SVE ZA ZDRAVLJE

FOTO: VODIČANIN SE ODLUČIO OSVJEŽITI NA -5! Majstor skočio u more i poručio prolaznicima: 'Ništa strašno, pa bilo je i hladnijih dana'

- I moj pas Spajk često se zajedno sa mnom kupa, no, posljednjih dana neće, izgleda da mu je prehladno – dobacio je Emil izlazeći iz mora
 Ante Talijaš

Svatko od nas ima neke svoje ustaljene navike koje mu pričinjavaju zadovoljstvo i upotpunjuju život. Nečije navike mogu biti i ekscentrične, ali, ako su svrsishodne, opravdane su. Jedan od takvih primjera je 65-godišnji Vodičanin Emil Ređepović, koji je u svoj način života „ubacio“ svakojutarnje kupanje, a koje ne propušta ni tijekom zimskih hladnih mjeseci. Svoje kupanje na istočnoj vodičkoj plaži u predjelu Vrulja, junak ove naše male priče nije propustio ni ovog utorka, u najhladnije jutro ove zime, kada se živa u termometru spustila pet stupanjeva ispod nule, a temperatura mora iznosila tek 10 stupnjeva.

I dok se potpisnik ovih redaka „smrzavao“, premda dobro odjeven i ogrnut šalom i kapom, točno u 7,10 sati po ustaljenom običaju, na plažu je biciklom stigao Emil u kućnom ogrtaču i mundantima ispod njega, a u pratnji svog vjernog psa Spajka, petogodišnjeg mješanca labradora i njemačkog ovčara.

Dobro jutro! – Dobro jutro! – uslijedila je kratka pozdravna komunikacija. Pa, nećeš se valja i jutros kupati, prehladno je? Možemo ovo novinarsku priču, napraviti neki drugi dan! – obratio sam se Emilu.

A zašto ne bih, bilo je i hladnijih dana! I ne kupam se ja zbog medijskog publiciteta, već zbog sebe, zbog bolje cirkulacije krvi – odgovorio je on.

I ubrzo je Emil kročio u more, te nakon kratkom polijevanja u plićaku i privikavanja tijela, zaplivao je potom prsnim stilom. Lagano plivanje stotinjak metara od obale i natrag ukupno je trajalo šest minuta. Sve Emilove radnje pomno je sa obale pratio Spajk, ne skidajući ni u jednom trenutku pogled sa svog gospodara.

- I moj pas Spajk često se zajedno sa mnom kupa, no, posljednjih dana neće, izgleda da mu je prehladno – dobacio je Emil izlazeći iz mora. Eto, vidiš da je i pas pametniji od tebe! – šaljivo je prokomentirao Emilov brat Omer, koji nam se u međuvremenu pridružio.

- Svako jutro pola sata u dnevnom boravku vozim kućni bicikl – đoger. Nakon što se dobro oznojim idem se kupati u more. Taj moj ritual svakodnevno kontinuirano traje od ljeta 2010. godine, nijedno jutro nisam ga propustio, bez obzira na vremenske neprilike i niske temperature. Vidite, da bih slikovito objasnio smisao ovog mog kupanja, uzet ću primjer iz metalske industrije. Kada se, primjerice, izrađuje kacavida, ona se onako vruća stavlja u vodu. Tako je i s ljudskim tijelom. Nakon što se oznoji, u dodiru s hladnim morem tijelo i organi očvrsnuju, oni se na taj način kale i to je itekako dobro za zdravlje – objasnio nam je svoju filozofiju Emil Ređepović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:09