NELOGIČNOSTI

FOTO: VRIJEDI LI OBITELJSKA KUĆA MILANA KUJUNDŽIĆA ZAISTA 900.000 KUNA? Otkrivena nova nelogičnost vezana uz nekretnine ministra zdravstva

 
 Damir Krajač / CROPIX

Obitelj ministra zdravstva Milana Kujundžića uložila je u još jednu nekretninu, a prema pisanju Telegrama, sve je puno nelogičnosti. Ministrova nova kuća na zagrebačkom Maksimiru pokazuje disbalans između obiteljske imovine i cijene same kuće, a sad je uzročno posljedično hipotekom upletena i vila na Markuševcu u kojoj stanuje obitelj.

Nekretnina površine 288 četvornih metara, po cijeni od milijun i 426.500 kuna, navodno je kupljena "od drugih izvora dohotka, novčanom pozajmicom te zaduženjem kod banke (kredit)". No ispada da imovinska kartica nema uporište za isplatu nekretnine.

Naime, supruga ministra Kujundžića, Tatjana, izvještava Telegram, kuću je kupila u studenome prošle godine i to tako da je u PBZ-u podigla kredit u iznosu od 750.000 kuna na šest godina, uz kamatnu stopu od 2 posto, što je rata od 11.062 kune mjesečno. Evidentno je da to nije cijeli iznos kuće te da je nejasno otkud 712.500 kuna. Ministar je pokušao objasniti otplatu, navodio posudbu 300 tisuća kuna od prijatelja, no to nije naveo u imovinskoj kartici. Zbog svega toga ovu priču će istražiti Povjerenstvo za sukob interesa.

No čini se da ovo nije jedina suspektna nekretnina ministra Kujundžića, koji je rekao kako godinama supruga i on imaju primanja veća od 40 tisuća kuna te kako su za mirnu starost odlučili investirati u nekretnine.

Naime, ono što će ministar također morati objasniti je kuća na Markuševcu gdje godinama stanuje. Velebna vila prema imovinskoj kartici ima vrijednost svega 900.000 kuna.

Ministra, međutim, demantiraju službena vještačenja banaka koje su od 2010. nekoliko puta procjenjivale tu nekretninu. Konkretno, vještaci PBZ-a procijenili su na više od dva milijuna kuna. Vještaci OTP-a bili su nešto konzervativniji, no njihova je procjena i dalje gotovo dvostruko veća nego što je Milan Kujundžić tvrdio.

Tome u prilog ide i hipoteka koja je podignuta na kuću u Markuševcu zbog kupnje nove kuće na Maksimiru.

Iz hipotekarnog kredita, koji je ministrova supruga Tatjana Kujundžić nedavno potpisala s PBZ-om, proizlazi da je nekretnina u kojoj obitelj živi desetak godina procijenjena na 2,177.220 kuna.

Ministar je i to Telegramu pojasnio na pomalo nevjerojatan način:

- Iznos od 900 tisuća kuna unesen je u imovinsku karticu sukladno konzultiranju vještaka prije tri i pol godine, dok je procjena PBZ-a učinjena nedavno, a radi se o istom objektu bez promjena.

U vezi cijelog slučaja oglasio se i premijer Andrej Plenković. Iz Davosa je poslao jasnu poruku:

- Nisam imao vremena puno vidjeti, vidio sam sad prije susreta s vama, vidjet ću se sutra s ministrom pa ću s njim razgovarati, vjerujem da će to pojasniti - rekao je premijer za N1 televiziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:14