SUĐENJE EX-PREMIJERU

FOTO: VRHOVNI SUD ODLUČUJE O SANADERU O presudi ovise hrvatska upravljačka prava u Ini

Potvrda presude ojačala bi položaj Vlade u pregovorima s Mađarima
Zagreb, 310314.Vrhovni sud.U narednih pet dana Vrhovni sud RH raspravljat ce o nepravomocnoj presudi bivsem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, kojom je osudjen na 10 godina zatvora zbog artnog profiterstva u slucaju Hypo te primanja mita od madjarskog MOL-a.Na fotografiji: Ivo Sanader.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

Vjerojatno nikada do sada neka odluka hrvatskih sudova u nekom kaznenom predmetu nije imala tolike reperkusije kakve će imati ona koju će tročlano vijeće Vrhovnog suda ubrzo trebati donijeti u slučaju prve osuđujuće presude protiv bivšega premijera Ive Sanadera. Vrhovni sud je za sjednicu u tom slučaju rezervirao pet dana počevši s današnjim. Iako je Sanader proglašen krivim po dvije točke, ratno profiterstvo zbog primanja provizije Hypo banke sredinom devedesetih i slučaj Ina - MOL iz 2009., jasno je koji od ta dva slučaja ima veću težinu.

Teški pregovori

Dok je slučaj Hypo priča o kojoj odluka Vrhovnog suda neće zanimati možda nikoga osim Sanadera, pitanje je li MOL 2009. upravljačka prava u državnoj naftnoj kompaniji stekao legalno ili je to učinio podmitivši tadašnjeg hrvatskog premijera danas je aktulanije nego ikada prije. To će pitanje svakako imati bitnu ulogu u aktualnim pregovorima između hrvatske Vlade i MOL-a o tome čija je zapravo Ina. Ako osuđujuća presuda bude potvrđena, ona će biti važan argument hrvatskoj Vladi da pokuša omekšati mađarske pregovarače.

Tomislav Kristo / CROPIX
Zagreb, 310314.Vrhovni sud.U narednih pet dana Vrhovni sud RH raspravljat ce o nepravomocnoj presudi bivsem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, kojom je osudjen na 10 godina zatvora zbog artnog profiterstva u slucaju Hypo te primanja mita od madjarskog MOL-a.Na fotografiji: Ivo Sanader.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

No, ona svakako neće biti konačno rješenje problema oko Ine iz nekoliko razloga. Prvo zato što će presuda sasvim sigurno biti testirana i na Ustavnom sudu te na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Tomislav Kristo / CROPIX
Zagreb, 310314.Vrhovni sud.U narednih pet dana Vrhovni sud RH raspravljat ce o nepravomocnoj presudi bivsem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, kojom je osudjen na 10 godina zatvora zbog artnog profiterstva u slucaju Hypo te primanja mita od madjarskog MOL-a.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Tražit će odštetu

No, ako i sve to bude potvrđeno, od osuđujuće presude u kaznenom postupku do neke njezine praktične primjene u pregovorima o Ini dug je put. Uz to što će ta presuda biti velika pljuska za MOL i njegova predsjednika Hernadija, pravo je pitanje što će s njom učiniti hrvatska strana u pregovorima s Mađarima, odnosno hoće li je uspjeti upotrijebiti i kako. Lako je, naime, moguće da se druga strana na tu presudu jednostavno ogluši, što je nešto što već čini u slučaju hrvatskog zahtjeva za procesuiranje Hernadija. S druge strane, ukidanje osuđujuće presude dalo bi veliki uzlet MOL-u, a vjerojatno bi tražili i obeštećenje zbog sudskog postupka. Tročlano vijeće u kojemu su suci Marin Mrčela, Zdenko Konjić i Lidija Grubić Radaković neće imati lak posao, no radi se o vrhunskim sucima.

Igrom slučaja, upravo je to vijeće bilo ono koje je nedavno odlučilo da se Josipa Perkovića treba izručiti Njemačkoj suprotstavivši se pravnim tumačenjima da je za inkriminacije protiv bivšeg šefa tajnih službi nastupila zastara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 03:11