PRESELJENJE IZ PANTOVČAKA?

FOTO: VILA U VISOKOJ Kako izgleda rezidencija u koju Kolinda želi vratiti Ured predsjednika

U MORHU-u već rade plan preraspodjele pripadnika Počasno-zaštitne bojne, čiji pripadnici osiguravaju Ured predsjednika
 CROPIX

Drveni krevet grofa Pejačevića, ormar, japansko posuđe koje je na dar dobio Tito, slika “Divlji veprovi” Friedricha Gauermanna vrijedna stotinjak tisuća eura, pa čak i radni stol Ante Pavelića: sve to dio je interijera državne rezidencije u Visokoj 22.

Nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u kampanji je najavila povratak Ureda predsjednika upravu u tu vilu, podsjetimo da je tamo Ured bio i na početku mandata Franje Tuđmana.

Zbog najave nove šefice države u Ministarstvu obrane već su počeli raditi plan preraspodjele pripadnika Počasno-zaštitne bojne, čiji pripadnici trenutno osiguravaju Ured predsjednika.

Vila u Visokoj nešto je veća od tisuću kvadrata i rasprostire se na tri etaže, a više nalikuje hotel-muzeju, prepunom antiknog namještaja, umjetnina te povijesnih i političkih priča, nego predsjedničkom uredu. U njoj su odsjedali brojni državnici tijekom posjeta Zagrebu: Margaret Thatcher, japanski princ Akishina...

Vila ima osam spavaćih soba, a 1996. godine prenamijenjena je u državnu rezidenciju. U njoj je dotad bilo Ministarstvo vanjskih poslova, a prije toga Ured predsjednika.

Namještaj i umjetnine većinom su prebacili iz Banskih dvora, ali i drugih državnih institucija. Na održavanju vile radi četvero djelatnika: voditelj, domar, vrtlar i čistačica.

Reprezentativna jednokatna palača s dvokatnom kulom iz 16. stoljeća smjestila se na jugozapadnom rubu Gornjeg grada. Iz predsjedničkog apartmana vile Zagreb se rasprostire kao na dlanu.

Palača je do 1930. svakih desetak godina mijenjala vlasnika i više je puta dograđena i adaptirana. Početkom 30-ih kupio ju je Grad Zagreb i adaptirao u kraljevsku rezidenciju za Karađorđeviće.

U vrijeme NDH palačom su se koristili nacisti, a u SR Hrvatskoj u njoj su sastančili Ante Marković i ostali. Tuđman je u nju uselio početom 90-ih, ali brzo se preselio u Banske dvore. U vili je urede poslije imalo Ministarstvo vanjskih poslova, sve do 1996., kad je pretvorena u rezidenciju.

“Smatram da je to sasvim primjerena lokacija za predsjednicu RH jer je Vlada ionako i sada plaća, a zjapi prazna. To će znatno smanjiti troškove mog Ureda. Pantovčak ću otvoriti za građane”, obećala je Kolinda Grabar Kitarović u kampanji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:54