DOŠAO NA INAUGURACIJU

FOTO: VUČIĆ U ZAGREBU Položio vijenac na Teslin spomenik, Srbima poručio: 'Volite i svoju Srbiju i svoju Hrvatsku'

 Twitter/SerbianPM

>>> NOVO 11:36 Srbija će dati sve od sebe kako bi u odnosima s Hrvatskom vladali mir, dobri odnosi i puno više poštovanja i povjerenja, poručio je srbijanski premijer Aleksanadar Vučić u nedjelju u Zagrebu, pozvavši Srbe u Hrvatskoj da jednako poštuju i vole "i svoju Srbiju i svoju Hrvatsku".

"Što se tiče države Srbije, njene vlade, mi ćemo dati sve od sebe i učiniti sve da u našim odnosima s našim susjedima Hrvatima caruju mir, dobri odnosi i puno više i poštovanja i povjerenja", istaknuo je Vučić nakon održane liturgije u pravoslavnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u središtu Zagreba.

Vučić će nakon toga sudjelovati na svečanosti inauguracije nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

On je zahvalio vjernicima koji su došli na svetu liturgiju na veliki dan za Srbe - Sretenje, koje je uz Vidovdan u povijesnom i državotvornom smislu najvažniji datum jer su tada, 15. veljače 1835. udareni temelji srpske državnosti donošenjem prvog Sretenjskog ustava.

"Dolaskom (premijera Vučića) i povodom inauguracije, ali i sudjelovanjem u svetoj liturgiji upravo na današnji dan kroz njegovu osobu izražena je zapravo priroda sretenjska, priroda spremnosti da se grade mostovi zbližavanja s punom sviješću da je onaj koji gradi mostove uvijek izložen udarcima kamenja i s jedne i s druge obale. Međutim, kamenje je beznačajno i na to ne treba obraćati pozornost nego uvijek na most koji postoji i koji treba biti put u oba smjera", rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i iskoristio prigodu da Vučiću u ime svih pravoslavnih Srba u Hrvatskoj pokloni ikonu Presvete Bogorodice.

"Ovdje sam došao... ako mogu utjecati na izgradnju tih mostova o kojima je vladika Porfirije govorio, da se vi osjećate bolje i lakše i da s jednakim ponosom poštujete i volite i svoju Srbiju i svoju Hrvatsku i da, rekao bih, na najbolji mogući način zaštitite interese svoje djece i svoje budućnosti", kazao je Vučić.

"Ja sam ponosan i zadovoljan što sam ovdje s vama jer brinete o opstanku svog roda, brinete tako što ne ugrožavate nikoga, brinete tako što samo želite živjeti u svojim kućama, u svojim domovima, što volite svoje i poštujete sve drugo."

Mitropolit Porfirije rekao je da je današnji dan pokvario događaj u Karlovcu gdje je oskrnavljena pravoslavna crkva koja je jutros osvanula razvaljenih vrata. Izrazio je nadu da će se odgovorne institucije pobrinuti da se to više ne događa.

-------------------------

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić koji je doputovao u nedjelju ujutro u Zagreb kako bi nazočio inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović rekao je kako je važno i za Hrvatsku i za Srbiju da gledaju u budućnost, a ne da se stalno vraćaju na ono što je bilo.

"Mislim da je važno i za Srbiju i za Hrvatsku da gledamo u budućnost i da razmislimo o tome šta ćemo raditi u narednih pet, deset, dvadeset godina, a ne samo o tome što je bilo prije pet, deset ili dvadeset godina", rekao je Vučić za Hinu, nakon što je odmah po dolasku položio vijenac na spomenik Nikole Tesle u središtu Zagreba.

Premijer Vučić uputio se potom u crkvu Preobraženja Gospodnjeg, a očekuje se da će se tijekom dana bilateralno sastati s novom hrvatskom predsjednicom.

FOTOGALERIJA: Aleksandar Vučić u društvu Milorada Pupovca položio vijenac na Teslin spomenik pa otišao u pravoslavnu crkvu

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je u četvrtak da će predsjednik srbijanske vlade tijekom boravka u Zagrebu nametnuti neke važne teme, poput povratka protjeranih Srba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:24