SAVA POČELA POPUŠTATI

FOTO: Voda se počela povlačiti, neka naselja dobila i električnu energiju

Vodena je bujica srušila stari drveni most preko kanala Odra - Sava, a evakuirani stanovnici poplavljenog područja danas bi se trebali vratiti kućama
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Ukupno više od 300 osoba evakuirano s velikogoričkog područja pogođenog vodenim valom rijeke Save koji je u posljednja dva dana uništio više desetaka domaćinstava i napravio milijunsku štetu.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje priopćila je kako su spasioci ljude evakuirali iz ugroženih naselja Orle, Bukevje, Strmec, Sop Bukevski, Drenje i Čička Poljana. Osiguran im je smještaj u dvorani Osnovne škole Vukovina, a tijekom današnjeg dana trebali bi se vratiti svojim domovima.

Na dežurstvima u poplavljenim selima ostali su samo pripadnici interventne specijalističke postrojbe civilne zaštite, vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe grada Velika Gorica te lokalna Dobrovoljna vatrogasna društva. Stanovnicima ugroženog područja tijekom utorka dostavljene su prijeko potrebne prehrambene namirnice.

Prema priopćenju Državne uprave za zaštitu i spašavanje vodena je bujica srušila stari drveni most preko kanala Odra - Sava.

Međutim, voda se na poplavljenom području i dalje nastavlja povlačiti, a neka su naselja već dobila električnu energiju. Također, započelo se i ispumpavanjem vode te dezinfekcijom kuća.

Podsjetimo, do prodora nasipa došlo je na lokacijama uz Savu uzvodno od Strmca Bukevskog i Sopa Bukevskom na dva mjesta dok je do probijanja nasipa došlo je kod naselja Trstenik-Abesinija, Resnika, Donje Ščitarjevo, Željezno Desno, Bukevje-Drnek, Stružec Posavski, Strmec Bukevski-Trnje.

Prema najavi Državnog hidrometeorološkog zavoda, pogoršanje vremena s kišom Hrvatsku će ponovo pogoditi od petka do nedjelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:08