te A7 GP Rupa-Diračje.

Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme. Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe. Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

FOTOGALERIJA: Snijeg u Dalmaciji

Podsjećamo, u utorak navečer gusti je snijeg pao u Sinju i cijeloj Cetinskoj krajini. Visina snijega varirala je od pet do 10 centimetara. Glavne su ceste očišćenje te su prohodne, međutim vozači na put prema Zagori ne smiju bez zimskih ili univerzalnih guma.

Snijeg je na ulice izmamio brojne građane koji su se odmah bacili na odmjeravanje snaga u grudanju i izgradnju velikih snježnih lopti. S obzirom na to da je snijeg u tim krajevima rjeđa pojava, valjalo ga je iskoristiti.

Snijeg je u utorak kasno navečer zabijelio i Imotski, međutim sa sobom je čini se donio samo lijepe pejsaže jer Slobodna Dalmacija piše da nije prouzrokovao nikakve poteškoće. U samom gradu palo ga je svega par centimetara, dok ga je nešto više palo na zapadnom dijelu Imotske krajine.

Dalmacija danas piše da su i Gat te Bisko vidjeli nešto manje snijega, dok je gust snijeg pada na Zelovu, Sutini i Ogorju.

Na čišćenju snijega angažirano je 140 ljudi

Na čišćenju snijega, koji je u nekim područjima Dalmatinske zagore dostigao visinu i do 40 centimetara, angažirano je 140 ljudi.

"Sve osnove i srednje škole na području Cetinske i Imotske krajine danas su donijele odluku o neodržavanju nastave zbog snijega na tom području koji otežava promet i dolazak učenika na nastavu", rekao je za Hinu pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomilov Đonlić.

Izrazio je nadu da će već tijekom današnjeg dana za promet biti osposobljena većina cesta u Dalmatinskoj zagori.

Voditelj Zimske službe Županijskih cesta Split Petar Vuletić je izvijestio kako je u noći s utorka na srijedu snijeg u Dalmatinskoj zagori ponegdje dostigao visinu i do 40 centimetara.

"Na uklanjanju snijega s prometnica na području Splitsko-dalmatinske županije angažirana su 32 kamiona s ralicama te sedam utovarivača i ukupno oko 140 ljudi" rekao je Vuletić za Hinu.

Po njegovim riječima, na glavnim cestovnim pravcima na području Splitsko-dalmatinske županije promet se odvija bez zastoja a tijekom dana Zimska služba Županijskih cesta Split čistit će snijeg i na cestama koje vode do udaljenijih naselja.

"Nešto snijega", kako je dodao, bilo i na Braču i Hvaru. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:07