ANTIFAŠISTIČKI SKUP

FOTO, VIDEO: 'ZAGREB JE NEPOKORENI GRAD, A TAKAV ĆE I OSTATI' Na Trgu žrtava fašizma održan prosvjed protiv promjene naziva Trga maršala Tita

 
 Damir Krajač / CROPIX

Uoči sjednice Skupštine Grada Zagreba, na kojoj će se glasovati o izmjeni imena Trga maršala Tita, inicijativa 'Antifašizam je moj izbor' u ponedjeljak od 19 do 20.30 sati organizirala prosvjed na Trgu žrtava fašizma, na kojemu su se, između ostalih, okupili i Nadežda Čačinovič, Davor Bernardić, Sanja Sarnavka, Rada Borić, Zoran Pusić, reper Edo Maajka, članovi GLAS-a i SDP-a, bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović...

Osim zastava Radničke fronte, među okupljenima se zavijorila i ona s crvenom petokrakom umjesto šahovnice.

Jutarnji list

- Danas sam ovdje jer se protivim trgovačkom sporazumu koji je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao s krajnjom desnicom. Ovdje sam jer mi građani moramo zaustaviti relativizaciju fašističkih zločina. Naš antifašizam je pitanje slobode i jednakosti. Ovdje sam jer ne želim živjeti u zemlji gdje Vlada i premijer mjesecima toleriraju fašističke simbole, i to na mjestu najvećeg pijeteta, u Jasenovcu. Ovdje sam jer je Hrvatska sekularna država, ma što god biskupi mislili o tome - rekla je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije.

Glumica Anja Matković na skupu je pročitala odlomak iz "Jame" Ivana Gorana Kovačića, prosvjednici su skandirali 'Tito', 'Mi smo Titovi, Tito je naš', 'Tito je zakon', a gradonačelnika Bandića su izviždali.

- Odrasla sam pod Titom, bila sam njegov pionir i toga se sjećam s velikom radošću. U Titovu režimu školovanje je bilo potpuno besplatno. Danas roditelji svojoj djeci moraju plaćati sve. U tom istom 'strašnom totalitarnom režimu' imali smo i besplatnu zdravstvenu skrb, a žene su imale istu plaću kao muškarci... Danas više nemamo ništa, osim povratka u srednji vijek - rekla je naša ugledna psihologinja i spisateljica Mirjana Krizmanić.

Jutarnji list

Jutarnji list

Jutarnji list

- Zagreb je nepokoreni grad, a takav će i ostati unatoč pokušajima revizije prošlosti od strane ekstremne desnice koja uz potporu aktualnog gradonačelnika nastoji izbrisati antifašističko naslijeđe promjenama imena ulica i trgova umjesto da se bavi stvarnim problemima građana i građanki Zagreba. Vrijeme je da još jednom glasno kažemo da je Hrvatska u svoj Ustav upisala antifašizam kao temelj svoje državnosti, ali i da je antifašizam vrijednost koja ne treba biti propisana već življena, stoji u najavi prosvjeda.

Dok se suočavamo sa sve većom nezaposlenosti, siromaštvom i iseljavanjem mladih, trebamo nametnuti bitne teme za ovo društvo, ali se i odlučno suprotstaviti reviziji prošlosti, 'alternativnim činjenicama' i veličanju ustaštva - objavili su organizatori na Facebooku.

U prigodnom kulturnom programu sudjelovali su i redatelj Ivica Buljan te student Jakov Kolak, a zapjevao je i zagrebački kantautor Miki Solus, i to pjesmu 'Za dom spremni nismo'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:58