KONFERENCIJA

FOTO, VIDEO: ZVONIMIR KALIĆ JE NAJBOLJI MLADI POLJOPRIVREDNIK U HRVATSKOJ Mladi Slavonac nudi proizvod koji je prepoznatljiv u cijeloj Europi

 
Dobitnik nagrade Zvonimir Kalić i Marijana Petir
 Marko Todorov / Hanza Media

Zvonimir Kalić, 26-godišnji magistar diplomacije i nositelj OPG-a Kalić iz Vrpolja kod Đakova, najbolji je mladi hrvatski poljoprivrednik.

Odluka je to stručnog povjerenstva u okviru izbora najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika, koji već četvrtu godinu zaredom organizira Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, a medijski pokriva Jutarnji list. Kalić koji se bavi proizvodnjom proizvoda od industrijske konoplje izabran je između 27 prijava, a novčana nagrada od 15.000 kuna koju osigurava Erste banka uručena mu je danas u hotelu Esplanade. Kaliću je priznanje uručila Marijana Petir koja je prije četiri godine i pokrenula izbor najboljeg mladog poljoprivrednika.

- Temelje ovom priznanju udarili su moj dida i moji roditelji. Konoplja iz domaće proizvodnje može napraviti čudo u Europi. Dajte nam podršku za to čudo, kazao je Zvonimir Kalić po uručenju priznanja uz koju ide novčana nagrada Erste banke u iznosu od 15 tisuća kuna i potpora tvrtke Croatia Kontrol u vidu besplatnih pregleda poljoprivrednih proizvoda.

Uz Kalića u najuži izbor ušli su Dijana Prpić, Radoslav Županović, Marijan Balić, Helena Fabek. Tvrtko Matijević, Zoran Rebić, Antonio Komadina, Tatjana Hažić, Nikola Tretinjak. Priče svih kandidata pročitajte OVDJE.

U povjerenstvu koje je izabralo najbolje bili su dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zoran Grgić, dekan Agrobiotehnološkog fakulteta u Osijeku Krunoslav Zmaić, Marijana Ivanjek, Morana Tomičić, Mladen Jakopović, Dražen Miloloža, Jan Marinac te novinari Vlatko Grgurić (HRT) i Zlatko Šimić ( Jutarnji list).

U organizaciji Jutarnjeg lista organizirano je i glasovanje čitatelja za najboljeg mladog poljoprivrednika, a i u tom izboru pobijedio je Zvonimir Kalić. Nagrade i priznanja uručene su u uvodu Poljoprivredne konferencije u organizaciji Jutarnjeg lista.

"Podržat ćemo 15.000 mladih poljoprivrednika"

Otvarajući Poljoprivrednu konferenciju Jutarnjeg lista, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je prihvaćanje svih 938 projekata pristiglih na pripadajući natječaj ministarstva za mlade poljoprivrednike.

- Kroz prihvaćene projekte podržat ćemo 15000 mladih poljoprivrednika. Oni su naša budućnost, a i podstrek nama u državnoj upravi da radimo još više i bolje kako bi omogućili budućnost hrvatskoj poljoprivredi. Imamo oko 22 tisuće mladih poljoprivrednika, što je nekih 13 posto svih naših proizvođača hrane - kazao je Tolušić, osvrnuvši se zatim na izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Jutarnjeg lista koji je dovršen proglašenjem najboljeg mladog poljoprivrednika za 2019. Zvonimira Kalića. Tolušić je poručio kako mu je 'srce veliko kao kuća' zbog mladih proizvođača hrane koji su ušli u završni izbor spomenutog izbora.

Prijenos s poljoprivredne konferencije

- Gotovo sve kandidate za najbolje i osobno poznajem. Oni su ono najbolje u nas, ono što nam daje optimizam - ustvrdio je Tolušić.

Komentirajući sastav deset kandidata koji su ušli u završni izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika, glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić upozorio je kako među kandidatima ima nasljednika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, ali i, naglasio je, mladih poljoprivrednika koji su sami krenuli povlačeći novac iz europskih fondova.

- Uključivši se u izbor najboljeg mladog poljoprivrednika prije tri godine objavljivali smo priče o kandidatima i to su bile najčitaniji sadržaji u našim izdanjima - kazao je Ogurlić.

Petir: "Nadam se da će to biti poticaj mladima"

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja je prije četiri godine pokrenula izbor najboljeg mladog poljoprivrednika, stavila je izbor u kontekst nastojanja da se mlade zadrži na hrvatskom selu, ali i u državi.

- Nadam se da će ideje, rad i energija ovih mladih ljudi biti poticaj svima koji razmišljaju o odlasku iz Hrvatske da ostanu ovdje i razvijaju svoje ideje - ustvrdila je Marijana Petir.

Sudionike Konferencije pozdravio je u video poruci povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan, pozvavši naše mlade poljoprivrednike da se uključe u raspodjelu novca u novoj poljoprivrednoj politici EU u kojoj se, među ostalim, potpore proizvođačima hrane povećavaju i do bespovratnog iznosa od 100 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:08