PROCJENA STATIČARA

FOTO, VIDEO: SPUŠTANJE SJEVERNOG TORNJA KATEDRALE IPAK ODGOĐENO ZA SUTRA Bozanić blagoslovio radnike, gradilište, prvostolnicu i sav hrvatski narod

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Spuštanje sjevernog tornja Zagrebačke katedrale ipak se neće održati danas, kako je ranije najavljeno, već je odgođeno za sutra.

Podsjetimo, ranije je predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren rekao da će se do 16 sati znati hoće li danas biti spuštanje sjevernog tornja Zagrebačke katedrale, no statičari su procijenili da treba dodatno osigurati toranj i gradilište pa je sve odgođeno za sutra. Spuštanje sjevernog tornja bi se tako trebalo održati sutra između 10 i 14 sati.

"Zbog nedavnoga potresa bi sjeverni toranj, ako bi pao, prijetio oštećivanjem cijele Zagrebačke katedrale", ocijenio je Hren i dodao kako su u dogovoru sa statičarima koji su procijenili da je najbolje spustiti sjeverni toranj kako bi bilo što manje oštećenja.

Na prijedlog kardinala Josipa Bozanića u 12 sati su zaustavljeni radovi kada je zagrebački nadbiskup oko kipa Gospe ispred katedrale blagoslovio radnike, gradilište, prvostolnicu i sav hrvatski narod.

Monsinjor Ivan Hren je najavio da će sve ipak ovisiti o vremenskim prilikama, a rekao je da je i sam razgovarao s kardinalom Bozanićem.

'Ono što je najvažnije, iskoristili smo sve ono do čega struka može doći. Sad smo još dobili Božji blagoslov, i pozivam sve da oni koji moraju biti doma, neka budu u molitvi i na taj način ćemo biti svi zajedno povezani. Imali smo jutros u 7:30 pregled statičara. Oni su sve pregledali. Ono što vi ne vidite tu, to je taj unutrašnji dio tornja. Procijenili su i to nam je oduzelo 2,5 sata. Još smo postavljali sva osiguranja gore u špic da se ne dogodi urušavanje tornja. Vidite, i sad je vjetar. Dečki su molili blagoslov. Njima je, pa i meni želja da se sad spusti toranj, ali neke stvari ne možete. Njima je gore bio jak vjetar, onda oni stanu. Vjerujte, oni danas nisu popili kavu. I oni su ljudi...', rekao je Hren.

Kada je riječ o mjerama osiguranja prilikom spuštanja tornja, Hren kaže da će zona sigurnosti biti 120 metara.

'Određena je zona za osiguranje. Ova dizalica je od 120 metara. Ona će primiti između 25 i 30 tona. Neka se dogodi malo jači vjetar, i ona može pasti. Radi sigurnosti svih je zona od 120 metara radi mogućeg pada dizalice. Ne treba se strašiti. Na to ne možemo utjecati. Poduzeli smo sve. Vojska, policija i nadzorni statičari još razgovaraju...', dodao je.

Hren je razgovarao i s kardinalom Bozanićem. Otkrio je što mu je rekao.

'On mene oslovljava imenom, Ivo, kaže, nemoj ništa forsirati, do sada se nikome ništa nije dogodilo, vidjet ćeš kad razgovaraš s dečkima. Vidi se da marljivo rade gore. Rekao mi je i sam kardinal: znam da je na tebi najveća odgovornost i teško je to, ali na nekome mora biti. Prepuštamo u Božje ruke. Ako vjetar dopusti, onda će to biti sutra između 10 i 14 sati', rekao je Hren i dodao: 'Očekujemo ozbiljan i profesionalan pristup jednom ozbiljnom zadatku kojega ja sad zovem izazov.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:48