GRAD OKOVAN VODOM

FOTO, VIDEO: U Dubrovniku poplavljene sve trgovine i kuće na Stradunu, bujica nosila ljude po cesti! Stanje se u podnevnim satima počelo normalizirati

Gradom se čuju sirene vatrogasnih i policijskih vozila te hitne pomoći, a te službe od jutro imale su preko 50 intervencija
Dubrovnik, 221110.Dubrovnik je jutros pogodio strahoviti prolom oblaka, uzrokovavsi poplave, "jezera" na ulicama i zastoje prometa.Na fotografiji: Stradun.Foto: Zeljko Soletic / Cropix
 Željko Šoletić / Cropix

DUBROVNIK - Jaka kiša koja u Dubrovniku pada cijelo jutro i kakvu ne pamte ni najstariji Dubrovčani, gotovo je paralizirala Grad, a Stradun podsjeća na Veneciju. Gotovo sve trgovine i kuće na Stradunu poplavljene su.

Gradske prometnice pretvorne su u rijeke te se promet odvija otežano zbog ogromne količine vode koja je izbila šahtove. Stoga preporučamo vozačima da bez prijeke potrebe ne voze gradom ili ukoliko su na prometnicama da parkiraju sa strane i pričekaju da se voda povuče. Zbog orkanskog juga i valova visokih nekoliko metara sve brodske linije su u prekidu.

U određenim dijelovima grada povremeno dolazi i do prekida u napajanju električne energije. Zbog brojnih poplava na teren su izašli Dubrovački vatrogasci a u nekim školama, poput Osnovne škole Marin Držić prekinuta je nastava. Promet je blokiran u Vukovarskoj ulici kod FINA-e, gdje je voda izbila asfalt pa je nekoliko automobila zaglavilo u rupama koje su se otvorile u cesti. Gradom se čuju sirene vatrogasnih i policijskih vozila te hitne pomoći a te službe od jutro imale su preko 50 intervencija.

Od građana dobivamo dojave da je stanje kritično i u Rijeci dubrovačkoj, posebice u Komolcu te u Rožatu gdje su poplavljene obiteljske kuće. U Mokošici su poplavljeni dječiji vrtić i škola u kojoj je prekinuta nastava. Zbog odrona zatvorena je i magistrala iz pravca Župe dubrovačke pa je promet preusmjeren preko Brgata. I u samom Gradu situacija je kritična.

Stradun je pod vodom a poplavljena je i Sponza. Inače u protekla tri sata na dubrovačkom području palo je više od 130 litara kiše po četvornom metru.

Vlahušić: Imamo uvjete za proglašenje elementarne nepogode

DUBROVNIK - Dubrovnik počinje zbrajati štete od katastrofalnog nevremena koje je jutros zahvatilo Dubrovnik. - Krenuli smo sa evidentiranjem šteta koje je Dubrovnik danas pretrpio. Posao je opsežan i tek ćemo za dan-dva imati točne podatke no već sada se vidi da imamo dovoljno elemenata da od župana Nikole Dobroslavića zatražimo da proglasi stanje elementarne nepogode kako bi građani od države mogli dobiti odštete. - poručuje gradonačelnik Vlahušić. Komentirajući katastrofalno stanje gradskog sustava oborinske odvodnje, Vlahušić ističe kako on zapravo i ne postoji. - Najbolji je primjer Hebrangova a onda i druge gradske ulice. No sa 130 litara kiše sa četvornog metra niti jedan sustav ne bi puno pomogao u početku. Ipak, da su položene normalne cijevi a ne ove predviđene za proljetni pljusak, puno brže bi se voda odlijevala pa bi i štete bile manje - drži dubrovački gradonačelnik dodajući kako Grad u sustav oborinske odvodnje u naredne dvije do tri godine planira uložiti dvadesetak milijuna kuna. - Srđ je nakon tolikoh požara ogoljen i sva voda s njega se slijeva u grad. Stoga bi prva linija obrane trebala biti na magistrali, državnoj cesti D-8 koja također nema sustav oborinske odvodnje a druga linija na Hebrangovoj i Zagrebačkoj. I Lapad treba riješiti a uskoro ćemo, kao što smo najavili, srediti taj problem u Gružu, kod Solske baze - ističe Andro Vlahušić. ( A.Hauswitschka/Dubrovački vjesnik)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 02:11