STIHIJA

FOTO, VIDEO: VELIKI POŽAR PLANUO NA BRAČU Na terenu je veći broj vatrogasaca, u pomoć im stigli i kanaderi, vatru razbuktavala jaka bura

 
 Facebook / Vatrogasci - oni su naši heroji

U nedjelju u 3:55 sati Centar 112 zaprimio je dojavu o požaru kod Bola na Braču, te je preusmjerio na DVD Bol, javlja portal Dalmacija danas.

Vatrogasci iz DVD Bola zatražili su isključivanje dalekovoda Bol-Murvica, a poslana je i pomoć s kopna.

Kakva je trenutna situacija na bračkom požarištu otkrio je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

- Situacija na Braču je zadovoljavajuća. Po mojoj procjeni, neće proći dugo prije nego što požar bude pod nadzorom. Na požarištu su aktivni i kanaderi, a s kopna nam stižu dodatne snage sa šezdesetak ljudi i 16 vozila - kazao je županijski zapovjednik za Dalmacija danas.

- Požar ćemo pješke okružiti, postaviti pruge i sanirati. Požar gase sva bračka društva - 57 vatrogasca s dvadesetak vozila. Izgorena površina je približno kilometar za kilometar. Požar je išao prema Murvici, ali to se zaustavilo. Trenutno ne prijeti širenje požara niti su ugroženi bilo kakvi objekti - kazao nam je Glavina.

Na Braču puše umjerena bura s jakim udarima, što je tijekom noći izazvalo brzo širenje požara, no sredinom dana bura je oslabila.

O požaru se priopćenjem oglasio i MORH.

- Dva Canadaira CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika upućena su u nedjelju, 15. ožujka 2020. u jutarnjim satima u akciju gašenja požara na lokaciji Bol-Murvica na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na isto požarište poslan je i Airtractor AT-802, no zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta (jaki udari vjetra i visoki valovi) nije bio u mogućnosti djelovati te je do daljnjega povučen u matičnu bazu u Zemuniku.

Ovo je 14. požar od početka godine u čijem gašenju sudjeluju zračne snage (sedam u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Šibensko-kninskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan u Zadarskoj županiji).

Letačke protupožarne posade i nakon završetka protupožarne sezone nalaze se u svakodnevnom dežurstvu i spremnosti za angažman na požarištima, priopćio je MORH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:54