SKUP PROTIV ŠEFA HSS-a

FOTO, VIDEO: U SAMOBORU PROSVJEDOVALI PROTIV BELJAKA 'Porazili smo pobjednike 2. svjetskog rata, a sada nam beljaci divljaju po institucijama'

 
 Željko Puhovski / CROPIX

U Samoboru je u nedjelju u podne organiziran prosvjed protiv predsjednika HSS-a i gradonačelnika tog grada Kreše Beljaka. Na prosvjed su, kako javlja Dnevnik.hr, došli nezadovoljnici iz više hrvatskih gradova, a Beljaku najviše zamjeraju izjave o prosvjedima u Savskoj 66 čije je sudionike nazvao "šačicom pijanaca".

Skup su nazvali prosvjedom protiv govora mržnje i međusobne netolerancije, a Herman Vukušić, psihijatar koji je vodio program s govornice u Samoboru, kaže da skupom žele zaustaviti - građanski rat.

- Cilj je zaustaviti građanski rat koji u Republici Hrvatskoj traje već neko vrijeme, ali bez metka - rekao je Vukušić. Upozorio je i na veliki broj suicida među braniteljima kao i na veći broj umrlih nego među općom populacijom. Rekao je da dnevno umre 12 branitelja u prosječnoj dobi od 53 godine, što je četiri puta više nego u općoj populaciji. Za Beljaka i one koji vrijeđaju branitelje zatražio je strogo kažnjavanje.

- Tražimo za njih istu sankciju kao i za kineskog turista koji je pjevao ustaške pjesme - rekao je Vukušić, što su okupljeni glasno odobravali. Podsjetimo, Kinez kojega Vukušić spominje prekršajno je kažnjen zbog narušavanja javnog reda i mira, ali je dobio i izgon iz Hrvatske.

FOTOGALERIJA: Prosvjed protiv Kreše Beljaka

Prosvjednici traže da Beljak "trenutačno odstupi sa svih političkih pozicija", a traže i njegovu javnu ispriku cijelom hrvatskom narodu. Tihomir Trešćec, predsjednik Zajednice udruga branitelja liječenih od PTSP-a, izrazio je ogorčenost Beljakovim izjavama i njegovim, kako kaže, prijezirom prema braniteljskoj populaciji.

- Nazivati hrvatske branitelje ili bilo koga drugog šačicom pijanaca, ne smije biti prihvatljiva retorika u javnom prostoru. Među šačicom pijanaca bili su i roditelji, supruge i djeca poginulih branitelja koji su takvom izjavom s pravom ogorčeni - rekao je Trešćec.

Okupljenima se obratio i Josip Mahović, zapovjednik nekadašnje samoborske brigade, koji je rekao da o prošlosti neće govoriti, ali će govoriti o onome što čuva ovu državu.

- A to je hrvatsko domoljublje, hrvatsko ime i prezime, hrvatsko porijeklo, hrvatska zemlja - rekao je Mahović.

Prozvao je političke elite nazvavši ih zločinačkim organizacijama koje ne vode računa o javnom interesu i malom hrvatskom čovjeku.

Zakon o zaštiti Domovinskog rata

- Vode računa samo o sebi i kako će ovu hrvatsku pokrasti. Sve su žrtve zaboravili - rekao je Mahović, pohvalivši ministra branitelja Tomu Medveda jer je najavio da će predložiti zakon o zaštiti Domovinskog rata, donosi Dnevnik.hr.

- Njime će biti oformljena operativna tijela koja neće dozvoliti da se neprimjerene izjave mogu govoriti nekažnjeno - rekao je Mahović.

Skupu se obratila i Rozalija Bartolić koja je ustvrdila da smo 'prije 30 godina pobijedili pobjednike Drugog svjetskog rata'.

- Beljakove riječi su pojava i politika koju nam nameću pobjednici 2. svjetskog rata koje smo mi porazili uz strašnu žrtvu i herojstvo. Poraženo zlo opet je ovladalo našom državom, zato sam i tužna, rekla je između ostalog Bartolić koja je napomenula i da 'umjesto da mi predstavljamo u našim institucijama, umjesto da sinovi i kćeri naših junaka donose zakone, u uredima divljaju beljaci, a zakone donose nasljednici zločinačkih politika, pa i sami sudionici zločina'.

Agent Udbe

Posljednji je govorio Željko Kekić, bivši agent Udbe, koji je rekao da je 10 godina radio u odjelu tajne pratnje te da je tajno pratio Franju Tuđmana, braću Veselica, ali i neke ljude iz vrha Crkve, poput Franje Kuharića te Majku Terezu.

Za UDBA-u kaže da je bila sotonska služba, kakvima je nazvao sve tajne službe. Konačne odluke o likvidacijama Hrvata ipak, kaže, donosile su se u Beogradu, a ubijalo se uglavnom one kojima se nije moglo suditi.

Kaže i da je pratio Dragu Stipca, koji je u devedesetima bio predsjednik HSS-a, stranke kojoj je sad na čelu Beljak. - Čudno je da čelni čovjek HSS-a danas hvali Udbu, rekao je Kekić.

Ispričao je kako je s Dobroslavom Paragom i Antom Paradžikom sudjelovao u obuci prvih pripadnika HOS-a od kojih je većina izgubila život na hrvatskim ratištima. "Oni su tada polagali prisegu pod sloganom - za dom spremni.

- Ti dečki su otišli u Vukovar pod tim sloganom. Mnogi od vas su išli u rat pod tim sloganom. Tko to danas ima snage zabraniti da to govorite? Živimo nakaradnu državu koju nismo željeli. Nažalost, dobili su je moji kolege udbaši koji je nikad nisu željeli, rekao je Kekić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2021 06:43