JUTARNJI U PAČETINU, RODNOM SELU G. HADŽIĆA

FOTO Vukovarski branitelj: Hadžić mi je rekao 'Sve ćemo vas mi vratiti u Vukovar da vam sudi narod Krajine'

Za Vukovarce uhićenje Gorana Hadžića dobra vijest, u njegovu rodnom Pačetinu vlada tuga
 Damir Glibusic / CROPIX

VUKOVAR, PAČETIN -Uhićenje posljednjeg haškog bjegunca Gorana Hadžića u Vukovaru je primljeno kao „dobra vijest“.

-Bilo je i vrijeme da se i njega uhiti. Ali Hadžić je bio obični izvršitelj, a gdje su nalogodavci? Treba uhititi i sve one koji su povlačili konce i njih procesuirati - komentirao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih konc-logora Danijel Rehak.

FOTOGALERIJA - Pačetin: Rodno mjesto uhićenog Gorana Hadžića

(za pregled kliknite na fotografiju)

Iako pozdravlja Hadžićevo uhićenje, Rehak je uvjeren i kako je taj čin zapravo „politička igra Srbije“ koju, kako kaže, odrađuju prema Haagu kako bi im se otvorila vrata za ulazak u EU. Vukovarski branitelj i bivši logoraš Zdravko Komšić kaže da je Hadžić „jedan od najodgovornijih za sve što se dogodilo u Vukovaru“.

-Znamo da za Vukovar nitko nije odgovarao, osim za strašni zločin na Ovčari, ali nitko za razaranje Vukovara i smrt 5.000 ljudi. Bez procesuiranja odgovornih za zločine nad Vukovarom za nas Haag nije ispunio svoju zadaću - govori Komšić koji je i nakon haških presuda u slučaju Ovčara komentirao kako je „Haag umro“ jer nije donio pravdu.

Komšić se sjeća i svog jedinog susreta s Goranom Hadžićem, dok je nakon sloma obrane Vukovara '91. bio zatočen u Sremskoj Mitrovici.

-Sreo sam ga u logoru, na hodniku, kad su me vodili na ispitivanje. Bio je u nekoj maskirnoj odori i pitao me tko sam. Kada sam mu rekao svoje ime, odgovorio mi je: „Ti si taj. Sve ćemo mi vas vratiti u Vukovar da vam sudi narod Krajine“. Dobro to pamtim, smrznuo sam se. Onih koje su odveli danas više nema - prisjetio se Komšić.

Za obitelji vukovarskih žrtava uhićenje Hadžića je korak prema pravdi.

-Sada kad je uhićen, nadamo se da će i progovoriti. On sigurno zna, bio je u Vukovaru, gdje su grobovi naših nestalih. Ako hoće progovoriti o tome, da nađemo naše najmilije, da ih konačno dostojno pokopamo. Vukovar ima još 340 nestalih i to je velika brojka i bolna rana Vukovaraca - kaže predsjednica Udruge Vukovarske majke, Manda Patko.

Biografija Gorana Hadžića: Rođen u Hrvatskoj, a protiv Hrvata počinio najgore ratne zločine

Dodaje i da Hadžić treba odgovarati pred sudom.

-Iako, imali smo iskustva sa slabim kažnjavanjem pred haškim sudom - zaključuje Patko.

Za razliku od Vukovara, u Pačetinu je kažu, tužan dan. Rodno selo uhićenog haškog bjegunca Gorana Hadžića pred novinarima se povuklo u šutnju. Progovaraju tek rijetki. I bez iznimke, za Hadžića imaju samo riječi hvale. U tom selu s 500-tinjak stanovnika na 20 kilometara od Vinkovaca u optužbe za ratne zločine ne vjeruju.

-Što nas ispitujete? Mi smo u žalosti, nemamo vam što reći. Jeste, bio je naš seljanin, i sad je on naš. Mi ga znamo kao dobrog čovjeka, nikom on nije ništa napravio - govori skupina muškaraca u jedinoj seoskoj gostionici. Kartanje zbog novinara ne prekidaju. Ionako ne vjeruju, tvrde, da će novinari napisati ono što kažu.

-Odrasli smo zajedno, išao sam s njim u školu, pa on se nije usudio ni ukrast' jabuku u selu, a ne da ubije čovjeka. Ako nije pomogao, nije nikom ni odmogao - govori jedan od njih. Kažu i da u Pačetinu živi i 50-tak Hrvata kojima „nikad nije falila ni dlaka s glave“. Većina međutim, Pačetinaca odgovara tek kratko „ništa mi ne znamo“, dok se sklanjaju u svoja dvorišta.

-Narod negoduje, što je i normalno, čovjek je iz našeg sela - kaže nam predsjednik pačetinskog Mjesnog odbora Đorđe Đaković dodajući kako u selu nitko o Goranu Hadžiću „ne može reći jednu ružnu riječ“.

U Pačetinu su, govore u gostionici, sigurni da Hadžić nije kriv za zločine i da „ni muhu ne bi zgazio“. Pačetinac Radenko Rašić tvrdi i da „on nije bio agresivan čovjek“.

U Hadžićevoj rodnoj kući, prizemnici na kraju sela, sada živi mlada obitelj iz sela koja pred kamere ne želi.

-Možete sjesti u auto i otići - govorili su u srijedu novinarima koji su dolazili pred kuću. Goran Hadžić rođen je 1958. godine u Vinkovcima, a u Pačetinu je živio do rata i radio kao skladištar u vukovarskom poljoprivrednom kombinatu VUPIK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:42