DVODNEVNI POSJET

FOTO, VIDEO: STIGAO ERDOGAN! Na Mirogoju položio vijenac ispred Zida boli pa otišao na Pantovčak, primila ga predsjednica

Turski je predsjednik odsjeo u hotelu Esplanade, a u Zagreb je stigao nešto ranije od očekivanog
 Goran Mehkek / EPH

ZAGREB - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan doputovao je u utorak u 15 sati iz Bakua u Zagreb, u pratnji šestorice ministara, stotinjak članova osiguranja i protokola i više od sto turskih gospodarstvenika. Iako je bilo predviđeno da će predsjednički zrakoplov sletjeti u zračnu luku ”Dr. Franjo Tuđman” u 16,30 sati, to se dogodilo sat i pol ranije.

Predsjednik Erdoğan u pratnji supruge Emine prvi je izašao iz zrakoplova i odmah se uputio prema Mirogoju, gdje je položio vijenac na Zid bola. Raniji dolazak turskog izaslanstva stvorio je u gradu prometni kaos, jer su se mnogi, na preporuku policije, zaputili s posla baš u vrijeme kada se dugačka kolona vozila kretala od zračne luke prema Mirogoju. Formirale su se dugačke kolone, ali je promet ubrzo normaliziran.

FOTOGALERIJA: Erdogan položio vijence na Mirogoju

Sigurnost je bila na najvišem nivou, a u osiguranje predsjedničke kolone sudjelovali su i pripadnici turskog osiguranja. U Zagreb je samo iz ureda predsjednika Erdoğana doputovalo pedeset ljudi, a u tri zrakoplova došli su i brojni pripadnici ostalih pratećih službi. Više od dvadeset vozila brzo se kretalo gradom, a iznad kolone letio je policijski helikopter. Neposredno pred Erdoğanov dolazak dogodila se i manja prometna nesreća upravo na trasi gdje se kasnije kretala kolona.

VIDEO: Gužva pred hotelom Esplanade

Točno u 17 sati turski predsjednik i njegova supruga došli su na Pantovčak, gdje su ih dočekali Kolinda Grabar-Kitarović i njen suprug Jakov Kitarović. Svečanom dočeku prisustvovali su između ostalih i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, šef diplomacije Miro Kovač, ministar kulture Zlatko Hasanbegović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. ”Pozdrav vojnici”, rekao je na hrvatskom jeziku predsjednik Erdoğan, nakon obilaska počasne garde i intoniranja turske i hrvatske himne.

FOTOGALERIJA: Erdogan i Grabar Kitarović na Pantovčaku

Rijetko je Zagreb bio domaćin tako spektakularnog dočeka stranog gosta, a domaćini iz Ureda Predsjednice su se iskazali u organizaciji koja je bila primjerena. Bez obzira na strogi protokol i brojno tursko izaslanstvo sve se odvijalo besprijekorno rutinirano. Erdoğan se nešto duže nakon što su mu predstavljeni domaćini zadržao u razgovoru s Karamarkom, nakon čega se u pratnji hrvatske predsjednice uputio u prostorije Ureda. Prvo su razgovarali predsjednica Grabar-Kitarović u pratnji supruga i predsjednik Erdoğan u pratnji supruge koja je imala žuti veo na glavi, a nakon toga je slijedio službeni dio i susret dva izaslanstva.

FOTOGALERIJA: Jake policijske snage na ulicama Zagreba zbog Erdogana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:41